Előfizetői tartalom

Egy éve őrülten öntik a pénzt - Mégis mit értek el vele?

A japánok nagyjából egy éve kezdtek bele gigantikus méretű kísérletükbe, amivel jen ezermilliárdokkal növelték a szigetország pénzmennyiségét. Ezzel ma már lassan az amerikai Fednél is nagyobb mértékű vásárlási programjuk van, noha az ország gazdasága pusztán harmad akkora. Bár egy év még kevés lehet a monetáris politikai eszközök hatásának teljes értékelésére, annyit mégis el lehet mondani, hogy egyelőre kiábrándítóak az inflációs és növekedési statisztikák. Ráadásul áprilisban áfa-emelés is lesz, ami az előrejelzések szerint visszaveti majd a keresletet a gazdaságban. A piac ezért arra számít, hogy a Bank of Japan még agresszívabb lazításra válthat az idén. Az egész történetben viszont a jen idei erősödése a legfurcsább jelenség, ami véleményünk szerint hamarosan megfordulhat.

Miért nem történt még semmi? Múlt kedden a japán jegybank a piaci várakozásoknak megfelelően szinten tartotta irányadó rátáját és nem változtatott eszközvásárlási programján sem. Haruhiko Kuroda jegybankelnök elmondása szerint egyelőre nem volt szükség irányváltásra a monetáris politikájukban, de a számunkra érdekes kérdés az, hogy vajon mikor lesz? Amennyiben...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés