Előfizetői tartalom

Jövőre sülhet el igazán a jegybank fegyvere

Egy hónapja indult el az MNB önfinanszírozási programjának második szakasza, melynek lényege a jegybanki irányadó eszköz átalakítása. A korábbi kéthetes betétet három hónaposra cserélték, és abban bíztak, hogy a kiáramló pénz egy része az állampapírpiacon jelenik majd meg. Az idén várhatóan a visszafogott állampapírpiaci kínálat miatt nem jelenik majd meg a teljes összeg a piacon, 2016 elején azonban ez változhat.

Szeptember 23-tól változott a jegybank irányadó eszköze, a korábbi kéthetes betét három hónapos lett. Ezzel párhuzamosan a kéthetes állományta korábbi 4500 milliárd forintról az év végére 1000 milliárdra csökkenti az MNB aukciós technikával. Ennek a lényege, hogy az eszköz a jövőben nem lesz korlátlanul elérhető, hanem fokozatosan szorítják vissza a meghirdetett mennyiséget....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés