Gazdaság

Brutális számok is vannak a költségvetésben (3.)

Miután Varga Mihály benyújtotta a 2015-ös költségvetés tervezetét a Parlamentnek, megtudhatjuk, hogy a kormány mely feladatokra mennyit szán jövőre. Érdekes számokat is találunk, ha az idei előirányzatokhoz viszonyítunk. Összességében azt mondhatjuk, hogy a kormány nagyon meg akarja fogni a gyeplőt a kiadások tekintetében. Az egyes kiadási célokat persze eltérően érintik az intézkedések: a szociális kiadásokat valóban visszanyesi a kormány, míg a közmunkaprogram kerete tovább nő és a Beruházási Alapban rejlő kiadásokra is valahonnan előteremti a pénzt. A Paksi Atomerőművel kapcsolatos beruházásra jövőre 28 milliárdot költene a kormány a Beruházási Alapból.
Szociális kiadások lenyesve

Varga Mihály sajtótájékoztatójáról és a költségvetés fő számairól ezekben a cikkeinkben írtunk:A központi alrendszer kiadásai összességében az inflációnál alacsonyabb mértékben bővülnek (1,71%-kal az 1,8%-os inflációval szemben), ami szigorú gazdálkodást vetít előre 2015-re. A szociális célú kiadások esetében valóban erőteljes kontrollt fog érvényesíteni a kormány, ahogyan azt a konvergenciaprogramban előrevetítette.

A Nemzeti Család és Szociálpolitikai Alap kiadásai ugyanis jövőre 646 milliárd forintra csökkenhetnek az idei 714 milliárd forintos előirányzat után. Ez közel 10%-os lefaragás nominálisan. Ezen belül a családi támogatások 446 milliárd forintól 422 milliárd forintra csökkenhetnek, a korhatár alatti ellátásokra pedig 23%-kal költ kevesebbet a tervek szerint jövőre a kormány. A jövedelempótló és kiegészítő szociális támogatások teljes összege is csökkenhet.

Ahogyan azt várni lehetett, a kormány befagyasztja a szociális menetdíj támogatás összegét, 104 milliárd forintban. Vagyis reálértéken kevesebbet költ majd jövőre az állam az utazások támogatására.

Az állami vagyonra is költünk rendesen

Az állami vagyonnal kapcsolatos kiadások az idén tervezett 180 milliárd forintról 215 milliárdra növekedhetnek.

Ezek közül kitűnik az MVM 50 milliárd forintra tervezett tőkeemelése. Ennek magyarázatát azonban nem tüntette fel a kormány.

Adósságátvállalás a MÁV-tól

A költségvetési törvénytervezet azt is kimondja, hogy a MÁV működésére jelentős pénzügyi terheket ró a hitelek állománya, melyek visszafizetésére a társaságnál nem képződik fedezet. A kormány döntése értelmében összesen 23 milliárd forintot meghaladó tartozás átvállalása valósulhat meg.

A Beruházási Alapra honnan lesz pénz

A Beruházási Alapba helyezett fejlesztések és sportcélú beruházások összege 186 milliárd forintra rúg. A törvényjavaslatból kiolvasható, hogy a kormány ennek fedezetéül állami ingatlanvagyon- és ingóság-értékesítést tervez jelentős összegben. A részletes táblázatok szerint ingatlanért értékesítésből 8,3 milliárd forint folyhat be, míg 169 milliárd forintot tervezett be a kormány az egyéb értékesítési és hasznosítási bevételek sorára.

A kormány érvelése szerint e vagyonelemek értékesítése, illetve hasznosítása az uniós módszertan szerint is költségvetési egyenleget javító tétel, pénzügyi eszközök értékesítésével a 2015. évi költségvetési terv nem számol (ez utóbbi arra utalhat, hogy részvényeket nem ad el az állam).

A Beruházási Alap 186 milliárd forintos kiadási előirányzata között szerepel például:
  • a Paksi atomerőmű beruházás 28 milliárd forint értékben
  • a Karmelita kolostor átépítése 5 milliárd forint értékben
  • a Ludovika Campus 4 milliárd forint értékben
  • a Szigetszentmiklósi Járási Hivatal kialakítása 4 milliárd forint értékben
  • a büntetés-végrehajtásban férőhelybővítést hajt végre a kormány 4,3 milliárd forint beruházással
  • számos labdarúgó létesítményre jutnak egyesével százmillió forintok
  • jelentős tétel, 23 milliárd forintos az MNV ingatlan-beruházásai, ingatlanvásárlásai

Tartalékok

Az Országvédelmi Alap és az általános tartalék összege együttesen 160 milliárd forint lehet jövőre az idei 213 milliárd forinttal szemben. A 2015-re tervezett tartalék összege nem nevezhető jelentősnek, főleg annak fényében, hogy:
- az általános tartalék nagy része jellemzően már év közben elfogy a legkülönbözőbb célokra
- a 2,5%-os GDP-növekedés nem nevezhető túl konzervatívnak, így ebből lehetnek kockázatok
- az ÁFA-bevételekből jókora kormányzati optimizmus olvasható ki
- ezen kockázatok élesedése könnyen elviheti a felhasználható tartalékok nagy részét és akkor nem marad az év közben jelentkező rendkívüli kockázatok kezelésére

Meg kell jegyezni azonban, hogy a kormány 2,4%-os hiánycélt tűzött ki, ami implicit ad egy körülbelül 150 milliárd forintos mozgásteret a kormánynak, ha a 3%-os hiányszámhoz viszonyítunk. Azt is ki kell emelni, hogy a kormány hallgatott a Költségvetési Tanácsra, és megemelte az Országvédelmi Alap összegét 40 milliárd forintról 60 milliárd forintra.

A tartalékok egy speciális szelete a céltartalékok. A Miniszterelnökség fejezetében szereplő céltartalékokat a kormány három csoportba sorolta:
  • a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációjára 51,7 milliárd forintot tervez költeni
  • különféle kifizetésekre 61 milliárd forintot
  • és a központi költségvetési szervek tartozásállományának csökkentésére 60 milliárdot szán a kormány, ez utóbbi a kórházak adósságának rendezését szolgálja részben

Még brutálisabb közmunka-program

A kormány jövőre 270 milliárd forintot tervezett be a közmunkaprogram finanszírozására. Ez a 2014-es számhoz képest jelentős növekedés: a kormány idén eredetileg 183 milliárdot költött volna, de a nyáron a kormány ehhez hozzátett még 47 milliárd forintot. Vagyis a kormány 2015-re ténylegesen 40 milliárd forint körüli összeggel költ többet közmunkára.

Lássuk az alrendszereket!

Az államháztartás alrendszereinek támogatására is lényegesen kevesebb jut jövőre: 1814 milliárd forint után 1387 milliárd. Ezen belül a TB-alapokhoz történő hozzájárulást vágja vissza a kormány és az önkormányzatoknak is kevesebb jut.

Az Egészségbiztosítási Alap tervezett kiadásai inflációt minimálisan meghaladó mértékben bővülhetnek. Több jut a gyógyító-megelőző célokra, de még a gyógyszertámogatási előirányzat is nagyobb az idei tervnél.

És a teljes kép

Szokásunkhoz híven egy táblázatban összefoglaljuk a főbb kiadási terveket is:

Brutális számok is vannak a költségvetésben (3.)
nyse tőzsde usa részvény
fehér ház getty stock
rossmann_getty_editorial
corvinus_getty_editorial
honcsaruk ukrajna_getty_editorial
bkk_busz_bkv
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
fehér ház getty stock