Gazdaság

Ezek az ábrák mindent elárulnak a kormányról

Az állam saját magára többet költ, azonban az állami kiadások szerepe tovább mérséklődik - lényegében ez olvasható ki a csütörtökön benyújtott 2015-ös költségvetési törvényjavaslatból. A tervezet szerint a magyar állam többet fordít majd működésére (itt érdekesség, hogy a honvédelmi kiadások azonban stagnálnak) és különböző gazdaság feladatok ellátására, ám a jóléti kiadások visszanyesése miatt az újraelosztási ráta csökkenhet.
A mindenkori kormány gazdaságpolitikájának főbb jellemzőit általában a költségvetési törvényjavaslatokból tudjuk kiolvasni. Elég ránézni a költségvetési kiadási oldalának funkcionális bontására és kiderül, hogy mire mekkora összeget költ a kormány és hogy miként változik az egyes célok súlya a teljes tortához mérve, valamint a GDP-hez mérve.

Minden a 2015-ös költségvetésről Ez a hét a jövő évi költségvetési tervezetről szól. Már kedden részletesen feldolgoztuk a Költségvetési Tanács véleményét, melyből már néhány részlet is kiderült a törvényjavaslatról. Majd csütörtökön a helyszínről közvetítettük a dokumentum parlamenti benyújtását, ahol Varga Mihály ismertette a főbb számokat. Csütörtök délután pedig két külön írásban számoltunk be a kormány bevételi- és kiadás oldali főszámairól. Már ezekből is ki lehetett alakítani egy előzetes képet.

A csütörtökön beterjesztett jövő évi büdzsétervezetben meg is vizsgáltuk ezeket a számokat. A legaktuálisabb képet az adná, ha már ismernénk a 2014-es tényleges kiadás oldali adatokat, ám ezek hiányában a 2015-ös tervszámokat a 2013-as tényadatokkal és a 2014-es előirányzatokkal tudjuk összevetni.

Kezdjük a tortaszeletekkel

Ha a nominális, pénzforgalmi szemléletben számolt konszolidált adatokra tekintünk, akkor jól látható, hogy a 2014-es tervekhez képest a legnagyobb növekedés az állam működési funkciói esetében következik be, de jelentős (9%-os) a növekedés a gazdasági funkciók során is.

Ezek az ábrák mindent elárulnak a kormányról
Ha a teljes kiadási tortához viszonyítjuk az egyes funkcionális szeleteket, akkor a 2014-es tervekhez képest a jóléti célok veszítenek szerepükből, viszont a gazdasági funkciók és az állami működési funkciók jelentősége növekszik.

Ezek az ábrák mindent elárulnak a kormányról
Íme, a lista!

Ha részletesebb bontásban vizsgáljuk meg a kiadásokat, akkor a következő fontos megállapításokat tehetjük:
 • a működési funkciókon belül a törvényhozó és végrehajtó szervek 830 milliárd forintot költhetnek jövőre, ami 90 milliárd forinttal magasabb az idei terveknél
 • a pénzügyi és költségvetési tervékenységekre 454 milliárd forint mehet,ami 76 milliárddal magasabb az idei előirányzatnál
 • érdekes ugyanakkor, hogy védelmi célú kiadások jövőre 217 milliárd forintra rúgnak majd az idei évre tervezett 213 milliárd forint után és a 2013-as 225 milliárd forintos teljesülés után. Mindez azt is jelenti, hogy a kormány egy lépéssel sem kerül közelebb a NATO felé vállalt kötelezettség teljesítéséhez.
 • rendvédelemre és közbiztonságra több mehet a 2014-es tervhez képest
 • a jóléti kiadások összesen 122 milliárd forinttal növekedhetnek a tervek szerint
 • ezen belül az oktatási célú kiadások csupán 13 milliárd forinttal növekednek és az összes támogatás elmarad a 2013-as tényleges adattól, a felsőfokú oktatás alig 1 milliárddal
 • az egészségügy 79 milliárd forinttal kap többet, mint az idei tervben, azonban még így sem éri el a 2013-as kiadási szintet
 • ezen belül a kórházak jelentősen több pénzt kapnak (benne van a plusz egyhavi forrás, amit eddig hiányoltak a rendszerből)
 • ahogyan a fő számokból is ki lehetett olvasni, a TB és jóléti szolgáltatások összege jövőre csökkenhet: az idei 5162 milliárdos terv után 5151 milliárd szerepel, de ez magasabb, mint a 2013-as tényleges teljesülés
 • a táppénz kiadások nem növekednek
 • a nyugellátások 3010 milliárd forintra emelkedhetnek az idénre tervezett 2948 milliárd forint után
 • a munkanélküli ellátásokat visszanyesi a kormány
 • a családi pótlék és gyermekek után járó juttatások összege is csökkenhet közel 4%-kal
 • a magyar állam még többet fog költeni gazdasági funkcióinak ellátására
 • az energiaellátási feladatok kerete 38 milliárd forintra emelkedik az idei 10 milliárdos terv után
 • de több jut lényegesen a közúti közlekedési tevékenységek ellátására is
 • távközlés tekintetében szűkmarkú lehet az állam: az idei 26,9 milliárdos terv után jövőre 24,6 milliárdot költhet erre
 • a kormány kedvezően látja az államadósság-finanszírozási helyzetet, ugyanis az államadósság-kezeléssel kapcsolatos kiadások 1196 milliárdra csökkenhetnek 1248 milliárd forintról
És hogy teljesül a fő cél?

Néhány héttel ezelőtt nagy vihart kavart azon kormányzati célkitűzés kommunikálása, hogy a kormány csökkenteni szeretné az újraelosztási rátát, vagyis az állami kiadások GDP-arányos szintjét. Konkrétan: 2017-re 45% alá nyesné vissza az újraelosztási rátát a mostani 50% körüli szintről.

Elfogadva a kormány GDP-re vonatkozó számait 2014-re és 2015-re (31601 milliárd és 33227 milliárd forint), valamint a kiadás oldali terveket, azt mondhatjuk, hogy az újraelosztási ráta 2015-ben 48,3%-ra csökkenhet (összhangban a konvergenciaprogramban foglaltakkal, igaz az azóta felülvizsgált GDP-számok ebben sokat segítenek) az idén várható 49,16%-ról.

A korábbi évek költségvetési tervezetével ellentétben a kormány a 2015-ös dokumentumban nem szerepeltette a kiadások funkcionális megoszlását a GDP arányában. A kormány GDP-számaira vonatkozó feltételezéseket elfogadva azonban könnyen kiszámolhatók ezek az adatok. A 2013-as adatokhoz képest jól azonosítható folyamatokat láthatunk.

Ezek az ábrák mindent elárulnak a kormányról
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Tranzakciós illetékből fizetnék a csalásokat a briteknél