Gazdaság

Hát ezt meg hogy sikerült összehozni?

A nagy felháborodást kiváltó internetadót nem a lakosság fizeti meg, mert nagy a verseny. Vagyis nem. Vagyis inkább legyen valami kalap. Vagyis ki írta ezt a fércművet?
"2018-ra minden magyar háztartásban legyen szélessávú internetkapcsolat, amelynek segítségével az emberek elektronikusan intézhetik közügyeiket. Az Államreform 2 programhoz szükséges törvényjavaslatokat várhatóan még idén ősszel elfogadja az Országgyűlés" - ezt Lázár János nyilatkozta néhány hete. Vagyis nem kell 2008-ig visszamenni ahhoz, hogy lássuk, a Fidesz néha azért érti, hogy miért fontos az internet.

Ehhez képest most a kormány azt tervezi, hogy az információs társadalom korában megadóztatja az információt. Amikor a világ közeledne ahhoz, hogy az adat, az információ hozzáférésének határköltsége nulla lenne, akkor jön a adópolitika, és elkezdni megdrágítani. Amikor a fizikai infrastruktúrában elmaradott térségek számára is megnyílik a lehetőség, hogy "közelebb" kerüljenek a világhoz, akkor közterheket kezd el ráverni a gigabájtokra. Amikor a versenyképesség alapja az (egyre több) információhoz való hozzáférés, akkor a kormány megnehezíti azt.

Annyian leírták már, hogy micsoda súlyos kárt okozhat ez a terv, hogy csak felsorolásszerűen néhány olyan fogalom, amit ma a versenyképességgel összefüggőnek tartunk: big data, adatbányászat, startup ökoszisztéma, kutatói hálózatok, klaszterek, felhő alapú szolgáltatások, e-kormányzat, online ügyintézés, e-bankolás - ne folytassuk. (Okos mérés, wi-fi pontok, online médiatartalom, na de tényleg álljunk már le.) Egész ágazatok versenyképességét lőheti vissza két évszázaddal, üzleti modelleket lehet leengedi a lefolyón. Ez az adó elvi szinten is akkora blődség, hogy szégyen, hogy egyáltalán eszébe jutott valakinek.

De ha már a kormány képtelen ellenállni annak, hogy bármire ráharapjon, amin profitszagot érez, legalább a fenti okok miatt elvárható lenne némi körültekintés. Ehhez képest az adótörvény egy akkora fércmű, hogy nem csak a fenti alapvető szempontok érvényesítésének kísérlete hiányzik belőle, hanem a működőképességnek a látszata is. Még az adóalapot sem sikerült rendesen felmérni, legalábbis erről árulkodik a 150 Ft-os adóteher és a magyar adatforgalom összevetése, amiből 200 milliárd forintos adóbevétel adódna - szemben a Nemzetgazdasági Minisztérium 20 milliárd forintos várakozásával.

Lassan a politikusoknak is leesik, hogy itt valami nem stimmel, de egyelőre csak zűrzavaros találgatás zajlik. Varga Mihály szerint nincs itt nagy baj, az óriási terhet majd lenyomja a verseny. A piacon hat-hét nagy szereplő van, akik akár versenyezhetnének is, csak éppen nincs miből. Nem segít rajtuk a társasági adóból való leírás lehetősége, ez a méretű teher ugyanis nagyságrenddel nagyobb. A legnagyobb szereplők tavalyi összesített profitja (nem csak ebből az üzletágból!) 63 milliárd forint volt. Milyen árversenyt lehet elképzelni ezt figyelembe véve egy folyamatos fejlesztéseket igénylő iparágban? Nyilván semmilyent, ennek a tehernek a nagyját le kellene nyomni a fogyasztók torkán. Az egyszeri fogyasztó megúszná havi pár ezer forinttal, aki viszont "nagyfogyasztó" az interneten, annak ez súlyos százezereket, milliókat jelenthet. Csak az új adó.

Jön is hát a nagyszerű ötlet a kalappal, maximális adófizetési kötelezettséggel. Épp csak az a baj, hogy az adó alanya a szolgáltató, a kalap meg a fogyasztóra vonatkozik. Vagyis a teher így legfeljebb "csak" visszaszállna a szolgáltatóra, aki három másodperc alatt csődbe megy egy ekkora tehertől.

Ez az adó ebben a formában és teherrel bevezethetetlen. Annak, hogy ez törvényjavaslatba kerülhetett, annak két lehetséges oka van. Az egyik, hogy hogy a minisztériumi apparátus munkája ilyen színvonalú. A másik, hogy hatásos elterelés kellett a kitiltási botránynak. Tulajdonképpen hatásos volt. De ez nem zárja ki az első lehetőséget sem.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
lynx ifv