Gazdaság

El tudják ezt még rontani a görögök, nagyon is

A Sziriza hatalomra jutásával egyáltalán nem fog kiderülni, hogy Európa megszorítási politikája kudarc volt-e vagy sem. Az új kormányzó erő mérsékeltebb megszólalásai alapján több szempontból is értelmes gazdaságpolitikai mix rajzolódik ki, de ettől még el lehet ezt rontani.
Végre megalakulhat Európa első protest kormánya, amelyik bizonyíthatja, hogy a megszorítások politikájánál létezik jobb - mondják sokan bizakodva vagy éppen kárörvendően a Sziriza görögországi győzelme láttán. Szerintem ez félreértése a mai helyzetnek. Sőt, erős a gyanúm, hogy a "megszorítás kontra élénkítés" örök vitájában az európai válságkezelést mindkét fél saját igazának alátámasztásaként fogja látni évek múlva is.

A legfontosabb állítás: a Sziriza hatalomra kerülésének évében már senki nem követel további súlyos megszorításokat Görögországtól, és a gazdaság sem szorul rá. Így aztán a "megszorításokkal való szakítás" mára egy idejétmúlt szlogenné vált. Miért nem kell már megszorítás? A várakozások szerint az idén a költségvetés elsődleges egyenlege vastag többletet mutat majd, a gazdaság pedig akár 3-3,5%-kal is bővülhet a következő két évben átalogsan. A nemzetgazdaság nettó finanszírozási igénye minimális, a válság kitörése óta óriási alkalmazkodáson ment keresztül.

El tudják ezt még rontani a görögök, nagyon is
Ennek megfelelően az idéntől az államadósság végre csökkenő pályára állt, és bár messze van attól az ország, hogy azt mondjuk, kint van a vízből az ország, de immár nem lehet követelmény az egyensúlyi mutatók javítása, csupán a szinten tartása.

Aligha kell bizonygatni, hogy ezt a helyzetet teljesen értelmetlen összehasonlítani az elmúlt évekkel, amikor zuhanó gazdasági teljesítményt és fenntarthatatlan adósságpályát láthattunk Görögországban, és egy recsegő ropogó eurózónát féltettünk attól, hogy maga alá temeti a periféria válsága. Mára új helyzet alakult ki, így akár sikerül valamiféle gazdaságpolitikai fordulatot végrehajtani a Szirizának, akár nem, az semmiféle bizonyítékot nem jelent majd arra nézve, hogy az elmúlt években helyes volt-e a költségvetési fegyelmet erőltető politika.

A görög gazdaság mutatóit figyelve tehát a Sziriza "light-programja" teljesen kompatibilis lehet az ország helyzetével. Nem lesz további megszorítás, és a hitelprogram újratárgyalásakor kisebb-nagyobb kedvezményt kicsikarva még növelhető is a gazdasági mozgástér. A "kicsikarás" kapcsán érdemes megjegyezni, hogy a Sziriza és a trojka az utolsó pillanatban van. 2015-2016-ban lejár az EU és az IMF programja, onnantól az ország önjáró lesz. Vélhetően mindkét oldal igyekszik még utoljára biztosítani a saját szempontjait, hiszen az eurózóna által folyósított kölcsönök tőketörlesztési moratóriuma 2022-ig él, az egész hitelezési folyamat pedig 2048-ig tart.

Ahogy az alábbi ábra mutatja, a görög gazdaság teljesítménye még jócskán elmarad a potenciális kibocsátási szinttől, ami az élénkítő költségvetési politikát megengedő állapot. Nyilván ilyen óriási adósságállománnyal és gyenge hitelességgel a látványos irányváltás nem kivitelezhető, de jelzés értékű intézkedések bizonyára beleférnek.

El tudják ezt még rontani a görögök, nagyon is
Ettől persze a görög helyzet van annyira sérülékeny, hogy egy rossz gazdaságpolitikával tönkre lehet tenni az eddig elért eredményeket is. Erre a fenti ábra egy másik aspektusa világít rá. A görög kibocsátási rés ugyanis az előrejelzés szerint (13 százalékpontos szűküléssel!) három év alatt gyakorlatilag bezáródik. Ez azért lehet lehetséges, mert az egyik oldalról az élénkülő gazdaság zárja az rést, a másik oldalról pedig az, hogy a görög gazdaság potenciális kibocsátása zsugorodó pályán van. Ez egy drámai folyamat, amit mielőbb meg kell állítani, különben a görög helyzet újra fenntarthatatlanná válik. Ehhez a beruházási tevékenység felívelésére van szükség, amihez pedig a versenyképesség további növelése, a strukturális reformok elengedhetetlenek.
BET
An oil pumping unit, also known as a
panel_ingyenpenz_otthon melege1500
BEIJING, CHINA - AUGUST 06: A pedestrian walks past the People's Bank of China (PBOC) headquarters on August 6, 2019 in Beijing, China.
Telenor
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
panel_ingyenpenz_otthon melege1500