Gazdaság

Az EKB még tovább merészkedhet

Portfolio
Az Európai Központi Bank készen áll, hogy tovább vágja a kamatokat és technikailag fel vannak készülve akár a negatív betéti ráta alkalmazására is - jelentette ki Ardo Hansson, az EKB kormányzótanácsának tagja, amire az euró gyengüléssel reagált.
"A kamatvágás lehetőségét egyelőre még nem merítettük ki, ráadásul rengeteg egyéb eszköz is terítéken van" - mondta Ardo Hansson, hozzátéve, hogy természetesen minden egyes lépés megtétele apasztja majd az EKB rendelkezésére álló eszközkeretét, ugyanakkor meglátása szerint a jegybank semmiképpen sem fog kifogyni a munícióból - számolt be az észt jegybankelnök szavairól a Bloomberg.

"Technikailag készen állunk a betéti ráta csökkentésére" - ismételte el a korábban már elhangzott szavakat Hansson, hozzátéve, hogy a tradicionális 25 bázispontos refinanszírozási ráta csökkentése is átalakulhat a véleménye szerint a jövőben. Az észt bankár a 25 bázispontnál kisebb csökkentésről beszélt, ugyanakkor csak érintőlegesen, azt sugallva, hogy szó lehet róla az elkövetkező ülésen.

Hansson szavai szerint bár a negatív ráta segíthetné az eurózónás fellendülést, rengeteg kockázattal is járna egyben. Erős ütés érhetné a bankok profitabilitását, akik nem feltétlenül lennének képesek ezen költségeiket áthárítani. "Abban ugyanakkor feltétlenül pozitív hatása lesz, hogy növeli a manőverek mozgásterét" - jelentette ki az észt jegybankár.

Szavaira az euró dollárral szembeni árfolyama egészen az 1,3516-os szintig esett:

Az EKB még tovább merészkedhet
Az Európai Központi Bank következő kamatmeghatározó ülése december 5-én lesz, amikor is napvilágot látnak a jegybank legfrissebb növekedési és inflációs előrejelzései. A jelenlegi kilátások szerint idén az infláció 1,5 százalékos lehet, ami 2014-re 1,3 százalékra mérséklődhet. Az októberi inflációs meglepetés ugyanakkor arra mutatott rá, hogy a jegybank alábecsülte a régióban tomboló dezinfláció erősségét. A decemberi előrejelzések már 2015-re vonatkozó becsléseket is tartalmaznak majd.

Hansson szavai Mario Draghi EKB-elnök álláspontjával csengtek egybe, miszerint hosszan cél alatti inflációval szembesülhetünk, ugyanakkor deflációs veszély egyelőre nincs. Az észt jegybankelnök szerint az EKB iránymutatása (forward guidance) jól működik és nem igényel módosítást.

A Bloomberg által megkérdezett elemzők túlnyomó része nem számít kamatvágásra a decemberi ülésen.
shutterstock_1077065507
donaldtrumpgolf
Boris Johnson Brexit igeret beszed1500
Brexit Boris Johnson ketto level Donald Tusk
GettyImages-1135670779
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
donaldtrumpgolf