Előfizetői tartalom

Bezzeg a románok: ott még belefért a vágás

Portfolio
A piaci várakozások túlnyomó többségével összhangban 25 bázisponttal 3,5%-ra, rekord mélységbe csökkentette az irányadó rátát ma a román jegybank, és még emellett is egyhavi csúcsa körül maradt a lej az euróval szemben. A kamatcsökkentést többek között a Bukarest felől érkező pozitív híráramlás (például a rekord mélység körüli infláció) is lehetővé tette, igaz múlt héten a lej szenvedése láttán a jegybank még intervencióval támogatta a fizetőeszközt.

A román jegybank a mai kamatcsökkentéssel összességében már egy 175 bázispontos monetáris enyhítési cikluson van túl és nagyon valószínű, hogy a mai lépéssel be is fejeződött ez a korszak. Érdemes megjegyezni, hogy múlt hónapban a jegybank meglepetésre csökkentette a kereskedelmi bankok számára lejben (12%) és devizában (18%) előírt kötelező tartalékrátát, ami egyúttal...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés