Előfizetői tartalom

Mondd, mennyit ér az ember, ha független, de nincs pénze!

Skócia a bannockburni csatát követően 700 évvel már mindenféle kardlengetés nélkül kiválhat az Egyesült Királyságból. A szeptember 18-án esedékes népszavazás ugyanakkor nagyon megosztó a skótok körében, bár egyre többen hajlanak a függetlenedésre, a többség mégis maradna. Túl sok ugyanis a kétely és attól félnek, hogy rosszabbul járnának. Ez márpedig könnyen meglehet: A brit pénzügyminiszter elmondása szerint a független skót állam nem használhatná tovább hivatalosan az angol fontot, mint fizetőeszközt. A font nem hivatalos használata kockázatos, hiszen nem lesz végső hitelezője a bankoknak. Az új fizetőeszköz bevezetése pedig árt a szoros kereskedelmi kapcsolatoknak. José Manuel Barosso, az Európai Bizottság elnöke szerint rendkívül kétséges, hogy be tudnának-e kerülni az Európai Unióba (noha a britekkel maradva is kikerülhetnek még belőle). Az Institute for Fiscal Studies elemzése szerint még az olajbevételek kedvező alakulása mellett is jelentős kiigazítás lesz szükséges a skót költségvetésben. Valószínű, hogy az ellenlábas brit kormányzat nem a számukra legkedvezőbb feltételeket biztosítja majd a megállapodásokban és jelentős adósságterhet kell átvállalniuk. Valószínű, hogy drágulni fog az ország finanszírozása.

307 év után szakítás Skócia 1707-ben vált eggyé az akkor létrejövő Egyesült Királysággal és most mindenféle epikus csata nélkül, pusztán egy népszavazással dönthetnek arról, hogy különváljanak-e vagy sem. Az olajban gazdag ötmillió főt számláló ország vezetése nem is az érzelmekre, hanem a pénztárcákra kíván a leginkább hatni a kérdésben. Állításuk szerint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés