Gazdaság

Áfacsökkentés: van pénz bőven, bevétel meg valahonnan majd jön

MTI, Portfolio
A kormány várakozása szerint a lakásáfa csökkentése ösztönzi a beruházásokat, munkahelyeket teremt, ami serkenti a növekedést és hosszú távon bevételt generál a költségvetés számára - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) pénzügyekért felelős államtitkára kedden az M1 aktuális csatornán arról, hogy 27-ről 5 százalékra csökken a lakások áfája januártól.
Hornung Ágnes kifejtette, hogy a számítások szerint 5000 új lakás építése mintegy 100-120 milliárd forintnyi beruházást generál, ennyivel növekedhet a gazdaság, emellett 5000-7000 munkahelyet is teremt. Hozzátette: hitelfelvétellel szintén lehet serkenteni a gazdasági növekedést, ezzel azonban egyelőre nem kalkulált a kormány.

Az MTI tudósítása szerint az államtitkár úgy látja, hogy az áfacsökkentés miatti adóbevétel-kiesésre nem szabad túlzottan koncentrálni, részben, mert a központi költségvetést mindig jelentős többlettel tervezik, illetve azért, mert egy ilyen intézkedés során nem lehet tudni, honnan jöhetnek még be bevételek. Az államtitkár emlékeztetett, hogy a 3,5 millió forintos felső határú otthonteremtési kedvezménnyel együtt a többgyermekes családoknál halmozódhatnak a kedvezmények.


Valószínűleg az adócsökkentés mellett születettek már erősebb gazdasági érvek is annál, mint hogy "úgyis van pénz a költségvetésben", vagy hogy "nem tudjuk, honnan jöhetnek bevételek".
A Századvég értékelése szerint egyébként 3 ezerrel több lakás építése esetén már pozitív lehet az új lakás áfa 5 százalékra csökkentésének költségvetési hatása. Ekkor ugyanis a tényleges áfabevétel kiesés 7,2 milliárd forint, míg az szja és bérjárulékok 5,7 milliárd forinttal, a jövedelemadók 1 milliárd forinttal, a jövedéki adók 0,6 milliárd forinttal és az ágazati adók 0,3 milliárd forinttal növekednek az Ágazati Kapcsolatok Mérlegére épülő modellszámításaik alapján. Így a szaldó pozitív, összesen 0,4 milliárd forint.
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
LAS VEGAS, NV - APRIL 28:  Chairman and President of the Trump Organization Donald Trump yells 'you're fired'