Gazdaság

Szegények és gazdagok - Tényleg szétszakad a világ?

"Szerte a világon emelkedik a szegények és a gazdagok közötti jövedelemkülönbség." "Magyarországon is nagyok a jövedelemkülönbségek." "Magyarországon is emelkednek a jövedelemkülönbségek." A fenti három állítást az elmúlt hetekben gyakran hallhattuk, megvizsgáltuk mennyire igazolják mindezt a számok. Az eredmény finoman szólva sem egyértelmű.

1 2 3

A felső 1%.
Az elmúlt napokban látott napvilágot az Oxfam felmérése, aminek látványos kijelentése szerint szerint a 85 leggazdagabb embernek akkora a vagyona, mint a legszegényebb 3,5 milliárd embernek. A szervezet ezzel és néhány hasonlóan elgondolkodtató adattal azt kívánja igazolni, hogy a társadalmi különbségek egyre nagyobbak a világon. Eközben idehaza szintén készülnek olyan felmérések, amelyek a társadalmi kohézió gyengülését mutatják. A társadalmi különbségeket nagyon sokféleképpen szokták mérni. Mi most arra törekszünk, hogy a leginkább elterjedt módszerekkel vázoljuk a globális és a hazai képet.

A szupergazdagok vagyonának duzzadását figyelve valóban látványos összevetéseket lehet tenni, ám (mint minden más módszernek, így az általunk alkalmazottnak is) vannak korlátai. Mi a vagyon helyett a jövedelemre koncentrálunk, illetve az országos mutatókat figyeljük meg (nemzetközi összevetésben is). A legegyszerűbb ilyen mutatónk azt méri, hogy az országban élő leggazdagabb 1%-os réteg a jövedelmek hány %-át szerzi meg. Ez a kör azért jóval szélesebb, mint a szupergazdagok kivételes köre, hiszen Magyarországon például 100 ezer embert jelent, de még ha az adóbevallást beadó 4 millió fővel számolunk, akkor is 40 ezer főről beszélünk.

Ha ennek a mutatónak az alakulását az Egyesült Államokban nézzük, akkor megérthetjük, miért beszélnek sokan a jövedelmi különbségek növekedéséről. Az alábbi ábra mutatja, hogy egyszer a 80-as években egy hirtelen ugrással, majd a 90-es évek közepétől trendszerűen emelkedett a gazdagok jövedelemből való részesedése. A 70-es években megfigyelt 7%-hoz képest ma 17%-nál tartunk, ami figyelemre méltó tendencia.

Szegények és gazdagok - Tényleg szétszakad a világ?
Adódik a felvetés, hogy ez a tendencia mennyire lehet általános a világban. Válasszuk ketté a kérdést! 1. Vajon máshol is ennyire nagy a gazdagok részesedése a jövedelemből? 2. Vajon más országokban is látványosan emelkedő tendenciáról beszélhetünk?

Az első kérdésre a válasz egyértelműen nem. Azon 70 ország között, ahol találtunk összevethető 2011-2012-es adatokat, azt láthatjuk, hogy az Egyesült Államok bizony nagyon elöl áll a listán. Különösen igaz ez akkor, ha azt is figyelembe vesszük, hogy ilyen szintű egyenlőtlenséget általában a fejletlenebb országok produkálnak - a fejlett országok sokkal hátrébb vannak a sorban, még az angolszászok is. (Jegyezzük meg a piros magyar csíkot is, saját magunkra később térünk vissza.)

Szegények és gazdagok - Tényleg szétszakad a világ?
De mi a helyzet a tendenciával? Ha alacsonyabb szintről is, de valóban mindenütt egyre inkább tollasodnak a gazdagok? Nézzük ehhez az alábbi ábrát, amelyik összességében 170 országból tartalmaz adatokat - több-kevesebb rendszerességgel! Ahogy látható, a világ több országában nem nagyon mutatkozik a jövedelmek koncentrációs folyamata. Az országok mutatójából képzett középérték (medián) a 2000-es években folyamatosan a 8,5-9%-os tartományban mozgott. (Elsősorban azért a mediánt választottuk a számtani átlag helyett, mert ez a mutató érzéketlenebb néhány egzotikus ország kiugró értékeire, illetve annak jelentős változásaira. Ezt a hatást erősíteni akartuk azzal is, hogy az adatbázist "trimmeltük", felülről a harmadik, alulról a második értéket vettük figyelembe, vagyis a "max" és "min" értékek valójában a harmadik legnagyobb és a második legkisebb értéket jelentik.) Kis emelkedést azért így is beleláthatunk a számokba, hiszen a megelőző két évtizedben inkább 7 és 8,5% között járt a mutató. Ugyanakkor a folyamat nem igazán tűnik erősnek, a 70-es években is hasonló értékeket láthattunk, mint most. Mondhatjuk azt is, hogy a világ országaiban a felső 1% jövedelmekből vett részesedése stagnál, esetleg visszafogott ütemben emelkedik.

Szegények és gazdagok - Tényleg szétszakad a világ?
Ez a cikk folytatódik
1 2 3
Frankfurt Stock Exchange
People protest  with a camp over the 9 de Julio Avenue outside the Social Development Ministry calling for a food emergency in Buenos Aires, Argentina, on 5 September, 2019. (Photo by Mario De Fina/NurPhoto via Getty Images)
Matolcsy
Portfolio Konferencia
Promenada Targu Mures
NEW YORK, USA - APRIL 18: A Toyota Mirai model car is on display during the New York International Auto Show on April 18, 2019 in New York, United States. (Photo by Atilgan Ozdil/Anadolu Agency/Getty Images)
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
shutterstock_1508433329