Gazdaság

Na most akkor csökkent-e az államadósság?

Folyamatosan érkeznek hírek és politikusi értékelések arról, hogy miként is áll az államadósság elleni harc Magyarországon. Legutóbb éppen ma jelentette be Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, hogy Magyarország GDP-arányos adósságrátája három év alatt több mint 4 százalékponttal csökkent. Ez az állítás azonban ezer sebből vérzik. Hogy is állunk tehát az államadóssággal?
Első pillantásra számszakilag igaza van az államtitkárnak: a legutolsó ismert adat szerint 2010 második negyedévének végén az adósságráta 85,8% volt, az idén félévkor pedig 81,6%. Vagyis a csökkenés kicsivel még több is, mint 4%pont. A kijelentés azonban mégis nagyon "billeg".

1. A legkisebb probléma egyszerű módszertani észrevétel. Jelenleg a GDP-számaink éppen statisztikai revízió alatt állnak, és biztosra vehető, hogy mindkét időpont adósságmutatója változni fog. Ezt onnan tudjuk, hogy az egész évre vonatkozó GDP-számok már léteznek, ezért például a 2012 végi adósságráta 79,3%-ról 79,8%-ra módosult. Most azt becsüljük, hogy amikor a negyedéves GDP-adatok is elkészülnek, akkor az új számokkal a 2013-as adósságmutatónk jobban fog emelkedni, mint a 2010-es. Az eltérés mértéke azonban nem lesz jelentős, így nem is ezzel van a legnagyobb gond.

2. Ennél jóval nagyobb (látszólag még mindig számszaki) probléma, hogy második negyedéves adósságszámokat nem hasonlítgathatunk. Az adósságfinanszírozási tervek ugyanis egy évre készülnek, így az év végi számok az iránymutatók. Attól függően, hogy mondjuk az egyik évben több vagy kevesebb olyan adósságot kell megújítani, előfinanszírozni, ami a harmadik negyedévben jár le, a számok látványosan ingadozhatnak. Ha két időpont közötti adósságváltozást akarunk megvizsgálni, akkor az év végi mutatókat érdemes figyelembe venni. És ez már átvezet egy nem számszaki észrevételhez.

3. Az államtitkár nem ezt mondta ugyan, de feltehető, hogy amikor az utóbbi három év adósságcsökkentéséről beszél, tízből tíz ember a jelenlegi kormány teljesítményeként azonosítja ezt. Valójában azonban a 2010-es év gazdálkodása az előző kormány által meghatározott költségvetésen alapult. Ha lenne értelme negyedéves számokat nézni (lásd 2. pont - nincs), akkor is legfeljebb a 3. negyedéves számokat lenne érdemes összevetni, amennyiben a jelenlegi kormányzati eredményt szeretnénk értékelni. Abban a szerencsében van részünk, hogy nekünk e célból tökéletesen megfelel a 2010 végi időpont is. Az újonnan felállt kormány ugyanis 2010-ben egyformán hajtott végre lazító és kiigazító lépéseket, amelyek eredménye alig változtatta a végső egyenleget. És akkor most nézzük a számokat!

4. 2010 végén (immár a legfrissebb adatokat nézve) az államadósság-ráta 82,8% volt. 2012 végén 79,8%-on állt a mutató, vagyis három százalékpontnyi csökkenés valósult meg. Ez még mindig nem mondható rossznak, ám árnyalja a képet, ha hozzátesszük, az idén év végén sem lesz kisebb. A legutóbbi tervek ugyan 79,2%-ról szólnak, de ebben még nincs benne az utolsó idénre tervezett devizakötvény-kibocsátás, amivel már csak úgy nem csúszunk 80% fölé, hogy néhány kis trükköt is elkövetünk. (Ezekről itt olvasható az írásunk.)

Nézzük tehát ez alapján a helyzetet! 2011-ben, a GDP 10%-át kitevő magán-nyuggdíjpénztári vagyon államosítása mellett 0,1%ponttal süllyedt az adósságráta. 2012-ben valósult meg egyedül adósságcsökkenés, 2,3%pontos, majd 2013-ban ahogy említettük, jóindulattal stagnálást láthatunk.

Na most akkor csökkent-e az államadósság?
Amúgy ha mindenáron ragaszkodnánk a 2010 második negyedéve óta eltelt három év értékeléséhez, akkor pedig azt kellene megállapítanunk, hogy a 4,2 százalékpontos csökkenés majdnem fele még az előző kormányzati ciklus figyelembe vett fél évéhez kötődik. (De mint említettük, ennek így nem sok értelme van.)

Összegzésképpen megállapíthatjuk, hogy az államadósság elleni csaták mindeddig (nagy áldozatok árán) rendkívül szerény sikereket hoztak, és még a háború sem dőlt el végérvényesen. A 2014-es előrejelzéseket is figyelembe véve összességében talán szűken meglesz a 4%pontos adósságcsökkenés a kormányzati ciklus alatt, de ha a makrofolyamatokból adódó adósságpályát nézzük (tehát eltekintünk a nyugdíjpénztári hatástól), akkor valójában a pálya enyhén emelkedő volt.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
walmart_getty