Gazdaság

Ezt lépheti a Fed, ha nő kerül uralomra

Szinte biztosra vehető már, hogy Janet Yellen lesz a következő Fed-elnök, ezzel 100 éves férfi uralmat törve meg az intézményben. Tegnap a Ben Bernanke vezette Fed a várakozások ellenére nem mert belekezdeni az eszközvásárlások ütemének lassításába. Az egyik fontos szempontjuk a továbbra is magas munkanélküliség volt, és ha valaki, akkor Janet Yellen az, aki igazán nagy hangsúlyt fektet a munkaerő-piaci helyzetre. A jelenlegi Fed-alelnök különösen aggódik a tartós munkanélküliek magas aránya miatt, így pedig azt várhatjuk tőle, hogy a Fed élén akár az inflációs cél ideiglenes elhagyása árán is a munkanélküliség leszorítását propagálja majd. Szándéka szerint a jelenlegi piaci várakozásoknál sokkal hosszabban tartaná alacsonyan az irányadó rátát és a feltételezhetően rámaradt tapírral sem bánik majd sürgetően.

2013.09.18 20:00 Óriási meglepetés

2013.09.17 14:57 Az egyiket kicsinálták, jöhet a másik?

A legtöbben a nőt akarják

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Lawrence Summers visszalépésével Janet Yellen vált a legesélyesebbé a Fed elnökválasztási cirkuszban, sőt ma ez már szinte biztos. Egyre többen adnak hangot támogatásuknak a jelenlegi Fed-alelnökkel kapcsolatban. Korábban 400 közgazdász írt alá levelet Barack Obama elnöknek címezve, melyben Yellen mellett köteleződtek el. Az utóbbi napokban pedig még a szakszervezeti vezetők támogatását is elnyerte, ugyanis a 67 éves korábbi professzor asszony rendkívül erősen elkötelezett a munkanélküliség csökkentése mellett - számolt be a fejleményekről a Bloomberg.

"Ő jobb választásnak tűnik másoknál" - mondta Richard Trumka az AFL-CIO elnöke, ami az USA egyik legnagyobb szakszervezeti szövetsége. Hozzátéve a Bloomberg televízió adásában, hogy Obama elnöknek személyesen is hangsúlyozta preferenciáját a munkahelyteremtés iránt elkötelezett Yellennel kapcsolatban. "Azok a korábbi Fed-kormányzók, akik kizárólag az infláció leküzdésére koncentráltak, figyelmen kívül hagyva a Fed kettős mandátumát, ártottak ennek az országnak" - fejtette ki álláspontját Trumka. Természetesen ez a kijelentése meglehetősen ferdített és szűklátókörű is, szerencsére Yellen véleménye a Fed kettős mandátumáról és a maximális foglalkoztatottságról ennél sokkal szofisztikáltabb, ahogy ezt később bemutatjuk.

A piac szereti a galambokat...

A szakszervezeti elnök szavai és a piaci interpretációk viszont egy nagyon fontos szempontot világítanak meg: a Fed lehetséges első női elnöke rendkívül "dovish" beállítódású. Ez röviden azt jelenti, hogy a Fed kettős mandátumából a munkaerőpiacra nagyobb hangsúlyt fektet, mint az inflációra. A professzoremeritus-asszony férjével George Akerlof Nobel-díjas közgazdásszal rendszeresen publikált közös cikkeket a munkaerőpiacról. A monetáris politikához kapcsolódó egyik írásukban azt fejtegetik, hogy a központi bankok miért nem hagyhatják figyelmen kívül a hosszú távú munkanélküliség nemzetgazdasági költségeit.

Egy korábbi AFL-CIO által szponzorált konferencián Yellen a tartósan munkanélküliek nehéz körülményeiről beszélt, illetve azokról, akik bére a megélhetés drágulásával nem tartotta a lépést. Beszédében azt hangsúlyozta, hogy a Fed stimuláló eszközeinek lassítását követően a munkahelyteremtésnek központi feladattá kell válnia az állam számára.

...Yellen pedig mindenkinél jobban sajnálja a munkanélkülieket

Ez azt jelenti, hogy a monetáris politikát illetően Yellen inkább gondolja azt, hogy a Fed nem tesz eleget a gazdaság talpra állítása érdekében, minthogy túl sokat tenne és azzal kockáztatná az árstabilitást (netán lufit fújna). Korábban a dollár gyengülését láthattuk Lawrence Summers visszalépését követően, ami arra vezethető vissza, hogy ismét Yellen vált a legesélyesebb jelöltté, aki a lazítás hosszú fenntartása mellett elkötelezettebb lehet.

Janet Yellen immár húsz éve küzd azért, hogy a munkanélküliség szempontját egy szintre emelje az inflációval a Fed politikájában. A közgazdász nézetei mára a Fed gondolkodásának a főáramába kerültek, Yellen főnöke, Ben Bernanke pedig az amerikai jegybank 100 éves történetében a legaktivistább jegybankelnöknek számít - írta meg a Bloomberg.

"Yellen volt az, aki a munkaerőpiacot a gazdaság pulzusával azonosította és a gazdaságpolitikai viták középpontjába helyezte a kérdést a válságot követően" - mondta Ward McCarthy a Jefferies LLC pénzügyi igazgatója, aki korábban a Richmond-i Fed közgazdásza volt, megjegyezve, hogy a nő jelentősen hozzátett Bernanke nézeteihez az alkalmazkodó monetáris politika kapcsán. Yellen Bernankehoz hasonlóan szintén hosszú és jeles akadémiai háttér után érkezett a Fed-be, monetáris politikai elképzeléseik pedig szinte teljes mértékig egybevágtak az elmúlt években. Támogatta mind a három mennyiségi lazítási programot, ami a Fed mérlegét 3660 milliárd dollárra duzzasztotta -számolt be róla a Bloomberg. A program mára aktuálissá vált lassítása még közel sem jelent monetáris szigorítást. Yellen személyén, mint lehetséges jövőbeli Fed-elnökön tehát nem az fog múlni, hogy kivezetik-e a programot vagy sem, hanem pusztán annak jövőbeli ütemezése.

Ezt gondolja a Fed jövendő elnöke?Ezt lépheti a Fed, ha nő kerül uralomra
"Amikor a két célunk (munkanélküliség és infláció) ütközik egymással és súlyos kompromisszumra kényszerülünk, akkor véleményem szerint a bölcsebb és humánusabb megoldás az infláció elengedése, még akkor is, ha az már eleve cél fölött van" - tudósított az 1995-ös inflációs célkövetéssel kapcsolatos vitán elhangzott szavairól a Bloomberg. Mit jelent ez a hozzáállás?

Először is, öt dolgot vegyünk át ennek a hozzáállásnak a megítéléséhez:

1) Ben Bernanke kormányzása alatt a Fed az inflációra vonatkozóan már konkrét küszöbértéket is megnevezett: 2 százalék PCE (Personal Consumption Expenditure). Ez természetesen a célok kettősége miatt nem számít inflációs célkövetésnek, de ettől függetlenül erőteljes elköteleződést jelent.

2) Az inflációs céllal szembeni kivételek erodálhatják az Amerikában egyébként horgonyzott várakozásokat, amikről Paul Volcker, korábbi Fed-elnök erőfeszítései óta tudjuk, hogy nagy áldozattal szerezhetők csak meg.

3) Az infláció és a munkanélküliség között korábban egyértelmű inverz kapcsolatot feltételeztek (Phillips-görbe), aminek fényében eleve ellentmondásosnak tűnhet a Fed kettős mandátuma. A makroökonómia rövid történelme során ugyanakkor a Phillips-görbét sokszor módosították és ma úgy gondoljuk, hogy kizárólag rövid távon áll fenn az összefüggés.

4) Tisztába kell tennünk azt is, hogy a monetáris politika nem képes hosszú távon a potenciális szintnél magasabb növekedést, vagy a munkanélküliség esetében a természetes rátánál alacsonyabb szintet fenntartani.

5) Az inflációs cél tartása mögött komoly érvek vannak, a nagy mérséklődés korszakát (The Great Moderation) részben az inflációt szigorúbban kordában tartó (alacsonyabb szint és kisebb volatilitás) független monetáris politikának köszönhetjük.

Ezek fényében véleményünk szerint Janet Yellen úgy gondolhatja, hogy az inflációs cél ideiglenes(!) felfüggesztése okozta károk kisebbek lehetnek, mint amit a munkanélküliség kilengései okoznának. Az e mögött álló logika az lehet, hogy amennyiben a munkanélküliség tartósan magas, akkor az romlást idézhet elő a munkaerőpiacon. Ha az emberek hosszan munkanélküliek, akkor egyre nehezebben tudnak csak visszailleszkedni a munka világába, sokuk pedig teljesen lemorzsolódik. Amerikában a 27 hétnél hosszabban munkanélküliek aránya a teljes munkanélküliségen belül 37,9 százalék volt a múlt hónapban. A recesszió kezdete előtt az arány még pusztán 17,4 százalékon állt, és ez lehet az a különbség, ami aggasztja a volt professzor asszonyt.

A Fed-elnöki szék legesélyesebb várományosa múltkori monetáris politikát taglaló beszédében azt mondta, hogy a Fed irányadó rátáját (fed funds) hosszabban szeretné alacsonyan látni. Ugyanakkor kiemelte, hogy a világ más jegybankjaival egyetemben az amerikaiak fő gondja is még mindig az, hogy miként kezelhetnék a nulla kamatküszöb problémáját megkerülve a tartósan magas munkanélküliséget - számolt be róla a Bloomberg. Jesse Rothstein, a munkaügyi minisztérium vezető közgazdásza szerint Yellen kifejezetten elégedetlen a jelenleg látott helyzettel, és a problémát sürgősnek tartja. Ebből arra következtethetünk, hogy Janet Yellen még jelenlegi főnökénél is eltökéltebb lesz a lazítás hosszú fenntartása mellett. Ha pedig még a kevésbé munkaerő-piaci fókuszú Ben Bernanke sem merte elsietni a kötvényvásárlások visszaszorítását, akkor Yellen színrelépésével még hosszabb kényelemre számíthatunk.
Benzinkút
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt