Előfizetői tartalom

Még sosem rettegett ennyire a világ egy döntéstől

Lassan egy éve befejezte eszközvásárlásait a Fed, azóta pedig mindenki az első kamatemelés lehetséges időpontjáról és annak következményeiről beszél. Az amerikai jegybank következő ülése jövő csütörtökön lesz, a piac egy része pedig továbbra is elképzelhetőnek tartja, hogy emelnek a kamaton. Emiatt a következő napok egészen a döntésig a lehetséges szigorítás hatásairól szólhatnak, mindkét oldalról próbálják győzködni a jegybankot, hogy várjon még az emeléssel, vagy oszlassa el végre a kétségeket az első kamatemeléssel. Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket az év legfontosabb döntésével kapcsolatban, és igyekeztünk meg is válaszolni őket.

Kik döntenek a kamatról?Az amerikai jegybanki rendszer (Federal Reserve System) úgy működik, hogy tizenkét szövetségi bank van, melyek az elnökeiket delegálják a Nyíltpiaci Bizottságba (Federal Open Market Committee, FOMC). A bizottságnak egyszerre tíz tagja van, öt úgynevezett belső tag és öt külső tag. A második kategóriában lévők évente cserélik egymást. Jelenleg...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés