Gazdaság

Költekezik és kockáztat a kormány

Érzékelhető fordulat figyelhető meg a kormány költségvetési politikájában június óta, vagyis amióta megszűnt a túlzottdeficit-eljárás Magyarországgal szemben. Döntéseivel és kilátásba helyezett intézkedéseivel lazításba kezdett. A szűk mozgástér fényében érdekes lesz, hogy a elengedi-e a gyeplőt a kormány a jövő évi költségvetésben. Mindeközben nem feledkezhet meg a kormány az Európai Bizottságról sem, Brüsszel ugyanis novemberben friss véleményt mond hazánk kilátásairól.
A napokban véglegesedik a 2014-es költségvetés tervezete. A kormánynak ugyanis szeptember 12-én át kell adnia a dokumentumot a Költségvetési Tanács részére, majd szeptember 30-ig kell benyújtania a parlamentnek. Vagyis egy hónap múlva megismerhetjük a kormány jövő évi (választási évre vonatkozó) terveit és friss makrogazdasági prognózisát (növekedési és inflációs előrejelzését).

Mire számít a kormány?

Nem mindegy, hogy a kormány mire alapozza 2014-es terveit. Az áprilisi konvergenciaprogramban a kormány még 1,9%-os gazdasági növekedéssel kalkulált a következő évre. Varga Mihály a Portfolio.hu-nak adott júliusi interjújában viszont már utalt arra, hogy ennél akár picit jobb is lehet a GDP-növekedés. Azt is elárulta, hogy az infláció esetében 2,8%-os értékkel számolnak a konvergenciaprogramban foglalt 3,1%-kal szemben.

Egyébként az elemzők is kissé kedvezőbben látják a magyar gazdaság kilátásait. A Portfolio.hu legutóbbi konszenzusa szerint jövőre éves átlagban 1,5%-kal bővülhet a magyar gazdaság és a Reuters legutóbbi felmérése is ezt vetítette előre. Igaz vannak olyan elemzők, akik sokkal optimistábbak. A Merrill Lynch londoni közgazdásza épp múlt héten adta ki friss prognózisát, melyben 2,6%-os növekedést jósolt.

Költekezik és kockáztat a kormány

"Lazábbá" vált a kormány

A fenti makropályára vonatkozó előrejelzések alapján azt mondhatjuk, hogy lényegesen nem nőtt a kormány mozgástere a költségvetést illetően. Ez alapján fontos kérdés, hogy elereszti-e a választások évében a gyeplőt.

Az elmúlt hetek hírei alapján egyértelmű irány kezd kirajzolódni a fiskális politika terén: lazított a korábbi vasszigoron a kormány, amit részben a legutóbbi Varga-csomagokkal és a kedvezőbb gazdasági kilátásokkal magyaráz. Van olyan intézkedés, amelyről már meg is született a döntés, más lépések esetében egyelőre csak a tervekről hallani.

Költekezik és kockáztat a kormány

Már a nyár elején eldőlt, hogy - szemben a konvergenciaprogramban foglaltakkal - már idén szeptember elsejétől életbe lép az életpálya-modell a pedagógusok számára. Igaz csak a tervezett béremelés 60%-át kaják meg idén a tanárok, mivel lépcsőzetesen hajtja végre a kormány a béremelést. 2013-ban ez 32,5 milliárd forintba, 2014-ben pedig 152,9 milliárd forintba kerül a kormány tájékoztatása szerint.

Döntés született a nyár folyamán arról is, hogy a népesedési program keretében kiterjesztik családi adókedvezményt. A kedvezménynek a 16 százalékos személyi jövedelemadóból igénybe nem vett részét a 7 százalékos egyéni egészségbiztosítási járulékból és a 10 százalékos nyugdíjjárulékból is igénybe lehet majd venni. Varga Mihály korábbi tájékoztatása szerint ez 45 milliárd forintba kerülhet jövőre.

Szintén a jövő évi költségvetést terhelheti a devizahiteleseknek szánt, és épp kidolgozás alatt álló újabb mentőcsomag. A felmerült programok közül az erőteljesebbek közvetve vagy közvetlenül több tízmilliárd forintos nagyságrendben érintenék a költségvetést, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy miként zárulnak az egyeztetések a kormány és a bankok között. Ebből a szempontból kiemelt jelentőségű lesz a szeptember elején várható kihelyezett Fidesz-frakcióülés.

Emellett a levegőben lógnak a demográfiai program további elemei (a szociálpolitikai támogatás duplázása, a gyes és gyed rugalmassá tétele, a fiatalok lakhatási támogatása, a terhességi gyermekágyi segély nagy összegű). Hogy erre lát-e fedezetet a jövő évi költségvetésben, csak a következő hetekben dől el.

Hatással lehet a 2014-es költségvetésre, hogy a kormány októberre újabb 10%-os rezsicsökkentést tervez, valamint a korábbi hírek szerint 2014 tavaszán lenne még egy forduló. A rezsivágás érinti az áfabevételeket (igaz, a kormány érvelése szerint nettó módon nem jár rosszabbul a költségvetés), valamint a bányajáradékból származó költségvetési milliárdokat.

Az is érdekes eleme lesz a jövő évi büdzsének, hogy a kormány mekkora inflációval tervez és ez hogyan viszonyul az aktuális elemzői várakozásokhoz. Elképzelhető ugyanis, hogy az 2014-es parlamenti választások évében kedveskedni akar a nyugdíjasoknak azzal, hogy az idei komolyabb reálérték-emelés után jövőre is bevállal hasonlót.

A héten elkezdődő, Dunaferr és kormány közötti tárgyalások eredménye is befolyásolhatja a költségvetés helyzetét. Ez első körben attól függ, hogy az orosz tulajdonos elfogadja-e a kormány ajánlatát, másodsorban pedig attól, hogy milyen feltételek mellett megy végbe a tranzakció. Tipikus esetekben egy ilyen vállalatvásárlás pénzügyi tranzakció, így nem befolyásolja a költségvetés egyenlegét (függetlenül attól, hogy a cég nyereséges vagy veszteséges-e). Ha viszont a kormány a reálisnál többet fizet a vasműért vagy adósságátvállalással jár az ügylet, akkor az már érinti a deficitet. Más kérdés, hogy a tranzakciót közvetett módon (állami cégen keresztül) is lebonyolíthatja az állam, így ESA-körön kívül kerül a tétel, ami nem befolyásolja az egyenleget.

Bár a 2014-es költségvetést nem érinti, szintén a kiköltekezésre utal, hogy az elmúlt hetekben lendületesen apadt a 2013-as büdzsé általános tartaléka. A rendelkezésre álló 100 milliárd forintos keretnek eddig a háromnegyedét költötte el.

Költekezik és kockáztat a kormány

Van még itt más is

Nemcsak a fenti költekező lépések, hanem az idei költségvetési folyamatok áthúzódó feszültségei is kihívást jelenthetnek a kormánynak, ha tartani akarja 2,7%-os hiánycélját. Ugyanakkor kedvező jelenségek is megfigyelhetők, érdemes ezeket sorra venni.

A pénzügyi tranzakciós illetékből származó idei bevételek még úgy is elmaradhatnak az eredeti 300 milliárd forintos előirányzattól, hogy a kormány augusztus elsején megemelte a kulcsokat és egyszeri befizetési kötelezettséget írt elő a bankoknak (az MNB friss számításai szerint 277 milliárd forint folyhat be a 301 milliárdos tervvel szemben). Ez pedig hatással van a 2014-es tervszámokra is: jövőre már nem számolunk az egyszeri befizetési kötelezettséggel (a kormány ugyanis azt kommunikálta, hogy ez egyszeri, ám ez még könnyen változhat év közben), így megközelítőleg 250 milliárd forintos bevételben reménykedhet.

Költekezik és kockáztat a kormány

Az is egyértelműnek tűnik a határidők folyamatos tologatása és a türelmi idő alkalmazásának fényében, hogy a pénztárgépek online bekötésétől remélt 95 milliárd forintos többletbevétel idén messze nem fog összejönni, már az illetékes minisztérium is csak 45-50 milliárd forinttal kalkulál. Vagyis a kései indulás akkor jelenthet problémát, ha emiatt a kormány által várt fehéredési hatás később jelentkezik.

Javíthatja a költségvetésről alkotott képet, hogy úgy tűnik: az elektronikus útdíjból származó bevételek a tervezettnél magasabb összegben teljesülnek. Egy hónap alatt 17 milliárd forintnyi bevétel keletkezett, ami arra utal, hogy a kormány által éves szinten várt 150 milliárd forintos összegnél jövőre 30-50 milliárd forinttal is magasabb lehet a tényleges bevétel.

Emellett a járulékbevételek magasabb idei teljesülésének lehet némi áthúzódó hatása a 2014-es évre, főleg, ha jövőre sem lendül fel (a munkahelyvédelmi akcióterv keretében bevezetett) új kisadók iránti érdeklődés.

Azt is érdemes észben tartani, hogy Orbán Viktor egy hónappal ezelőtti nyilatkozata szerint azt az utasítást adta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszternek, hogy a luxusáfa bevezetésével készüljön a 2014-es költségvetés. Amennyiben ezt valóban csak néhány luxuscikkre veti ki a kormány, akkor pár milliárdot hozhat az állam konyhájára. tudja pótolni az idén megfigyelhető lényegesen alacsonyabb áfabevételek jövő évre áthúzódó negatív hatását (az MNB szakértői szerint idén 300 milliárd forinttal kevesebb áfa folyik be az előirányzottnál).

Költekezik és kockáztat a kormány

Figyelemmel követi az eseményeket Brüsszel

Az összességében a költségvetési lazítás irányába mutató fejleményeket az Európai Bizottság minden bizonnyal szoros figyelemmel követi. Azóta ugyanis, hogy az uniós pénzügyminiszterek júniusban meghozták a pozitív döntést a Magyarország ellen folyó túlzott deficit eljárásban, a kormány költekező kedvében van.

A Bizottság azonban legközelebb csak novemberben mond véleményt a magyar költségvetési folyamatokról. Ekkor jelenik meg ugyanis őszi prognózisa, mely a 27 tagállamra vonatkozóan tartalmazza Brüsszel előrejelzéseit, a deficit esetében is. Ha a Bizottság azt prognosztizálja, hogy 2013-ban és/vagy 2014-ben veszélybe kerül a 3% alatti hiány teljesülése, akkor nem fog tétlenül nézni és valószínűleg a túlzott deficit eljárás megindításával fenyegetheti meg hazánkat.

Konklúzió

A legutóbbi költségvetési folyamatok alapján világosan kirajzolódik előttünk, hogy a kormány költekező kedvében van. Ezt részben meg is alapozzák a kissé kedvezőbb makrogazdasági adatok, Varga Mihály csomagjai, valamint bizonyos költségvetési tételek jobb alakulása. A kilátásba helyezett, komolyabb költségvetési hatással járó intézkedések azonban nehezen férnek össze a 3% alatti hiányelvárással. Ezért könnyen elképzelhető, hogy jövőre is találkozhatunk kiigazító csomagokkal, vagyis a vállalati szektor, elsősorban a bankok nem dőlhetnek hátra ebben a tekintetben (elég ha csak az idei egyszeri tranzakciós illetékbefizetési kötelezettségre gondolunk). Tisztábban fogunk látni ebben a kérdésben Brüsszel novemberi jelentését követően.
Thomas Cook
Thomas Cook
shutterstock_564998512
Frankfurt Stock Exchange
HUNGARY - NOVEMBER 17:  Hungarian Forint notes of differing denominations (Photo by Balint Porneczi/Bloomberg via Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
ipar