Gazdaság

Esik a forint - féljen a jegybank?

Jó néhány feltörekvő piaci térség fizetőeszköze került erős nyomás alá az elmúlt napokban, és a forint sem maradt ki a sorból. A jegybank ennek ellenére a héten még csökkenteni tudta az irányadó kamatot, de felmerül a kérdés: vajon folytatható a lazítás, vagy a mostani fejlemények jelentik azt a külső sokkot, ami elakasztja a kamatciklust?
Tíz nap alatt több mint 2,5%-ot gyengült a forint, vagyis nem tudta magát kivonni a feltörekvő piaci devizákat sújtó hullámból. A megfigyelők körében egységes az a vélekedés, hogy a jegybank addig vágja majd a kamatot, amíg nem állítja meg egy külső, a pénzügyi stabilitást veszélyeztető sokk. Adódik hát a kérdés: ezt látjuk-e éppen most? Meglátásunk szerint nem feltétlenül.

Ha megnézzük, mi a közös a mostani tőkepiaci turbulencia által leginkább érintett országokban (Törökország, Thaiföld, Ukrajna, Argentína), akkor a legfontosabb közös elemként a belpolitikai instabilitást emelhetjük ki. Vagyis a feltörekvő piacokon nem a Fed-tapering elindulása volt a fő mozgatórugó, az legfeljebb az alapot adta a gyengébb országok problémáinak kiélésedéséhez. A folyamatosan apadó dollárbőség időszakában ez fel is hívja a figyelmet arra, hogy a feltörekvő piaci térségen belül a befektetők válogatósabbak lehetnek. A válogatósság alapja az említett belső társadalmi feszültségeken túl a folyó fizetési mérleg pozíciója lehet.

Ezt végiggondolva megállapíthatjuk, hogy Magyarország nincs a leginkább veszélyeztetett országok között. A folyó mérleg látványos többletet mutat, a török vagy thai helyzethez hasonló társadalmi feszültségeknek pedig idehaza nyoma sincs. Ezt látszik igazolni az is, hogy Magyarország a "tapering-para" legerősebb időszakában sem mutatott válságtüneteket, a teljes kelet-közép-európai régióval együtt immúnis maradt. A kötvénypiacról nem indult el a kifelé a tőke, a hozamok is viszonylag nyugodtan viselkedtek.

Amennyiben a következő hetekben a turbulencia alábbhagy, a monetáris tanács a februári ülésén is a kamatcsökkentés folytatását fontolgathatja majd. Az óvatosság azonban nem árt. Egy közös pont ugyanis mégis van a mostani válságországokkal: éppen a laza monetáris politika. Igaz ugyan, hogy a törököknek a magas inflációval és növekedéssel nehezebb érvelniük a monetáris lazaság mellett, mint a Magyar Nemzeti Banknak, de azért a hazai folyamatokat megfigyelők között erős egyetértés mutatkozik abban, hogy az irányadó kamatszintet már túllőtte a jegybank.

Ehhez kapcsolódóan a fő kockázat az lehet, hogy ha a feltörekvő piacok tőkepiaci megítélése tartósan romlik, akkor a jegybank nem tud egyszerűen (és hitelesen) megállni a kamatciklus alján, hanem rögtön emelésre kényszerülhet. Ez pedig az amúgy stabil kötvénypiacon átrendeződést hozhat a hozamgörbében, és megkérdőjelezi az erőltetett kamatcsökkentés értelmét.

Addig azonban, amíg a külső egyensúlyi helyzetünk megnyugtató, és a világban nem jön egy akkora sokk, ami már az adósság-refinanszírozási kapacitásokat rombolja, a jegybanknak nem kell nyugtatókat szedni idegesség ellen. A monetáris politika mozgásterét az szűkítheti tovább, ha a magyar gazdaság inflációs és adósságpályáját újraértékelik a befektetők. Előbbi esetében éppen az extrém laza monetáris politika jelenti a kockázatot, ám ez valószínűleg nem a következő hónapokban fog eldőlni. Utóbbinál a gazdaságpolitika növekedéssel kapcsolatos türelmetlensége, illetve az erős tulajdonosi ambíciók okozhatnak adósságnövekedést - de a Paks-2 hatás beépülése az adósságpályába is újragondolására késztetheti a befektetőket. Az ugyanis egyáltalán nem csábító perspektíva, ha a régiós átlag másfélszeresét kitevő adósságráta stagnálásból emelkedésbe váltana.
Frankfurt Stock Exchange
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'