Gazdaság

Jelentős adóemelés kell, hogy elkerüljék a katasztrófát

Portfolio
Megrendülhet a bizalom a japán kötvénypiacban, ha nem találnak megoldást az ország fenntarthatatlan finanszírozási helyzetére - véli Takatoshi Ito. A neves japán közgazdász-professzor véleménye szerint a forgalmi adót 20 százalékra kéne emelnie a kormányzatnak 2020-ig, hogy elkerülje a katasztrófát.
Japánnak 20 százalékra kell emelnie a forgalmi adó mértékét a 2020-as olimpiai játékok eljöveteléig, ha el akarja kerülni kötvénypiaca összeomlását - mondta Takatoshi Ito, aki a világ legnagyobb nyugdíjalapjának ad befektetési tanácsokat. Véleménye szerint az 1997 óta nem növelt fogyasztási illeték jelenlegi mértékét (5 százalék) meg kéne négyszerezni, hogy az állami bevételek lépést tartsanak a japán jóléti kiadásokkal - számolt be szavairól a Bloomberg. A szakember szerint az is komoly problémát jelenthet, hogy a japán nyugdíjalap (GPIF, amiben 1,23 billió dollár van) túl nagy arányban birtokol japán államkötvényeket, amik jelenleg (10 évesek esetében) pusztán 0,67 százalékos hozamot produkálnak.

Sinzó Abe, japán miniszterelnök várhatóan a jövő hónap elején dönt majd az áprilisra tervezett forgalmi adóemelés sorsáról. A tervek szerint első körben 8 százalékra növelnék az adó mértékét, hogy megpróbálják konszolidálni az ország költségvetését, ugyanis Japán államadóssága több mint a nemzeti termék duplája. Kedvező körülmény ugyanakkor, hogy a japán államkötvények nagyjából 90 százalékát belföldi szereplők birtokolják, ami némi stabilitást adhat, de Takatoshi Ito ebben sem bízik hosszú távon.

"Keskeny az ösvény a katasztrófa elkerülésére. Az egyedüli jó hír, hogy bőven van még tér az adóemelésekre" - fejtegette nézeteit a közgazdász. Véleménye szerint a forgalmi adó emelése kevésbé hat negatívan a növekedésre, mint például a társasági adó, így megfelelő eszközként szolgálhat a költségvetési konszolidációban.

A Bloomberg információi szerint, Sinzó Abe október elsején jelentheti be döntését, a japán jegybank Tankan gazdasági hangulatindexének megjelenését követően.
GettyImages-140837560
Kiderült, kik irányíthatják a Lánchíd melletti szállodát
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga
Paks nuclear power plant
modern irodabelso emberekkel
Flags in front of the European Parliament
ujportfolio
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Minister of Finance of Hungary, Mihaly Varga