Előfizetői tartalom

Rekordszintre ugorhat a benzinár - Szíria tehet be az autósoknak

Portfolio
Egyre nagyobb figyelmet kap a piacokon a szíriai helyzet, a globális kockázati étvágy láthatóan alábbhagyott, az olaj árfolyama pedig rég nem látott mértékű emelkedést produkált. A Societe Generale legfrissebb elemzésében arra mutat rá, hogy a kőolaj ára a jelenlegi szintekről további komoly emelkedést produkálhat, extrém esetben akár 150 dollárig is felkapaszkodhat. Ez utóbbi forgatókönyv persze azt feltételezi, hogy a szíriai feszültségek a környező országokra is átterjednek, jelentős kitermelés-kiesést okozva az olajpiacon. A hazai autósok szempontjából lényeges kérdés, hogy egy ilyen esetben mi lesz majd a benzinárral. A 150 dolláros Brent árfolyammal számolva a benzinár 45-55 forinttal emelkedhetne meg, amivel jócskán az idei rekordnak számító 450 forint fölé kerülhet. Persze a hatás ennél is jelentősebb lehet, ha a forint gyengül a dollárral szemben.

Az elmérgesedő szíriai helyzet láttán publikálta legfrissebb olajár-előrejelzését a Societe Generale, az alap szcenárió 125 dolláros Brent árfolyamot tartalmaz, ami egyúttal azzal számol, hogy jövő héten kezdetét veszi az amerikai katonai akció Szíria ellen. Extrémebb esetben viszont (upside szcenárió) 150 dollárig emelkedhet az európai benchmarknak számító olajfajta árfolyama...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés