Gazdaság

Szemünk előtt folyhat le az árfolyamválság

Gyenge színvonalú, nem független jegybank, a Fed szigorodó monetáris politikája és társadalmi instabilitás egyaránt kellett ahhoz, hogy egy Európa szélén lévő országot megcsapjon az árfolyamválság szele. Ezen kívül persze a magas adósságszolgálat, az óriási fizetésimérleg-hiány és a túlfűtött gazdaság is közrejátszik abban, hogy a választási kampányba fordulva Törökország épp a fizetőeszközének nagy leértékelését igyekszik megállítani.
Az álmoskönyv szerint eleve nem jó jel, ha egy országnak egy évben 170 milliárd dollárnyi lejáró adóssága van, és ehhez csak 120 milliárd dollár körüli devizatartaléka párosul. Az meg már egyenesen aggasztó, ha a devizatartalékból csak mintegy 30 milliárd dollár a likvid. Az ilyen országban a befektetők elég idegesek, a tőkekivonás pedig könnyen gyengítheti a fizetőeszköz árfolyamát. Ha ezt mégsem akarjuk, akkor nincs mese, kamatemeléssel kell nyugtatgatni, illetve drágítani a shortoló spekulánsokat. Igen ám, de ha a jegybank a miniszterelnökkel karöltve kitalálja, hogy ők bizony nem engednek a gaz "kamatlobbinak" - na akkor van baj.

A jegybanknak nem ez az egyetlen furcsasága. Ahogy ez az intézmény viselkedik, arról üvölt, hogy irreális és irracionális elvárások vezérlik, ami az árfolyamválsággal foglalkozó elméletek szerint az egyik legfontosabb elindítója a krízisnek. A jegybank hivatalosan inflációs célkövetést folytat, de valójában minden lehetséges alkalommal bizonyítja, hogy nem igazán érdekli ez a rendszer. A kamatrendszer szinte átláthatatlanul össze van kutyulva, és az ebben való keveréssel próbálja elkerülni a jegybank a látványos kamatemelést.

És hogy miért kell elkerülni? Meglehetősen homályosak az indokok, főleg egy olyan gazdaságban, amelyik gyanúsan túlfűtött, és a folyó fizetési mérleg hiánya jelentős. A jegybankelnök pedig egy olyan magyarázattal állt elő, ami újszerűségében vagy Nobel-díjat, vagy azonnal lemondást érdemel. Õ ugyanis úgy látja, hogy az árfolyam gyengülését nem szabad kamatemeléssel ellensúlyozni, hanem erre az intervenció a helyes megoldás. Na ez az igazi olaj a tűzre, egy strukturálisan megbomlott kereslet-kínálati egyensúlyban odakiabálunk még a shortosoknak, hogy gyertek ide, balek vagyok!

A jegybank tegnap az intervencióval elégette a likvid tartalékának csaknem 10 százalékát. Ma reggel a török líra történelmi mélypontjára esett. Ideje lenne valakinek felébredni.

Szemünk előtt folyhat le az árfolyamválság
Stock exchange
NEW YORK, USA - APRIL 23: Hungarian Foreign Minister Peter Szijjarto speaks during an exclusive interview on April 23, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
_M7B1699
E.ON
KPMG
Musk
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
fed