Előfizetői tartalom

Nincs itt semmi látnivaló, rendben esik a forint

A forint pont azt teszi, amit a jegybank szeretne - gyengül. A fizetőeszközünk tartós leértékelése a gazdaságpolitikai élénkítés eszköze, kérdés, hogy sikeres lehet-e. A monetáris politika korlátját (a pénzügyi stabilitási kockázatokon túl) az infláció ellódulása jelentheti. Amennyiben a jegybank nem reagál időben, súlyos hitelességi veszteséget szenvedhet el.

A tegnapi kamatdöntés után azoknak is világos lehet, akiknek eddig nem volt az: a jegybanknak nemhogy nincs ellenére a gyenge forint, hanem kifejezett célja a fizetőeszköz leértékelése. A kamatpolitika önmagában kevés élénkítést jelent a gazdaságnak, ezért a monetáris expanziónak az árfolyamon keresztül kell történnie. Matolcsy György MNB-elnök gazdaságpolitikai felfogásával...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés