Gazdaság

Nincs itt semmi látnivaló, rendben esik a forint

A forint pont azt teszi, amit a jegybank szeretne - gyengül. A fizetőeszközünk tartós leértékelése a gazdaságpolitikai élénkítés eszköze, kérdés, hogy sikeres lehet-e. A monetáris politika korlátját (a pénzügyi stabilitási kockázatokon túl) az infláció ellódulása jelentheti. Amennyiben a jegybank nem reagál időben, súlyos hitelességi veszteséget szenvedhet el.
A tegnapi kamatdöntés után azoknak is világos lehet, akiknek eddig nem volt az: a jegybanknak nemhogy nincs ellenére a gyenge forint, hanem kifejezett célja a fizetőeszköz leértékelése. A kamatpolitika önmagában kevés élénkítést jelent a gazdaságnak, ezért a monetáris expanziónak az árfolyamon keresztül kell történnie.

Matolcsy György MNB-elnök gazdaságpolitikai felfogásával teljesen összhangban van a keresletélénkítés, és az ezzel kapcsolatos kockázatvállaló kedve is bebizonyosodhatott. Miniszterként törékeny helyzetben is megpróbálkozott a fiskális stimulussal, ezt azonban az európai adósságválság részben meghiúsította, részben pedig a választott eszköz (az egykulcsos adó) besült. Most jóval kedvezőbb tőkepiaci környezetben a jegybanknál kísérelheti meg a gazdasági élénkítést.

A vezetőváltások 2013 első felében zajlottak le a jegybankban, azóta a forint 10 százalékot gyengült az euróval szemben. Sem ez, sem a feltörekvő piaci tőkekiáramlás nem vezetett a kamatcsökkentési ciklus elakasztásához, csupán a kamatlépték mérséklésével próbálta a monetáris tanács a forint gyengülését kontroll alatt tartani.

Mindez persze visszavezethető lenne a jegybank inflációs célkövetésére is. A rezsicsökkentés által lenyomott árindex megnyugtató lehet, ám önmagában nem feltétlenül elegendő magyarázat a kamatok ilyen mélyre nyomásának. Nemhogy deflációs veszély nincs, de még a 3%-os cél alullövésének sem nagy a valószínűsége. A céltól olyan messze az előretekintő infláció, ami a már stabilitási kockázatokat felvető monetáris lazítást indokolná. Ráadásul a jegybank vállaltan több céltól vezérleve dolgozik: a korábbinál hangsúlyosabb növekedési szempontok mellé még költségvetési megfontolások is társultak. Már-már olyan segítséget kapott a kormány, amit nem is kér.

A fentiek alapján nyugodtan berendezkedhetünk a tartósan (és bőven) 300 feletti euró árfolyamra. Most nem arról van szó, hogy a tőkepiaci sokk, vagy az adósságválság miatti stresszhelyzet, vagy éppen a gazdaságpolitikai unortodoxia miatt látunk magas árfolyamszinteket. Ez a monetáris politika céljai és szándéka szerint való. Így aztán önmagában a forint gyengülése nem kell, hogy aggasztó legyen, még ha számunkra szokatlan is.

Ettől persze kérdések még akadnak. Ezek kifejtése meghaladja az írásunk kereteit, de pár felvetést érdemes megtenni.

I. Vajon meddig gondolhatja a jegybank gyengíteni a forintot?

I/A. Van-e ennek a folyamatnak tőkepiaci kockázata? Lehet-e ezt menedzselni erős turbulencia és túl sok devizatartalék elégetése nélkül?

II. Várható-e, hogy a monetáris expanzió meghozza a kívánt növekedési hatást? Ennek kapcsán pedig adódnak a további kérdések:

II./A. Ha egyszer a kormányzat által propagáltan olyan versenyképes a gazdaság, akkor mire kell az árfolyamgyengítésen alapuló élénkítési kísérlet?

II./B. A 2008-as válság óta a magyar fizetőeszköz reálárfolyama a leginkább leértékelődők között volt a mostani gyengülési hullám előtt is. Ennek fényében valóban kell egy második körös gyengítési hullám?

II./C. A negatív kibocsátási résünk várhatóan az év vége felé záródik. Van-e ilyenkor még létjogosultsága a monetáris expanziónak?

II./D. Ha a külkereskedelmi mérlegünk többlete történelmi csúcson áll, miért feltételezzük, hogy a gazdaság (ár)versenyképességével összhangban álló árfolyam gyengébb szinteken van?

III. A fentiek alapján az egyensúlyitól esetleg eltérített nominális árfolyam milyen alkalmazkodási folyamatokat indít be? A reálárfolyam a magas infláción keresztül is korrigálódhat, de az is előfordulhat, hogy a gyengítési kísérlet sikertelen lesz, és az árfolyam a folyó fizetési mérleg többlet hatására visszaerősödik. Vagy ezt elkerülendő esetleg tartósan az egyensúlyi reálkamat alatti kamatszintet próbálunk meg fenntartani.

A III. csoportban feltett kérdésekre a hagyományos monetáris politika számára kellemetlen válaszok születhetnek. Ha tovább gyengül a forint, meglehet, hamarosan meg is ismerhetjük őket.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
lynx ifv