Előfizetői tartalom

A legnagyobb emberkísérlet résztvevői vagyunk

Korábban sosem volt még példa arra, hogy a világ legjelentősebb jegybankja közel hat évig gyakorlatilag nulla százalékon tartsa a kamatot, ezért nem lehet az eddigi tapasztalatokra hagyatkozni a szigorításnál sem. Márpedig a Fednek lassan el kell kezdenie emelni a kamaton, ami sokak szerint rázós időszak lehet a piacok számára. Egyelőre mindenki azt találgatja, hogy összeomlás vagy megnyugvás követi-e majd a lépést, amire akár már csütörtökön sor kerülhet. Közben minden oldalról igyekeznek nyomást gyakorolni az amerikai jegybank tíz döntéshozójára, akik a következő napokban a legbefolyásosabb embereknek számítanak majd.

Történelmi döntésre készülnekTalán még sosem volt ekkora tétje egy kamatdöntésnek, mint most a Fed esetében, legalábbis a piac igyekszik ezt sugallni hónapok óta.Az amerikai jegybank legutóbb több mint kilenc éve, még a válság előtt emelt az alapkamaton, a jelenlegi nulla százalékos (gyakorlatilag 0-0,25 százalékos) irányadó ráta pedig majdnem hat éve, 2008 decembere óta...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés