Gazdaság

Jön a sztárközgazdász, aki összeráncolja miattunk a homlokát

Jövő keddi bécsi konferenciánk nyitóelőadását nem más, mint "A jó és a rossz közgazdaságtana" című sikerkönyv szerzője, Tomas Sedlacek tartja "A jövő közgazdaságtana, a jövő európai gazdasága" címmel. A cseh sztárközgazdász válaszolt most néhány kérdésünkre is. Sedlacek nem tartja sokra a növekedési statisztikákat, de Magyarország miatt is gyakran összeráncolja a homlokát.


Magyarországon leginkább "A jó és a rossz közgazdaságtana" című könyvednek köszönhetően ismerték meg a nevedet. Hogy látod, mely országok alkalmazzák most a legjobb, illetve a legrosszabb közgazdaságtant Közép- és Kelet-Európában?Jön a sztárközgazdász, aki összeráncolja miattunk a homlokát
Vicces, ahogy mi, visegrádi országok egymás között cserélgetjük a szerepeket. 1989 után Csehország volt a politikai és gazdasági hős a porondon - Havel humanizmusával, Klaus radikális retorikai liberalizmusával és Csehszlovákia szétválásának levezénylésével. Ezután Magyarország került az élre működőtőke-vonzó képességével és a világra való nyitottságával, majd pedig Szlovákia került a figyelem középpontjába a maga reformjaival, egykulcsos adójával és az euró merész és sikeres bevezetésével. Legutóbb pedig Lengyelország került előtérbe, az egyetlen OECD-ország, amelynek nem stagnált, hanem egyenesen nőtt a gazdasága a válság alatt. Szóval ezzel a logikával (nevet) megint Csehország ideje jött el. A fentieket alátámasztják a szélesebb régió legnagyobb növekedésére vonatkozó statisztikák is. (A növekedési statisztikákat egyébként nem nagyon tisztelem, de a világ igen).

Az egyik legfontosabb társadalmi kérdés a régióban a jelenlegi menekültválság. Hogy látod, a régió profitálhat-e ebből a migrációból, vagy a vesztesei leszünk?

Attól függ, hogy viszonyulunk a kérdéshez és miként fogadjuk őket. Semmi szükség arra, hogy továbbra is megalázzuk azokat az embereket, akik oly sokat szenvedtek. Úgy vélem, "ők" és "mi" ugyanazzal az ellenséggel küzdünk, ami nem más, mint a gyilkos fanatizmus. Ebből a szempontból a Trónok harca elég profetikusnak bizonyult: szövetkezetned kell a Fal mögött élő jószándékú néppel annak érdekében, hogy küzdeni a tudj a Fal mögötti gonoszok (a Mások) ellen. Anélkül, hogy átengednéd a Falon a gonoszt.

Tomas Sedlacek

1977-ben született. 2009-ben megjelent "A jó és a rossz közgazdaságtana" című sikerkönyvével várt híressé a nemzetközi porondon. A könyvet 17 nyelvre fordították le, és számos fontos díjat elnyert a gazdasági irodalom területén a közgazdaságtanhoz való eredeti, filozófiai hozzájárulása miatt. Sedlacek Vaclav Havel cseh köztársasági elnök tanáacsadója is volt, emellett tagja a Porgramme Council for New Economic Thinking of World Economics Forum nevű testületnek, amely Davosban szokott összeülni és Barroso európai bizottsági elnök programjához is tanácsokat adott. Keresett előadó, vitatkozó és nemzetközi hírű elemző, főállásban a legnagyobb cseh bank, a KBC Csoporthoz tartozó CSOB vezető makrogazdasági stratégiája. A Károly Egyetemen tanít, és számos non-profit szervezet vezetőségének a tagja.

Hogy látja most egy cseh közgazdász a magyar kormány gazdaságpolitikáját és Magyarország helyét a régió gazdaságában?

Nem vagyok abban a pozícióban, hogy ezt megválaszoljam.

Dióhéjban hogy jellemeznéd a régió konvergenciáját Nyugat-Európához?

A gazdasági átalakulás megtörtént, de változtunk-e kulturális, politikai értelemben? Nem vagyok biztos ebben, a régió vegyes képet fest magáról. Csehország politikai képviselete a legzavarosabb mind közül az EU-ban, és rávilágít a Nyugat és Kelet közötti törésvonalra. Ezt sajnálom. Magyarország azonban szintén zavaros, összeráncolja az ember homlokát tőle. De sokan mások is azok, még Merkel is, aki az egyetlen igazi, európai kaliberű politikusnak tűnik. Azt mondhatjuk róla, hogy kitűnő probléma- és konfliktusmegoldó, de aligha nevezhető látnoknak. Nagyon jól reagál témákra, de nem teremt új, saját témákat. Általában az nyeri a játékot, aki összeállította azt.

Jön a sztárközgazdász, aki összeráncolja miattunk a homlokát
Végül egy személyesebb kérdés: ha valaki megkérdezi tőled az utcán, mibe fektesse a pénzét, mit válaszolsz neki?

Komolyan imádom ezt a kérdést. Azt hiszik, tudom a választ. Senki sem tudja. A jövő teljességgel előrejelezhetetlen. Inkább gazdasági filozófus vagyok, mint pénzügyi tanácsadó. Azt szoktam mondani, keressék fel a kedvenc bankárjukat a kérdéssel.

Orbán Viktor Prága
GettyImages-1174045407
Budapest ingatlanpiac lakások madártávlat
Névtelen tervválság forint
GettyImages-1187738330
eromu
K_EPA20190122208
GettyImages-1175389290
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
2019. november 20.
Big Office Day Konferencia 2019
2019. november 20.
Big Office Consumption Based IT 2019
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Orbán Viktor Prága