Gazdaság

Hát ezt meg hogy sikerült összehozni?

A nagy felháborodást kiváltó internetadót nem a lakosság fizeti meg, mert nagy a verseny. Vagyis nem. Vagyis inkább legyen valami kalap. Vagyis ki írta ezt a fércművet?
"2018-ra minden magyar háztartásban legyen szélessávú internetkapcsolat, amelynek segítségével az emberek elektronikusan intézhetik közügyeiket. Az Államreform 2 programhoz szükséges törvényjavaslatokat várhatóan még idén ősszel elfogadja az Országgyűlés" - ezt Lázár János nyilatkozta néhány hete. Vagyis nem kell 2008-ig visszamenni ahhoz, hogy lássuk, a Fidesz néha azért érti, hogy miért fontos az internet.

Ehhez képest most a kormány azt tervezi, hogy az információs társadalom korában megadóztatja az információt. Amikor a világ közeledne ahhoz, hogy az adat, az információ hozzáférésének határköltsége nulla lenne, akkor jön a adópolitika, és elkezdni megdrágítani. Amikor a fizikai infrastruktúrában elmaradott térségek számára is megnyílik a lehetőség, hogy "közelebb" kerüljenek a világhoz, akkor közterheket kezd el ráverni a gigabájtokra. Amikor a versenyképesség alapja az (egyre több) információhoz való hozzáférés, akkor a kormány megnehezíti azt.

Annyian leírták már, hogy micsoda súlyos kárt okozhat ez a terv, hogy csak felsorolásszerűen néhány olyan fogalom, amit ma a versenyképességgel összefüggőnek tartunk: big data, adatbányászat, startup ökoszisztéma, kutatói hálózatok, klaszterek, felhő alapú szolgáltatások, e-kormányzat, online ügyintézés, e-bankolás - ne folytassuk. (Okos mérés, wi-fi pontok, online médiatartalom, na de tényleg álljunk már le.) Egész ágazatok versenyképességét lőheti vissza két évszázaddal, üzleti modelleket lehet leengedi a lefolyón. Ez az adó elvi szinten is akkora blődség, hogy szégyen, hogy egyáltalán eszébe jutott valakinek.

De ha már a kormány képtelen ellenállni annak, hogy bármire ráharapjon, amin profitszagot érez, legalább a fenti okok miatt elvárható lenne némi körültekintés. Ehhez képest az adótörvény egy akkora fércmű, hogy nem csak a fenti alapvető szempontok érvényesítésének kísérlete hiányzik belőle, hanem a működőképességnek a látszata is. Még az adóalapot sem sikerült rendesen felmérni, legalábbis erről árulkodik a 150 Ft-os adóteher és a magyar adatforgalom összevetése, amiből 200 milliárd forintos adóbevétel adódna - szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium 20 milliárd forintos várakozásával.

Lassan a politikusoknak is leesik, hogy itt valami nem stimmel, de egyelőre csak zűrzavaros találgatás zajlik. Varga Mihály szerint nincs itt nagy baj, az óriási terhet majd lenyomja a verseny. A piacon hat-hét nagy szereplő van, akik akár versenyezhetnének is, csak éppen nincs miből. Nem segít rajtuk a társasági adóból való leírás lehetősége, ez a méretű teher ugyanis nagyságrenddel nagyobb. A legnagyobb szereplők tavalyi összesített profitja (nem csak ebből az üzletágból!) 63 milliárd forint volt. Milyen árversenyt lehet elképzelni ezt figyelembe véve egy folyamatos fejlesztéseket igénylő iparágban? Nyilván semmilyent, ennek a tehernek a nagyját le kellene nyomni a fogyasztók torkán. Az egyszeri fogyasztó megúszná havi pár ezer forinttal, aki viszont "nagyfogyasztó" az interneten, annak ez súlyos százezereket, milliókat jelenthet. Csak az új adó.

Jön is hát a nagyszerű ötlet a kalappal, maximális adófizetési kötelezettséggel. Épp csak az a baj, hogy az adó alanya a szolgáltató, a kalap meg a fogyasztóra vonatkozik. Vagyis a teher így legfeljebb "csak" visszaszállna a szolgáltatóra, aki három másodperc alatt csődbe megy egy ekkora tehertől.

Ez az adó ebben a formában és teherrel bevezethetetlen. Annak, hogy ez törvényjavaslatba kerülhetett, annak két lehetséges oka van. Az egyik, hogy hogy a minisztériumi apparátus munkája ilyen színvonalú. A másik, hogy hatásos elterelés kellett a kitiltási botránynak. Tulajdonképpen hatásos volt. De ez nem zárja ki az első lehetőséget sem.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Tobias Adrian - IMF