Előfizetői tartalom

Tovább lassított a Fed - Új irányelvekről is döntöttek

Portfolio
A vártnak megfelelően további 10 milliárd dollárral lassítja a Federal Reserve QE3 nevû eszközvásárlási programját, amivel a havi keret 55 milliárdra csökkent. Ebből 25 milliárd megy jelzálog fedezetû értékpapírok vásárlására és 30 milliárd államkötvényekre. A lassítás nem meglepetés a piac számára, a hangsúly ezért sokkal inkább azon van, hogy a Fed eldobta a munkanélküliségi-rátára vonatkozó korábbi célját, illetve hogy az előrejelzéseik szerint korábban jöhet az első kamatemelés. Elmondásuk szerint a jegybanki iránymutatás változását nem szabad a szándékaik megváltozásának értelmezni. A jövőben csak a biztosan realizált makrostatisztikák alapján döntenek a monetáris politika irányáról és egyelőre úgy látják, hogy folytatni fogják az elkövetkező üléseken is a lassítást. A friss FOMC prognózisok túlnyomórészt optimistának nevezhetőek és az derül ki belőlük, hogy a döntéshozók többsége 2015-re teszi az első kamatemelést. Janet Yellen Fed-elnök fél nyolctól tartott sajtótájékoztatót, ahol többek között arról beszélt, hogy hosszan fenn kell tartaniuk a támogató környezetet és az erre vonatkozó iránymutatásuk ezúttal nem mennyiségi célokat követ majd. Állítása szerint nem szabad túlhangsúlyozni a kamatpályára adott becslések változását, az ukrán-orosz konfliktust pedig szorosan követik, de nem látják, hogy negatívan hatna az Egyesült Államokra.

2014. március 19. 20:30 Szorosan követjük az ukrán-orosz eseményeket Szorosan követjük az ukrán-orosz konfliktust és elemezzük annak lehetséges hatásait az Egyesült Államokra nézve - mondta el kérdésre válaszolva Janet Yellen. Elmondása szerint ugyanakkor egyelőre nem látszanak...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái