Gazdaság

Feltörölték a padlót a görögökkel

Ciprasz már akkor mérhetetlenül naivnak tűnt, amikor azt gondolta, hogy a népszavazás után jó pozícióban ülhet vissza a tárgyalóasztalhoz. Arra viszont, hogy a hitelezők mutatnak annyi eltökéltséget és (viszonylagos) egységet, hogy így feltöröljék a görögökkel a padlót, nem csak Ciprasz nem számított. Pedig ez így logikus.
Egy héttel a görög népszavazás után a Sziriza elfogadott egy olyan csomagot, ami látványosan keményebb megszorításokat tartalmaz annál, mint amire - a kormány aktív buzdításával - nemet mondtak az emberek. Ezzel immár mindenki számára világosan láthatóvá vált, hogy a Sziriza egy ijesztően amatőr politikai alakulat, amelynek a megszorítás ellenes politikája sokszorosan nagyobb fájdalmat okozott (és fog még okozni) a görögöknek, mintha az év elején csukott szemmel rábólintottak volna a hitelezők elvárásaira. Legalábbis ma úgy tűnik, hogy a görögök egy méretes pénzügyi krízis, és egy durva megszorításokat nyakába kapó protektorátus állapota között választhatnak.

A hitelezők (élükön a németekkel) érezhető dühvel indítottak egy hete, és ez kellő hitelességet adott az egyébként nem túl reálistának tűnő álláspontjuknak: "el vagyunk szánva a Grexitre, most döntsetek, akarjátok-e." Valójában azonban a hitelezőknek hideg fejjel végiggondolva sem nagyon volt más választásuk, mint tövig nyomni a gázt a chicken game játékban. Ahogy már korábban írtuk, az Európai Unió fő célja a görög válság kapcsán két precedens elkerülése. Az egyik az euróövezetből való kilépés, a másik a görögök olyan kivételezett helyzetbe hozása, ami a periféria többi országában is mintaként szolgálhat. A népszavazás után a második precedens még riasztóbbnak tűnt, hiszen a zsarolhatóság bélyegét is rásütötte volna Brüsszelre.

A Szirizával szembeni kőkemény fellépést három szakmai, politikai szempont is magyarázza.
  • A népszavazás után gyakorlatilag akármit is fogadnak el Cipraszék, semmiképpen nem lett volna hihető, hogy azt végre is hajtja Görögország. Sőt, minél keményebb megszorításokat tartalmaz a csomag, annál kevésbé hiteles. Így aztán gyors, napokon belüli bizonyítékok követelése nélkül az EU mérhetetlenül naivnak tűnne.
  • Ha mindez a Sziriza politikai végét is jelenti, az Brüsszel számára még jobb. Íme, nézzétek, így jár az, aki az új erőkre bízza az országot! Politikai kudarc, és óriási gazdasági károk.
  • Ráadásul mivel a megállapodásnak az EU szempontjából csak ennyire kemény feltételekkel van értelme, ha ez nem valósulhat meg, akkor tényleg a második legjobb kimenetnek a Grexit tűnhetett az EU vezetői számára.

A chicken game azonban még tart. A görögök emelhetik a tétet azzal, ha a parlamentjükön nem megy át a megállapodás. Akkor ugyanis az EU-nak tényleg bizonyítani kellene, hogy hajlandó a pokol mélyére küldeni a görög gazdaságot. És bár így még mindig rengeteg kimenet tűnik reálisnak a görög válságban, egy szomorú tanulság már biztosan levonható. Az Európai Unió jelenleg alkalmatlan arra, hogy egy ilyen válságot kezeljen, és win-win szituációba tereljen. Ez pedig nem csak a görögök számára szomorú hír.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
lynx ifv