Romokban az Európai Unió (TOP 10 sztori - 2.)
Gazdaság

Romokban az Európai Unió (TOP 10 sztori - 2.)

Nagyjából a pénzügyi válság kitörése óta mindenki számára világos, hogy az Európai Unió alapos átalakításra szorul, ha működőképes akar maradni. Az eurózónát érintő krízisből sokan már akkor is általánosítottak, rámutatva, hogy az EU egészének óriási problémája az egységes politikai képviselet hiánya. Arra azonban bizonyára ők sem számítottak, hogy épp 2015 lesz az az év, amikor napnál is világosabban látszik: az Európai Unió súlyos válságban van.
Európa legnagyobb problémáját öt válság jelenti: Oroszország, a migráció, a terrorizmus, Görögország és a Brexit- állapította meg nemrégiben Donald Tusk. Az Európai Tanács elnöke olyan messzire még nem is tekintett, hogy a demográfiai helyzetből fakadó feszültségeket is megemlítse, mégis egy sor olyan területet tudott felsorolni, amelyekben az unió képtelen működőképes megoldást kiizzadni magából.

Az orosz nagyhatalmi politikát az EU minimális korrekcióra sem tudta bírni, az embargók hatástalanok, az orosz-ukrán csendes háborút szemlesütve figyeli, a Krím-félsziget visszaadását meg már komolyabb helyen senki nem meri felvetni. A migráció (és a schengeni rendszer válsága) pontosan olyan kihívásokat állított az unió elé, mint az adósságválság idei felvonása, a görög krízis. És pontosan ugyanúgy bizonyosodott be, hogy az Európai Unió jelenleg alkalmatlan arra, hogy egy ilyen válságot közösségi szinten kezeljen.

TOP10 sztori Ahogy minden évben, a Portfolio szerkesztősége idén is összeállította a 2015-ös év legmeghatározóbb eseményeit, híreit. Ez a cikk is egy a 10 közül. A többi írás itt olvasható.

Az eurókrízis és a migrációs válság tanulságos párhuzamairól már az ősz elején írtunk. Ennek stációi a vak önbizalom, a váratlan sokkhatás, az intézményi korlátok miatti válaszképtelenség, a nemzetállami szintre visszakerülő megoldási kísérletek - és annak az újbóli felismerése, hogy az unió nem áll azon az integrációs fokon, hogy közösségi szinten képes legyen váratlan problémákat megoldani.

Mivel nincs artikulált közösségi érdek, a politikai képviselet pedig kizárólag nemzetállami sikerben/kudarcban méretődik meg, ezért az EU minden kihíváskor hirtelen önálló országokra "szakad szét".Romokban az Európai Unió (TOP 10 sztori - 2.)
Félig, vagy félig sem működő európai intézményekkel nem lehet irányítani Európát, és nem lehet közösségi szinten felelni a kihívásokra. Vagy csinálunk rendes politikai uniót, vagy egyesével próbál meg minden ország optimalizálni - rövid távon nyilvánvalóan nagyobb politikai haszonnal, hosszabb távon nagyobb társadalmi költségekkel.

A görög krízis kapcsán erről már írtunk: A 2015-ös év eseményeinek "kezelése rávilágít az eurózóna intézményi problémáira. Nincs például olyan intézményrendszere, amely megakadályozná, hogy egy tagországa olyan borzalmas útra lépjen, mint a görögök. Arra sincsenek hatékony eljárások, hogy a letérő országok pályáját korrigálják, mint ahogy azok az automatizmusok is hiányoznak, amelyek ebben az esetben életbe lépnének. Az eurózóna problémáinak kezelését a nemzetállamok választóitól függő politikusok ad hoc egyeztetései jelentik, mint látható ezek hatékonysága mérsékelt sikerrel kecsegtet." Valószínűnek tartjuk, hogy hasonló mondatokat a migrációs válság kapcsán is megfogalmazhatunk majd pár év múlva, a közösségi szintű biztonságpolitika hiányáról, a demográfiai kihívásokról és sok más szempontról értekezve.

Mivel Európa a több évtizedes gazdasági integráció ellenére sem alakította ki egységes identitását (vagyis a társadalmi szinten jelen lévő nemzetállami logika a hazai politika kezére játszik), ezért az egyik kézenfekvő megoldás, az integráció lazulása. Akár bizonyos közösségi jogosítványok visszavételével (vagy a nemzeti gazdaságpolitika nagyobb szabadságfokának hallgatólagos elfogadásával), akár Brexittel.

A másik megoldás az Európai Egyesült Államok. Vagyis az, hogy (az amúgy is többsebességes Európa jegyében) a fejlettebb országok létrehoznak egy olyan közösséget, ami valóban jelentősen elmozdul a politika unió felé. Sokat elárul azonban ennek a forgatókönyvnek az esélyeiről, hogy az első nekirugaszkodás (értsd: bejelentés) óta eltelt fél évben erről nagyjából semmit sem hallhattunk.
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
izernorbert0922