Előfizetői tartalom

Vissza mindent: vásároljon a jegybank 1500 tonna aranyat?

Ahogy hazánk, úgy Svájc is jelentősen leépítette az aranytartalékait az elmúlt évtizedben. Náluk viszont most komoly politikai mozgalom csinálna mindent vissza. Arra köteleznék a jegybankjukat, hogy vásároljon nagyjából 1500 tonnányi aranyat, majd azt ne is merészelje többé eladni. A lépést a svájci jegybank határozottan ellenzi, hiszen az hátráltatná a monetáris politikai céljait, de az alpesi ország lakossága még nincs igazán meggyőzve a kérdésben. A döntés november 30-án lesz, amit az arannyal kereskedők tágra nyílt szemekkel várnak. Az arany piacán jelentős esést láthattunk az elmúlt két évben, amit rövidtávon megfordíthatna a javaslat elfogadása, noha a piaci szakértők egy része szerint ettől még nem alakulna ki bika piac.

Ahogy Magyarországon, úgy Svájcban is sokan vannak, akik fájlalják, hogy az országuk jegybankja számára nem annyira fontos már az aranytartalékok képzése (emögött persze komoly szakmai érvek állnak). Hazánk szinte teljesen magszabadult az aranytartalékaitól, míg a svájci jegybank továbbra is tekintélyes mennyiséget tart belőle. Egészen pontosan Svájc nemzetközi tartalékainak...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés