Előfizetői tartalom

Fogunk valaha nyugati színvonalon élni?

Néha az is kétséges, hogy egyáltalán közeledünk-e a nyugati életszínvonalhoz, ezért érdekes most a Morgan Stanley friss elemzése, mely azt vizsgálja, hogy a feltörekvő európai gazdaságok honnan indultak és hova jutottak el a 2004-es EU-csatlakozásuk óta. Az amerikai befektetési bank szakembereinek legfontosabb megállapítása, hogy a régión belül vannak a gyorsabban felzárkózó országok, mint Lengyelország, Szlovákia, Románia vagy a balti államok, a többiek viszont eddig csalódást okoztak. Sajnos az utóbbi körben van Magyarország is a csehekkel, a horvátokkal, a szerbekkel és a szlovénokkal. Összességében azonban kiemelik, hogy a feltörekvő Európa életszínvonala közeledett az eurózónához.

A Morgan Stanley szakemberei több szempontból vizsgálták a régiós országok konvergenciáját az elmúlt tíz évben. Főbb megállapításaik a következők: A nominális egy főre jutó GDP az eurózóna értékének 40 százalékára emelkedett a 2004-es 25 százalékról Az árak felzárkózása is jelentős volt az elmúlt években, különösen a termékek esetében, a szolgáltatásoknál...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés