Gazdaság

Trükkös Matolcsy taktikai atomfegyvere

A 2013-ashoz hasonlóan a 2014-es költségvetésben is szerepel egy 50 milliárd forintos tétel a bevételek oldalán, ami a gyakorlatban egy fiktív bevételi tétel. Ez pedig nem más, mint az Államadósság Kezelő Központ által fizetett pénzügyi tranzakciós illeték. Az állam ugyanis ebben az esetben saját magába harapott, amikor előírta az állampapír-kibocsátások után fizetendő illetékkötelezettséget.
Zűrzavar és titkolózás

Fordulatokban meglehetősen gazdag történetet tud felmutatni a 2013. január elsején bevezetett pénzügyi tranzakciós illeték. Már az új adónem bevezetése előtt nagy volt a káosz: bizonytalan volt, hogy például milyen tranzakciók után kell megfizetni, de még az utolsó pillanatban is változtatták az adókulcsot. Ezt követően pedig a bevezetés évében, 2013 során többször is változott a szabályozás (a bankoknak egyszeri pótbefizetést is előírtak).

Már 2012-ben rámutattunk arra, hogy a hatályos jogszabályok, az adóalap, valamint az adókulcs fényében a Magyar Államkincstártól várt tranzakciós illetékbevételi terv nem teljesíthető. Az államkincstár által lebonyolított tranzakcióknak ugyanis csak körülbelül a tizede esik a törvény hatálya alá. A MÁK-tól várt illetékbevétel ugyanis a gyakorlatban nem bevételnövelő intézkedés, hanem a fűnyíróelvszerű kiadáscsökkentés tipikus esete.

Sokáig azonban úgy tűnt, hogy a Magyar Államkincstár által fizetett tranzakciós illetékbevétel összegére nem derül fény, így a tervek teljesülését sem ismerhetjük meg. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis egy évvel ezelőtt, áprilisban feltett kérdésünkre azt közölte, hogy ezek az adatok adótitoknak minősülnek. Két hónappal később azonban már másképp gondolta a tárca, és a részletes államháztartási adatok után tartott online sajtótájékoztató keretében már elárulta, mennyi tranzakciós illetéket fizet a MÁK.

A taktikai atomfegyver Matolcsy György még nemzetgazdasági miniszterként egy 2012-ben adott interjújában azt mondta, hogy "a pénzügyi tranzakciós illeték olyan taktikai atomfegyver a XXI. században, amely lehetővé teszi, hogy a foglalkoztatás terén felvegyük a versenyt az ázsiai országokkal".

Ez egy fiktív tétel

A tavalyi év második felétől tehát megismerhettük a bankok és az államkincstár által fizetett tranzakciós illeték havi összegeit. Ez alapján pedig úgy tűnt, hogy a MÁK-tól elvárt bevételi összeg könnyedén teljesül. Az NGM-től kapott tájékoztatás alapján az államkincstár 2013-ban pénzforgalmi szemléletben 59 milliárd forintnyi tranzakciós illetékbevételt fizetett be a költségvetésbe a teljes 259 milliárdos bevételből.

Trükkös Matolcsy taktikai atomfegyvere
A 2013-ban végrehajtott kulcsemelés, valamint egyszeri pótbefizezés-előírás sem volt elég azonban ahhoz, hogy a 301 milliárd forintos tavalyi terv teljesüljön. Összességében még így is 40 milliárd forint volt az elmaradt bevétel összege.

Trükkös Matolcsy taktikai atomfegyvere
Nem elhanyagolható szempont ugyanakkor, hogy a Magyar Államkincstár befizetéseiből mekkora részt vállalt az Államadósság Kezelő Központ. A részletes bontásból kiderül, hogy a MÁK 59 milliárd forintos befizetéséből 51 milliárd forintot az ÁKK teljesített. Ennél a pontnál pedig meg kell állnunk egy kis időre: az Államadósság Kezelő Központ által befizetett 51 milliárd forintos összeg szépen mutat a költségvetés bevételi oldalán, azonban ez az összeg a gyakorlatban nem javítja a költségvetés egyenlegét. Az 51 milliárd forintos összeg ugyanis egész egyszerűen megjelenik a költségvetés kiadási oldalán is, mint az adósságszolgálattal kapcsolatos egyéb kiadás.

Trükkös Matolcsy taktikai atomfegyvere
A törvény szerint ugyanis a Magyar Államkincstár az állampapír forgalmazásával kapcsolatos fizetési műveletek esetében terheli meg az ÁKK számláját, ezt a költséget pedig a kibocsátó ÁKK forrásbevonással megfinanszírozza. Így kerüli el az állam, hogy az állampapír vásárlóit terhelje a tranzakciós illetékfizetési kötelezettség. Azonban ennek az is a következménye, hogy saját magát sarcolja meg, így nettó értelemben az Államadósság Kezelő Központ által fizetett tranzakciós illeték értéke zéró.

A fenti grafikonról is jól leolvasható, hogy az Államadósság Kezelő Központ illetékbefizetései augusztusban és decemberben is megugrottak (a szokásos összeg közel duplájára). Az augusztusi növekményt a tranzakciós illeték mértékének 2 ezrelékről 3 ezrelékre történő emelése okozhatta. A decemberben látott 8 milliárd forint feletti befizetés okáról először a Magyar Államkincstárnál érdeklődtünk, ahonnan azt a tájékoztatást kaptuk, hogy "az érintett tranzakciókról és a magas illetékalapról felvilágosítást az ÁKK Zrt. adhat". Az ÁKK válaszából pedig nem derült ki, hogy milyen tranzakciók növekedtek meg az év vége felé, csupán annyit közölt: "az ÁKK pénzforgalmi szolgáltatója (a Magyar Államkincstár) a vonatkozó törvényben leírt pénzforgalmi műveletek után terheli be az ÁKK számláit a tranzakciós illetékkel". Nem világos tehát, hogy 2013 végén mi okozta a tranzakciós illetékbevétel megugrását, azonban vannak olyan piac (nem megerősített) híresztelések, hogy az ÁKK különböző swapügyleteket hajtott végre.

Ez 2014-ben is "trükk"

A 2013-as 51 milliárd forintos befizetés után a 2014-es költségvetésben 58 milliárd forintos tétel szerepel az Államadósság Kezelő Központnál, az adósságkezelés költségei - tranzakciós illeték soron. Vagyis a bevételi oldalon a kormány ekkora összeggel számol az adósságkezelőtől tranzakciós illetékbevétel címen. Ez a tétel azonban ténylegesen nem javítja a költségvetés helyzetét idén sem. Vagyis az idei évre tervezett teljes 259 milliárd forintból 58 milliárd forint "fiktívnek" mondható. Reálisan 200 milliárd forintnyi befizetés várható a magánszektortól, vagyis a bankoktól.

Az idei első két hónap rendelkezésünkre álló adatai szerint a tranzakciós illeték összegével látszólag nincs gond. Az időarányos 45 milliárd forintos bevételi tervhez képest eddig 52,1 milliárd forint folyt be február végéig ezen a címen. Információink szerint azonban ebből a bevételből 15,7 milliárd forintot teljesített az Államadósság Kezelő Központ.

Trükkös Matolcsy taktikai atomfegyvere
Frankfurti tőzsde
kórház
mcdonald's logo
Boeing
cimlap_Hernadi
orbánviktordonaldtusk
DBZOL20200106014
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Esti webinárium
Közérthető előadás kezdőknek.
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
kórház