Előfizetői tartalom

Tapír vagy nem tapír: az itt a kérdés

Óriásira hízott a Fed mérlege, ami miatt már régóta ígérgetik, hogy fogyókúrát kezdenek, de ez eddig még nem következett be. Most viszont a munkaerő-piaci körkép sokkal szebb, mint szeptemberben volt, amikor is már mindenki azt hitte, hogy elkezdődik a pénzcsap visszatekerése. Bár a csalódást követően azt gondolták a piacon, hogy 2013-ban így már nem is lesz lassítás, a vártnál jobb múlt pénteki adatok mégis sokak várakozását megváltoztatta. Ezek fényében most áttekintjük a legfontosabb szempontokat és megpróbáljuk minél jobban magunkra aggatni a Fed szemüvegét. Elemzésünk legfontosabb megállapításai: A 193 ezres átlagos havi bővülés a foglalkoztatottságban relatíve erősnek tekinthető, de a munkanélküliségi ráta jelenlegi 7 százalékos szintje még mindig messze a természetes rátája fölött van, és a Fed Nyíltpiaci Bizottságának tagjai többségében galamb beállítódásúak, a kibocsátási rés továbbra is negatívnak látszik, ami még a vártnál jobb harmadik negyedéves eredmények fényében sem zárulhat be idén, a Fed által figyelt személyes fogyasztások árindexe (PCE) 0,7 százalékon van és 2015-ig nem várható a célérték elérése, tehát inflációnak továbbra sincs se híre, se hamva, a december 10-i költségvetésről szóló megállapodás a jövő év eleji politikai kockázatot jelentősen mérsékli, de meg nem szünteti. Ezek fényében mi azt tartjuk valószínűbbnek, hogy a Fed december 17-18-i ülésén bár szoros vita alakul ki, még nem döntenek az eszközvásárlások lassítása mellett.

Karácsonyi ajándéknak egy tapír? A Fed még mindig havi 85 milliárd dollár értékben vásárol eszközöket a bankoktól és így már 3,93 billió dollárig hízott a mérlege. A globális piaci hangulat egyik kulcsfontosságú tényezője ez a jelenség, ami ugyanakkor előbb vagy utóbb véget kell, hogy érjen. No de mégis mikor? Múlt péntek óta a duplájára nőtt annak a valószínűsége...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés