Előfizetői tartalom

Szemünk előtt folyhat le az árfolyamválság

Gyenge színvonalú, nem független jegybank, a Fed szigorodó monetáris politikája és társadalmi instabilitás egyaránt kellett ahhoz, hogy egy Európa szélén lévő országot megcsapjon az árfolyamválság szele. Ezen kívül persze a magas adósságszolgálat, az óriási fizetésimérleg-hiány és a túlfűtött gazdaság is közrejátszik abban, hogy a választási kampányba fordulva Törökország épp a fizetőeszközének nagy leértékelését igyekszik megállítani.

Az álmoskönyv szerint eleve nem jó jel, ha egy országnak egy évben 170 milliárd dollárnyi lejáró adóssága van, és ehhez csak 120 milliárd dollár körüli devizatartaléka párosul. Az meg már egyenesen aggasztó, ha a devizatartalékból csak mintegy 30 milliárd dollár a likvid. Az ilyen országban a befektetők elég idegesek, a tőkekivonás pedig könnyen gyengítheti a fizetőeszköz...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés