Előfizetői tartalom

A májusi infláció összhangban van az újraindított kamatcsökkentési ciklussal

Pellényi Gábor
Váradi Balázs, MNB
A májusi inflációs adat ismét a pozitív tartományba került, így egyértelműen megcáfolta az elmúlt időszakban már a defláció kialakulásának esélyét is latolgató vélekedéseket. Az adat ugyanakkor magasabb volt az előzetes várakozásoknál, az MNB márciusi előrejelzéséhez képest pedig elsősorban az üzemanyagárak rövidtávú alakulása jelentett eltérést. Ezzel együtt a középtávú inflációs kilátásokat nem változtatta meg sem a legutóbbi inflációs adat, sem az utóbbi hónapokban megjelent egyéb makrogazdasági indikátorok. Ezért a májusi inflációs adat nem indokolja a márciusban újraindított kamatcsökkentési ciklus újraértékelését.

Idén májusban nyolc hónap után ismét pozitív tartományba került a hazai infláció, a fogyasztói árak 0,5 százalékkal emelkedtek 2014 májusához képest. Az enyhe áremelkedés örömteli, hiszen egyértelműen megcáfolta az elmúlt negyedévekben alkalmanként már a defláció kialakulásának esélyét is latolgató vélekedéseket. Másrészről azonban a májusi adat meghaladta...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái