Előfizetői tartalom

Aggódik a kormány: hogy lesz ebből jövőre növekedés?

Sokak számára megdöbbentő kijelentést tett Lázár János a Portfolio múlt heti konferenciáján: a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint már a két százalékot meghaladó GDP-növekedéshez is vért kell izzadni 2016-ban. Ez azért meglepő, mert a hivatalos előrejelzések a kormány és a jegybank részéről is ennél magasabb bővülésről szólnak még, és az elemzők többsége is 2,5 százalék körüli növekedése számít. Az elmúlt hónapokban már látszottak annak jelei, hogy gyűlnek a felhők a magyar gazdaság felett, több potenciális kockázat is megjelent, melyek keresztülhúzhatják az eddigi számításokat. Ezekre a kockázatokra próbál most válaszokat keresni a kormány Lázár szavai szerint, egyelőre azonban nem látszik jelentős mozgástér a gazdaságélénkítésre.

Már a második negyedéves GDP-adatok megjelenésekor sokak számára kellemetlen meglepetést okozott a magyar gazdaság, hiszen az év eleji 3,5 százalékról 2,7 százalékra lassult a növekedés az előző év hasonló időszakához képest. Az azóta megjelent részletes adatok szerint a vártnál gyengébb teljesítmény elsősorban a mezőgazdaság és a beruházások gyengélkedésének...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés