Előfizetői tartalom

Idén is vért kell izzadnia a kormánynak

Évről évre komoly fejtörést okoz, hogy a kormány teljesítse a csökkenő GDP-arányos adósságról szóló rendelkezést, ami az egyik legfontosabb politikai cél volt az elmúlt öt évben. Eddig mindig sikerült is az előző évi szint alá szorítani a GDP-arányos adósságot, bár ehhez néha kreatív megoldásokra, trükkökre is szükség volt. Úgy tűnik, hogy az idén sem lesz ez másként, a Portfolio számításai szerint a lassuló növekedés és a várttól elmaradó infláció miatt akár még veszélybe is kerülhet az év végi cél. Ugyanakkor a korábban alkalmazott kreatív megoldások mellett több lehetséges forgatókönyvet is felvázoltunk, hogy mi mindennek kell teljesülnie ahhoz, hogy elérjük a célt.

Először érdemes néhány eddig ismert alapvető adatot áttekinteni az adóssággal kapcsolatban: A 2014. év végi GDP-arányos ráta 76,2 százalék volt, vagyis a csökkenő arányhoz 76,1 százalékot kellene az év végén teljesíteni, ez is a kormány számszerű célja. Az adósságráta és a 32 180 milliárd forintos 2014-es GDP mellett a maastricthti adósságunk 24 521 milliárd...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés