Gazdaság

Egyetlen ábra arról, hogy az állam tényleg bagóért adja oda a zsíros dohánybizniszt

Valóságos háború robbant ki a nemzeti dohányboltokat kizárólagosan ellátó társaság körül. A kormány által nyertesnek kihirdetett BAT-Tabán páros pályázata és a három másik versenytárs által szerdán bemutatott ajánlat már összevethető egymással és a számok magukért beszélnek. Ebben a helyzetben adódik a kérdés, amit az elbíráló kormánynak kell megválaszolnia: a következő 20 évre megelégszik 10 milliárd forintos koncessziós állami bevétellel, miközben tízszer annyit is kaphatna ugyanezért? Az adófizetők zsebére megy az üzlet.
UPDATE: Cikkünk megjelenésével szinte egy időben érkezett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium állásfoglalása, amivel úgy tűnik el is dőlt a kérdés: a tárca áttekintette az új ajánlatot és mivel az nem felel meg a törvényi feltételeknek, ezért elutasította.Lázár János is megszólalt az ajánlatról, blöffnek nevezve azt:A parlament által tavaly decemberben megszavazott sarkalatos törvény értelmében idén november elsejétől a nemzeti dohányboltok kizárólag a dohánykiskereskedelmi-ellátótól szerezhetik be a dohánytermékeket. Korábban már rámutattunk arra, hogy ez a gyakorlatban a nagykereskedők kiiktatását jelenti a rendszerből (akit érdekel a teljes törvény, itt eléri).

Egyetlen ábra arról, hogy az állam tényleg bagóért adja oda a zsíros dohánybizniszt

Hatalmas üzlet

A törvényjavaslat eredeti változata szerint két módon lehetett volna ezt a feladatot ellátni: vagy az állam saját maga saját cégén keresztül, vagy nyilvános pályázaton meghirdetni a 20 évre szóló koncessziót. Majd érkezett egy fideszes módosító, hogy az állam kijelölhet erre a feladatra egy megbízható társaságot. Két héttel ezelőtt vált ismertté, hogy az állam a BAT Hungary és a Tabán Trafik közös ajánlatát fogadta el. De a lebonyolított pályázat nem volt nyilvános, bár a kormány azzal érvelt, hogy más társaságok nem érdeklődtek a koncesszió iránt. Azóta be is jegyezték a BAT és a Continental közös, a trafikokat dohányáruval ellátó vállalkozását és ahogyan azt korábban megírtuk, ezt az összefonódást a Gazdasági Versenyhivatal nem is vizsgálhatja, mivel az nemzetstratégiai jelentőségű.

Nehéz azt elképzelni, hogy a versenytársak veszni hagytak volna egy 20 év alatt közel 200 milliárd forintot hozó üzletet.

A BAT-Tabán társaságok versenytársai nem is tudtak arról, hogy az ajánlatok már benyújthatók. Miután kiderült, hogy az állam kiket választott, három másik társaság, az Imperial Tobacco, a JTI Hungary és a Philip Morris, először közös közleményben tiltakozott, kérve a kormányt, hogy nyissa újra az eljárást, majd szerdán eljuttatták az illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz saját ajánlatukat (szemben a másik ajánlattal, ajánlatuk az átlátható verseny érdekében nyilvánosan hozzáférhető, ide kattintva elérhető).

A két versengő ajánlat így már összevethető egymással, legalábbis a főbb paramétereik alapján. Mivel egy 20 évre szóló koncesszióról beszélünk, a legfontosabb szempont a pályázók által felajánlott éves koncessziós díj kell(ene) legyen. A rendelkezésre álló információk és iparági becslések alapján állítottuk össze az alábbi táblázatot (korrigált változat):

Egyetlen ábra arról, hogy az állam tényleg bagóért adja oda a zsíros dohánybizniszt

Ebből világosan látszik, hogy összességében az Imperial Tobacco, a JTI Hungary és a Philip Morris közös ajánlatukban tízszer akkora koncessziós díjat tüntettek fel, mint a nyertesnek kihirdetett BAT-Tabán társaságok. Előbbi ajánlat 99,1 milliárd forinttal hizlalná az állami költségvetést 20 év alatt, míg utóbbi, nyertes pályázat 8,96 milliárd forintot adna a büdzsébe. És mindezt érdemes összevetni az iparági becslésekre épített összesített profitvárakozásokkal. Közelítő számításaink szerint a központi dohányellátó üzleten 20 év leforgása alatt 177 milliárd forintos nettó haszont lehet elérni. Ebből adna vissza koncessziós díj formájában a BAT-Tabán kettős 8,91 milliárd forintot (vagyis az üzlet 5,6%-át), míg az Imperial-JTI-Philip Morris hármas 89,1 milliárdot (vagyis 56%-át az üzletnek).

Ehhez jön még hozzá, hogy a nyertesnek kihirdetett társaságok 400 fő alkalmazását ígérték meg, a versengő ajánlatban viszont 496 fő alkalmazása szerepel.
Ha a magyar állam az adófizetők szempontját tartaná szem előtt, akkor nem kérdés, hogy a fizetett koncessziós díj és a tervezett alkalmazotti létszám alapján melyik pályázat lenne az előnyösebb.

És a hab a tortán

Ha az éves szinten 10 milliárd forint körülire tehető éves nettó haszont nem lenne elég a központi dohányellátó társaságnak, akkor még egy "ajándéknak" örülhet. A kormány ugyanis a dohánybolt-ellátóról szóló törvény keretében módosította a helyi adókról szóló 1990. évi C törvényt is, hogy azzal a dohányellátónak kedvezzen.

Ehhez azt érdemes tudni, hogy 2013-tól változott a helyi iparűzési adó alapjának számítási módja. A 2010-2012 között három évig sávosan működő kiskereskedelmi különadó felváltásaként lehetett értelmezni, hogy az árbevétel növekedésével párhuzamosan a kereskedő/közvetítő cégek egyre kisebb arányban vonhatják le az árbevételből az eladott áruk beszerzési értékét és a közvetített szolgáltatások értékét az adóalap számításakor. Na ez a szigorító szabály nem érvényes a dohányellátóra, mert ez a társaság a törvénymódosításnak köszönhetően "az általa dohánytermék-kiskereskedők részére történő továbbértékesítési célból vásárolt és továbbértékesített, a számvitelről szóló törvény szerinti eladott áruk beszerzési értékeként elszámolt dohánytermékek beszerzési értéke teljes összege csökkenti a nettó árbevétel összegét". Ezzel az új cég jelentős helyi iparűzési adókedvezményben részesülhet.

A működési modell

A nyilvánosságra hozott ajánlatból egyébként kiderül, hogy az ajánlattevő az Imperial Tobacco, mind a fővárosban, mind pedig a 19 megyében ellátná a dohányboltellátó tevékenységet. A tevékenységet egy kft vagy rt formájában működő külön koncessziós társaság végezné. Ebben az új társaságban lenne az Imperial Tobacconak 51%-os tulajdonrésze, a Philip Morrisnak 24,5%-os tulajdona, a JTI-nek pedig 24,5%-a. Az ajánlatban szerepel az is, hogy bármely más dohánypiaci szereplő is csatlakozhat a társasághoz, de az Imperial többségi részesedése megmaradna. A napi forgalmazási feladatokat pedig egy másik piaci szereplőre, a Logistára bíznák, amely Spanyolországban is ellát hasonló feladatokat. Az ajánlat ezt a céget független külső félnek nevezi, ennek a cégnek szervezné ki a tevékenységet a koncessziós társaság a semleges elosztási rendszer létrehozása érdekében. A Logista részvényeit egyébként a spanyol tőzsdén jegyzik és az Imperial Tobacco részesedéssel bír a társaságban.

Eközben BAT és a Continental közös, a trafikokat dohányáruval ellátó vállalkozása közvetlenül végezné az ellátó tevékenységet. A BAT 25%-os kisebbségi tulajdonos, míg a Continental 75%-os üzletrészt birtokol. A cég vezetői egyben a két cég vezetői közül kerülnek ki.

Így számoltunk A dohányellátó alapvető működéséből iparági becslések szerint 6-8 milliárd forintos nettó haszon származhat (ez tulajdonképpen a dohányboltellátó árrésének és a trafikok árrésének különbségének felel meg), és ehhez jöhet hozzá az a 4-6 milliárd forintos éves haszon, ami abból származik, hogy míg a kiskereskedőknek 15 napos határidővel kell teljesíteniük a fizetési kötelezettségeiket, a dohányellátó esetében ez a határidő 60 nap, vagyis időközben ezt a szabad pénzt tudja mozgatni. Egyes becslések azt sem tartják kizártnak (a piac bővülését feltételezve), hogy ezek összegeként éves szinten hosszabb távon akár 16 milliárd forintos üzletet is termelhet ez a tevékenység, mi a táblázatunkban ezt az összeget konzervatív módon 10 milliárd forintra becsültük (ebből az éves nettó haszonból kell levonni még a működési költségeket és a koncessziós díjat, így a tényleges éves profit 10 milliárd forintnál alacsonyabb).

A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
m3as