Előfizetői tartalom

Na most akkor csökkent-e az államadósság?

Folyamatosan érkeznek hírek és politikusi értékelések arról, hogy miként is áll az államadósság elleni harc Magyarországon. Legutóbb éppen ma jelentette be Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium adó- és pénzügyekért felelős államtitkára, hogy Magyarország GDP-arányos adósságrátája három év alatt több mint 4 százalékponttal csökkent. Ez az állítás azonban ezer sebből vérzik. Hogy is állunk tehát az államadóssággal?

Első pillantásra számszakilag igaza van az államtitkárnak: a legutolsó ismert adat szerint 2010 második negyedévének végén az adósságráta 85,8% volt, az idén félévkor pedig 81,6%. Vagyis a csökkenés kicsivel még több is, mint 4%pont. A kijelentés azonban mégis nagyon "billeg". 1. A legkisebb probléma egyszerű módszertani észrevétel. Jelenleg a GDP-számaink éppen statisztikai...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés