Gazdaság

Akár ma eldőlhet, hogy mi lesz az USA-val

Megegyezés látszik kirajzolódni a szenátusban a határidő lejártához közeledve, bár a politikai háborúzásnak még nincs vége. A kidolgozás alatt levő tervezet szerint akár jövő február 7-ig is kitolhatják az adósságplafon problémáját, sőt, a kormányzati leállást is feloldanák. A veszély ugyanakkor még továbbra is fennáll, hogy a tervezetre a republikánusok olyan politikai manőverekkel válaszolnak, ami a csütörtöki határidő utánra tolná a megegyezést. Bár azonnali csőd akkor sem lesz, de ez mindenképpen letörhetné a most látott pozitív piaci hangulatot. A képviselőház ma délután három órakor ül össze, hogy megtárgyalja a továbbiakat.


A délutáni fejlemények szerint a republikánusok nem fogadják el a szenátus terveit. Az aktuális fejleményeket az alábbi percről perce cikkünkben követheti:
2013.10.15 15:29 Nem lesz megállapodás - a republikánusok elégedetlenek

A végjátékához közeledik az amerikai politika

Az Egyesült Államokban 15 napja tart a kormányzat részleges leállása és már csak két napra vagyunk az extra intézkedések kimerítéséig. Ezt követően csütörtökön már nem lesz képes újabb hiteleket felvenni az Egyesült Államok és nagyjából 30 milliárd dollárnyi tartaléka marad, hogy kötelezettségeinek eleget tegyen.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank vasárnap véget ért éves találkozóján az egyes országok gazdaságpolitikai döntéshozói arról nyilatkoztak, hogy továbbra is bíznak az USA fizetőképességében. Tehát a nagyobb amerikai államkötvény-kitettséggel rendelkező országok egyelőre nem kívánják átrendezni portfóliójukat, vagyis a dollár tartalékvaluta szerepe nincs veszélyben. Ugyanakkor a kincstárjegyek rövid lejáratú hozamai emelkedésnek indultak az elmúlt napokban és hallottunk olyan híreket is, hogy egyes nagyobb bankok már nem hajlandóak az október 17. közelében lejáró kincstárjegyeket fedezetként elfogadni a hitelügyleteik során.

Akár ma eldőlhet, hogy mi lesz az USA-val
Tegnap szerencsére újabb jó hírek láttak napvilágot: a törvényhozás tagjai úgy tűnik, hogy akár már a mai napon is megállapodásra juthatnak és a 15 napos költségvetési patthelyzet véget érhet az adósságplafon szorításával együtt. A jelenleg még kidolgozás alatt levő tervezet emellett több fontos határidőn is módosítana az elkövetkező négy hónapban:
  • A törvényhozásnak december 13-ig kellene a költségvetésről szóló vitáját megtartania,
  • 2014. január 15-ig fogadnák el ideiglenesen a költségvetést,
  • február 7-ig emelnék meg az adósságplafont.

Ezen fejleményeket a szenátus demokrata vezetője Harry Reid úgy kommentálta, hogy elképesztően jól haladnak előre, ugyanakkor republikánus társa Mitch McConnell hozzátette, hogy azért még egyelőre nem végeztek.

Még mindig jelentősek a kockázatok

Ugyanakkor két lehetséges akadály áll a megoldás előtt: az első, hogy akár egyetlen szenátor is képes lehet olyan eljárási trükköket alkalmazni, amivel a csütörtöki határidő utánra kerülne át a végső szavazás - mutat rá a Bloomberg. A másik szintén nagyon könnyen előbukkanó akadály abból származik, hogy a képviselőházi republikánusok, akik jelentős változásokat szerettek volna látni az Obamacare-t illetően, nem találják majd kielégítőnek a javaslat tartalmát.

Jól tükrözi ezt a fajta elégedetlenséget a másik oldal részéről Blake Farenthold képviselő véleménye (aki a radikális Tea Party mozgalommal is kapcsolatban áll), mely szerint ez a most kibontakozni látszó tervezet olyan mintha szóról szóra az elnök akarata szerint alakulna. Barack Obama elnök ugyanis valóban ahhoz ragaszkodik, hogy a kongresszus azonnal emelje meg a jelenleg 16,7 billió dolláros adósságplafont és ne kössön feltételeket a kiadások törvényi elfogadásához sem.

Úgy tűnik tehát, hogy John Boehner képviselőházi republikánus vezető ismét nyomás alá helyeződik a szenátus lehetséges egyezségét követően. Boehner és a republikánusok 232-200-as többséggel rendelkeznek a képviselőházban és természetesen az ő hozzájárulásuk nem megkerülhető, a kérdés tehát az, hogy Boehner enged-e ismét a keményvonalasok akaratának vagy a szenátusi javaslat mellé áll.

Döntés efelől még nincs, a képviselőház magyar idő szerint délután három órakor ül össze, hogy megtárgyalják a továbbiakat.

Már tegnap reagált a piac

A főbb amerikai részvényindexek emelkedésnek indultak a tegnap délutáni kereskedés folyamán a kedvezőnek ítélt hírekre. A Standard & Poor's 500 index 0,4 százalékkal került feljebb nyitóértékéhez képest és 1710 ponton zárt. Ez különösen annak a fényében számít nagy ralinak, hogy korábban még 0,7 százalékos mínuszt is láthattunk. Ezen részvényindex szeptember közepe óta nem volt ilyen magas szinten. A Dow Jones index hasonlóan az S&P 500-hoz szintén jelentős emelkedést mutatott a kirajzolódni látszó megegyezés hírére.

Akár ma eldőlhet, hogy mi lesz az USA-val


Akár ma eldőlhet, hogy mi lesz az USA-val
A tegnapi napon nem kereskedtek kincstárjegyekkel, ugyanis kereskedési szünet volt Kolumbusz Kristóf Amerikába érkezésének ünnepe miatt.

Ha nem lesz megállapodás...

Ha kifogy a pénzügyi lehetőségekből az USA, akkor csak a beérkező adóbevételek függvényében tudja kifizetni a számláit és mivel a múltban az adóbevételek csak nagyjából a kiadások 80 százalékát fedezték, ezért nagy általánosságban egy azonnali 20%-os kiadáscsökkentésre kényszerülne a szövetségi költségvetés, és ez okozná a híradásokban olykor felbukkanó mély recessziót - írja a Raiffeisen Research.

Ha eléri az adósságplafont a költségvetés (és kimerül az utolsó 30 milliárdos keret), akkor a szabály szerint csak az tiltott, hogy adósságnövelést hajtson végre az állam, de az nem, hogy az éppen lejáró adósságot refinanszírozza. Tehát az adott napon lejáró tőkerészt újra be tudná vonni állampapír kibocsátással, csak a kamatot nem tudná kifizetni, ugyanakkor ez piaci szempontból ugyanúgy csődeseménynek számítana. Az ekkor kialakuló helyzetről nehéz megbízható elemzéseket adni, hiszen ilyen még nem fordult elő a történelem során. Nem is véletlen, hogy Jacob Lew, amerikai pénzügyminiszter sem szívesen kommentálta a lehetséges kimeneteket. Barack Obama szerint katasztrofálisak lennének a következmények, de szerencsére az utóbbi napok egyre intenzívebb vitái már a kompromisszumot kezdik kirajzolni.

A mai képviselőházi ülést követően piaci szempontból rendkívül fontos üzenetek láthatnak napvilágot ezért érdemes fokozottan figyelnünk. A dollár euróval szembeni árfolyama már fél 11 órától jelentős erősödést mutat, ami kedvező kimeneteket sejtet...

Akár ma eldőlhet, hogy mi lesz az USA-val
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
kórház