Előfizetői tartalom

Monetáris politika egy új környezetben

Lehmann Kristóf, BCE, MNB-tanszék vezetője
|
A Magyar Nemzeti Bank az utóbbi negyedévben a kamatdöntést követő közleményében változtatott az előretekintő üzenetén. A monetáris politikáról szóló kommunikációs változtatások jellemzően a Jelentés az infláció alakulásáról című negyedéves anyag makrogazdasági értékelésén és előrejelzésén, valamint a pénzügyi piaci környezet és a magyar gazdaság kockázati megítélésén alapulnak. Az utóbbi negyedévben mind a makrogazdasági alapfolyamatokban, mind a külső környezetben olyan változások mutatkoztak, ami miatt az MNB nem a megszokott módon, az inflációs jelentés publikálásakor, hanem két jelentés közben változtatott az iránymutatásán és módosította az előretekintő üzenetét. Április óta a beérkező adatok és a monetáris politikát érintő környezet változása alátámasztották a hazai monetáris politikai lépésekkel kapcsolatos kommunikációs váltást.

Az utóbbi években számos, a monetáris politikai döntések szempontjából fontos, globális tényező változott meg gyökeresen. A semleges reálkamatok világszerte csökkentek. A semleges reálkamat azt a reálkamat szintet jelenti, amely mellett az infláció hosszabb távon a cél közelében alakul, miközben a kibocsátás a potenciális szintjén tartózkodik. Az alacsonyabb semleges reálkamatok...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés