Benyújtották: így csökken a lakásáfa
Gazdaság

Benyújtották: így csökken a lakásáfa

Portfolio
A kormány nevében Rogán Antal és Varga Mihály nyújtotta be a kormány a lakásáfa csökkentését is tartalmazó, gazdaságélénkítést célzó törvénycsomagját. Ennek értelmében 2016. január 1-jétől a jelenlegi 27%-ról 5%-ra csökken az új építésű lakóingatlanok forgalmi adója. A kedvezményes kulcs a 2016-2019 közötti időszakra lesz érvényes, de nem a teljes építkezési folyamatra, hanem csak az értékesített lakásoknál, a végső árban lehet érvényesíteni. Ezen kívül a tervezet egyszerűsíti és gyorsítja az építésügyi eljárást.
Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap délutáni bejelentésének megfelelően, a kormány hétfő délután beterjesztette a parlamentnek a lakásáfa csökkentéséről szóló törvényjavaslatát, amely az "Egyes törvényeknek a gazdasági növekedéssel összefüggésben történő módosításáról" címet viseli.

A részletek

A törvényjavaslat általános indoklása szerint a rendelkezések lehetővé teszik az új építésű lakások esetén 2016-2019 között a kedvezményes 5 százalékos kulcs alkalmazását.

A javaslat az olyan,
  • többlakásos lakóingatlanban kialakítandó vagy kialakított lakásokra vonatkozik, amelyek hasznos alapterülete nem haladja meg a 150 négyzetmétert, illetve
  • az olyan egylakásos lakóingatlanokra, amelyek hasznos alapterülete legfeljebb 300 négyzetméter.

A javaslat a 2016. január elsejei dátumot, mint a teljesítés idejét jelöli meg. Vagyis az ezt követően kiállított számla tartalmazhat 5 százalékos áfát. Az áfaszabályok értelmében újnak minősül az ingatlan, ha annak használatbavétele még nem történt meg, vagy a használatbavétele megtörtént, de a használatbavétel és az értékesítés között még nem telt el két év.

Már kedden rábólinthat a parlament Orbán Viktor kivételességi javaslatot nyújtott be a parlamentnek, ezért akár már holnap elfogadhatják a képviselők a törvényjavaslatot.

Nagy könnyítések

A benyújtók szerint az építésügyi szabályok jelenleg nagyban megnyújtják az építési engedélyek kiadásának idejét, ezért a javaslat egyszerűsíti és gyorsítja a közműellátás biztosításának eljárási szabályait is.

A törvényjavaslatból az is kiderül, hogy az egyszerű bejelentés bevezetésével megszüntetésre kerül a legfeljebb 300 m2 hasznos összes alapterületű új lakóépület vonatkozásában az építési engedélyezési eljárás.

Az építési tevékenységgel kapcsolatos kötelezettség ez esetben csak a bejelentésre korlátozódik. A bejelentést követő 15 nap elteltével meg lehet kezdeni. A bejelentésért - tekintettel arra, hogy nem minősül közigazgatási hatósági ügynek - illetéket és igazgatási szolgáltatási díjat nem kell fizetni - olvasható a részletes indoklásban. Az építészeti tervezést és az építési kivitelezési tevékenységet az egyszerű bejelentés esetén is csak a jogszabályi előírásoknak megfelelően lehet végezni, és ezt a hatóság a rá vonatkozó jogszabályok alapján ellenőrizheti - áll a javaslatban.

A törvénymódosítás abban is segít, hogy határidőt állapít a közműellátással kapcsolatos szolgáltatói nyilatkozatok kiadására. Ha pedig a megadott határidőn belül nem érkezik meg a nyilatkozat a közműcégtől, akkor a hozzájárulást megadottnak kell tekinteni.

A legfeljebb 300 m2 hasznos összes alapterületű új lakóépület tervezése és építése során a helyi építési szabályzat előírásai közül csak a törvényben felsorolt előírásokat kell figyelembe venni.

A legfeljebb 300 m2 hasznos összes alapterületű új lakóépület felépítésének ténye - amennyiben az a bejelentéstől számított három éven belül megvalósul - ingyenesen kerül igazolásra hatósági bizonyítvánnyal. Annak érdekében, hogy az építkezések ne maradjanak befejezetlenül, illetve ne húzódjanak el, a jogalkotó az építkezés időtartamától függő díjazást vezet be, illetve bontási kötelezettséget állapít meg, ha a bejelentéstől számított 10 éven belül az épület nem épül fel.

Az egyszerű bejelentéssel kapcsolatos további szabályok megalkotására - tekintettel arra, hogy a bejelentésre nem vonatkoznak a hatósági eljárás szabályai - a kormány kap felhatalmazást - mondja ki a törvénycsomag.

Itt az indoklás

A javaslat szerint a nemzetgazdaság növekedésének érdekében szükséges az új lakások építésének elősegítése.

Az otthonteremtés kiemelt társadalom- és gazdaságpolitikai feladat. Ennek elősegítése érdekében a javaslat az új építésű lakások áfa kulcsának csökkentésére és az építésügyi szabályok egyszerűsítésére vonatkozó javaslatokat tartalmaz

- fogalmaznak a beterjesztők.

Három célt nevez meg a javaslat:
  • hozzájárul a lakáspiac élénkítésén keresztül a gazdasági növekedés fellendítéséhez,
  • a foglalkoztatás bővüléséhez,
  • és növeli az otthonteremtés esélyét.

A kedvezményes áfakulccsal megvalósuló ingatlanépítéseket a törvényjavaslat szociálpolitikai célú lakóingatlanoknak nevezi.
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
szijjarto1119