Gazdaság

Amire nem sajnálja a pénzt a kormány jövőre!

Adócsökkentés, folytatódó életpályamodellek, brutálisra hízó közmunkaprogram, magasabb nyugdíjkiadások - ez alapján sejteni lehet, hogy kik járnak jól a 2016-os költségvetéssel. Az oktatásra és egészségügyre szánt források azonban lényegében stagnálnak jövőre. Bőven jut pénz azonban állami beruházásokra, számításaink szerint három nagy keretből összesen 340 milliárd forint mehet ilyen célokra és az adókedvezményeket is érdemes megvizsgálni. Mindemellett a kormány egy méretes tartalékkal támogatta meg a jövő évi büdzsét és a 2%-os hiánycélt.
Szerdán Varga Mihály benyújtotta a 2016-os költségvetésről szóló törvényjavaslatot, melynek főbb számai alapján azt mondhatjuk, hogy megalapozott dokumentumot tett le az asztalra a kormány. Gyors elemzésünkben azt is bemutattuk, hogy jövőre a költségvetés honnan szedi össze bevételeit és mindezeket milyen szerkezetben költi el. Most azt vizsgáljuk meg, hogy a főbb állami feladatokra arányaiban mennyit költ 2016-ban.

Súlyok, szeletek

Ennek legjobb kifejezői a költségvetés indoklásának mellékletében található táblázatok, melyek az államháztartás kiadásait mutatják be funkcionális bontásban.

Ha a nominális konszolidált (pénzforgalmi szemléletben számolt) kiadási adatokat nézzük, akkor az irány a következő: mérsékelten növekvő jóléti kiadások, látványosan bővülő állami működési kiadások, a gazdasági funkciókra költött összegek visszaszorulása és a kamatkiadások érzékelhető csökkenése.

Amire nem sajnálja a pénzt a kormány jövőre!
Ha a kiadások tortájának egyes szeleteit figyeljük, akkor azt mondhatjuk, hogy a szeletek méretében nem történik látványos változás jövőre. A jóléti funkciók súlya enyhén növekszik, a gazdasági funkciók súlya lényegesen csökken, míg az állam működési feladataira költött összeg is nagyobb lehet arányaiban.

Amire nem sajnálja a pénzt a kormány jövőre!
Érdemes egy pillantást vetni a fő funkciók bontására is. A jóléti funkciók minimális növekedése úgy valósul meg, hogy:
 • Az oktatásra szánt összegek stagnálnak.
 • Az egészségügyre fordított kiadások szintén változatlanok lehetnek jövőre az idei tervhez képest.
 • A TB-szolgáltatásokon belül a nyugdíjkiadások és szociális célú kiadások emelkednek.
 • A kulturális tevékenységek finanszírozása érzékelhetően növekszik.

Az is érdekes, hogy bár a kormány bürokráciacsökkentést hirdetett, az állam működése többe kerülhet az adófizetőknek, összesen 250 milliárd forinttal. Ez részben a védelmi kiadások emelésével függ össze, másrészt a rendvédelmi célú kiadások növekedésével.

A gazdasági funkciókra költött egyes kiadási tételek is érdekes számokat tartalmaznak. Ebből kiderül például, hogy a közúti közlekedési tevékenységre 180 milliárd forinttal többet szán a kormány (útépítési program), viszont az egyéb közlekedési és szállítási kiadásokat 340 milliárd forinttal tervezi visszavágni.

Több és kevesebb

A költségvetés részletes sorai a következőket emelhetjük ki:
 • Összességében a kiadások 640 milliárd forinttal csökkennek jövőre.
 • Az önkormányzatok egyenlege nélkül számolt hiány közel 120 milliárd forinttal lehet alacsonyabb 2016-ban
 • A fővárosi helyi közlekedés előirányzata a tavalyi 24 milliárd forintról 18 milliárd forintra csökkenhet. Összességében a forrás 50 milliárd forintról 24 milliárd forintra apadhat.
 • Az egészségügyi kiadások inkább stagnálnak. Ezen belül a háziorvosok alaptámogatása 10 milliárd forinttal magasabb és ezen felül plusz 10 milliárdos keretet tervezett be a kormány a költségvetésbe. A kórházak finanszírozása lényegesen nem változik.
 • Az oktatásra költött összegek lényegében nem változnak jövőre.
 • Az uniós forrásból megvalósuló programokra, beruházásokra 1400 milliárd forint érkezhet a költségvetésbe, ami a GDP 4%-a.
 • Az szja kulcsának csökkentése és a kétgyermekes családok adókedvezményének növelése 130 milliárd forintot hagyhat a háztartásoknál.
 • Varga Mihály elmondása szerint 140 milliárd forinttal lesznek magasabbak a nyugdíjkiadások, bár ezt a számot nem találtuk meg a tervezetben. Az öregségi nyugdíj kiadásai 2440 milliárdról 2473 milliárdra emelkednek, míg a nők korhatár alatti nyugellátása 10 milliárd forinttal kerülhet többe.
 • Az ágazati életpályamodellek folytatására 135 milliárd forintot költ jövőre az állam. 2016 júliusától elindul a kormánytisztviselői program, folytatódik a fegyveres és rendvédelmi dolgozók, valamint pedagógusok életpályamodellje.
 • A közmunkára szánt összeg meghaladja már a GDP 1%-át, 340 milliárd forintot tervez erre elkölteni a kormány, így a programban résztvevők száma 200 ezerről 240 ezerre növekedhet.
 • A gyermekétkeztetésre szánt források 11 milliárd forinttal bővülnek.
 • 113 milliárd forintos kiadással szerepel a Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. tőkeemelése. Ez a kiadás azonban egyelőre nem számít ESA-szemléletben kiadásnak, csak ha a Paks II. cég költeni kezd a beruházásra. A kormány egyébként az idei évre 28 milliárdot tervezett be a paksi projektre.
 • Az Eximbank jövőre 20 milliárd forintos tőkeemelésben részesül és emellett 30 milliárd forintot kap kamatkiegyenlítésre. Az idei évre ezeken a sorokon rendre 18 és 23 milliárd forint van betervezve.
 • Lesznek állami beruházások. De ezzel külön fejezetben foglalkozunk.

Amire jut

Jövőre sem lesz hiány az állami beruházásokban. Újdonság például, hogy a Európai Hálózatfinanszírozási Eszközre jövőre 61,8 milliárd forintos kiadást tervezett be a kormány. Emellett 160 milliárd forint értékben jelenik meg jövőre a "kiemelt közúti projektek" előirányzat, ami Orbán Viktor márciusi bejelentésével függhet össze. Akkor a miniszterelnök azt jelentette be, hogy a modern várások program keretében a ciklus végéig minden megyei jogú várost összekötnek autópályákkal.

Jövőre is lesz beruházási alap, mely a főbb állami beruházásokat fogja össze, összesen 121 milliárd forintos kiadással. Ennek fedezete az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek, ezen belül a kormány 115 milliárd forintra számít az egyéb hasznosítási bevételekből, amit ezúttal sem részletez (idén ezen a soron 169 milliárd forintos értékesítést tervez, elsősorban ingatlanokat).

A beruházási alapból kiderül például, hogy a Liget projektre, ami a Városliget megújítását célozza, 19 milliárd forintot költ jövőre a kormány és ezen felül új helyet keresnek a Fővárosi Nagycirkusznak 3,5 milliárd forintos kerettel. A legutóbbi értesülések szerint egyébként úgy tűnik, léket kapott a projekt. Az eredetileg 2018-ig megvalósítani tervezett 150 milliárd forintos gigaberuházás keretében jönne létre a múzeumnegyed.

Emellett a költségvetés tervezete szerint 1,8 milliárd forint mehet el jövőre az új fővárosi konferencia-központ megvalósítására a Duna-parton. Stadion- és létesítményfejlesztésre pedig 58 milliárd forint megy el.

Amire nem sajnálja a pénzt a kormány jövőre!

Van még mozgástér

Azon kívül, hogy a költségvetésben egy GDP-arányosan 1%-os implicit tartalék van, mivel a hiánycél 2% (szemben az EU által elvárt 3%-kal), a kormány méretes tartalékokat is betervezett a költségvetésbe. Az Állami Számvevőszék foglalta ezt össze nemrég megjelent elemzésében, fontos látni ugyanakkor, hogy ezek egy része céltartalék. Azóta egyébként az Országvédelmi Alapot a kormány 100 milliárd forintra emelte meg, így összességében egy 500 milliárdos tartalék áll a 2016-ös büdzsé tervezetében.

Amire nem sajnálja a pénzt a kormány jövőre!
Forrás: Állami Számvevőszék

És amire még százmilliárdok mennek el

A korábbi költségvetésekhez hasonlóan a 2016-os tervezetben is részletes becslést találunk arra, hogy a kormány az egyes adóbevételekben mekkora kieséssel számol a különböző kedvezmények miatt. Azt mondhatjuk, hogy összességében jövőre 720-790 milliárd forintnyi bevételről mond le így az állam, ami magasabb az idei évre tervezett 670-720 milliárdos összegeknél.

Amire nem sajnálja a pénzt a kormány jövőre!
BÉT
német200117
India merriage
napelem magyar zoldites
négy_napos_munkahét
izer norbert allamtitkar
címlapkép_zöld
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Statisztikai elemző

Statisztikai elemző

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
német200117