Gazdaság

Elemzői reakciók a meglepő GDP-adatra (3.)

Portfolio
Tovább gyorsulhat a meglepetést okozó GDP-növekedés - vonja le a következtetést Balatoni András, az ING Bank elemzője. Várhatóan többen felülvizsgálják a növekedési előrejelzéseiket.
A kedvező statisztika nem számít meglepetésnek, mivel a havi, ágazati adatok majdnem mind a növekedést jelezték - összegezte a benyomásait Balatoni András. A munkanaphatással igazított ipari termelés 3,1 százalékkal emelkedett, emellett az építőipari kibocsátás 14,6 százalékkal haladta meg augusztusban az egy évvel korábbi szintet. Az előbbi szektort elsősorban a külső konjunktúra javulása fűti, míg az utóbbit az állami beruházások felfutása. A mezőgazdaság is valószínű érdemben hozzájárult a növekedéshez a tavalyi évi rossz terméseredmény alacsony bázisa miatt. A szolgáltatások növekedése mindezen kedvező folyamatokat vélhetően lassította, azonban az alacsony infláció és az szja csökkentés miatt emelkedő vásárlóerő előbb utóbb lecsapódik a belső kereslethez erősen kötődő ágazatokban is - véli az elemző.

További látványos megugrást hozhat az év vége, mivel a tavalyi év utolsó három hónapjában jelentős kontrakciót regisztrálhattunk, az alacsony bázist és a jelenlegi növekedési trendeket figyelembe véve a GDP növekedés megközelítheti a 2 százalékot. Balatoni az idei év egészére 1 százalék körüli, míg jövőre 2,1 százalékos bővülést prognosztizál.

Összességében a hazai gazdaság az év első felében kimászott a recesszióból, míg a harmadik negyedévtől érdemben gyorsulni kezdett. A javuló külső konjunktúra kedvező hatást fejt ki az exportra, emellett a jegybank Növekedési Hitelprogramja szintén hozzájárul a javuló belső kereslethez, mivel a hitelkínálati korlátok oldása révén jelentős mennyiségű elhalasztott beruházás végrehajtását teszi lehetővé - mondja az ING Bank szakértője, aki azért hosszabb távon már nem ennyire optimista:

"... a hosszú távú növekedési kilátások továbbra sem rózsásak hazánkban: a legtöbb számítás szerint a hazai potenciális növekedés mindössze fél százalékot ér el. A ciklus záródása, a konjunktúra javulása rövid távon érdemi növekedést fog produkálni, azonban a tartós fellendüléshez érdemi beruházási fordulatra van szükség."

A növekedést a mezőgazdaság, az építőipar, és az ipari termelés húzta, de kismértékben a szolgáltatások is hozzájárulhattak a növekedéshez - értékelte az adatokat Suppan Gergely. A Takarékbank vezető elemzője szerint a felhasználási oldalon a nettó export újra pozitív lehetett, a háztartások fogyasztása kismértékű növekedést mutathatott, a készletek a kedvezőbb mezőgazdasági termés hatására nőhettek, azonban a pozitív meglepetéshez leginkább a beruházások járulhattak hozzá.

Mivel a külső keresleti kilátások javulást mutatnak, a belső kereslet a pedagógus és egészségügyi béremelések, valamint a vártnál jóval alacsonyabb infláció miatt gyorsuló nettó reálbérnövekedés hatására javulhat, a beruházásokat az EU-s források gyorsuló ütemű lehívása, valamint az MNB növekedési hitelprogramja tovább gyorsíthatja, így a növekedés tartós maradhat - jósolja Suppan. A tavalyi utolsó negyedéves igen alacsony bázis miatt az éves alapon számított GDP a negyedik negyedévben érdemben tovább gyorsulhat, így elérheti a 2,5%-ot is. Ezért az idei GDP növekedés akár elérheti az 1%-ot, a jövő évi a 2%-ot is, amire az MNB növekedési hitelprogramja további felfelé mutató kockázatot jelenthet. Az eddigi 0,7%-is idei, valamint 1,7%-os jövő évi GDP növekedési előrejelzésünkön feltehetően felfelé módosítunk - tette hozzá Suppan.

William Jackson, az egyik legnagyobb citybeli gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics felzárkózó piacokra szakosodott vezető közgazdásza a csütörtöki adatismertetés után közölte: a ház az új GDP-számok nyomán az eddigi 0,5 százalékról 1 százalékra javította a magyar gazdaság idei, egész évi növekedésére adott előrejelzését. Az MTI jelentése szerint londoni pénzügyi elemzők a harmadik negyedéves GDP-adatok nyomán javították magyar növekedési előrejelzésüket. Egyben azt is megjegyezték: a harmadik negyedévi növekedési adatok arra vallanak, hogy Közép- és Délkelet-Európa gazdaságai "nem vettek tudomást" az euróövezeti növekedés lassulásáról, és megvan a remény arra, hogy a térség a következő negyedévekben "nem látványos, de szilárd" növekedési ütemeket produkál.

A mai GDP-adatdömpingről szóló cikkeink:
IMG_20191017_163000
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes
Frankfurti tőzsde
Katona Bence Hiventures
Lovretity Andras kulfoldi felvasarlas ugyvedi tanacsadas
hongkong191017
Németország már nem Európa motorja
Kiállnak Trump kereskedelmi háborúja mellett az amerikai szenátorok
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Délutáni webinárium MA
Praktikus tanácsok online tőzsdézéshez és kockázatkezeléshez.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
kulfoldi piaci terjeszkedesi tapasztalatok panelbeszelgetes