Három ábra arról, hogy valami nagyon furcsa történik a magyar beruházásokkal
Gazdaság

Három ábra arról, hogy valami nagyon furcsa történik a magyar beruházásokkal

Ha tavaly új csúcsra szökött az uniós támogatáslehívás, és ezzel párhuzamosan bizonyára az állami beruházások is növekedtek, akkor miért látjuk azt a számokon, hogy a nemzetgazdasági beruházások visszaesnek?
2014-ben a gazdaság első számú húzóereje a beruházás volt, a növekedésnek csaknem a kétharmadát adta. Ezzel szemben 2015-ben (a rendelkezésre álló első három negyedévi adatok alapján) a beruházások növekedési hozzájárulása teljesen eltűnt.

Három ábra arról, hogy valami nagyon furcsa történik a magyar beruházásokkal
Látszólag nincs ebben semmi különös, hiszen egy évvel ezelőtt azt gondolták a gazdasággal foglalkozó szakértők, hogy a beruházások egyik legfontosabb forrását adó uniós támogatásokból nem tudunk olyan horribilis összeget lehívni, mint 2014-ben. Így aztán el lett könyvelve, hogy 2015-ben a beruházások növekedésben betöltött szerepe vissza fog esni, tehát nincs itt semmi látnivaló.

Igen ám, csakhogy a kormány komolyan vette azt a célját, hogy a 2015-ig rendelkezésre álló uniós forrásokat bármi áron le fogja hívni az utolsó fillérig, így aztán nemhogy sikerült tartani az előző évi tempót (1900 milliárd forint), hanem még jócskán rápakolva 2300 milliárd forintnyi EU-forrást hívtunk le. Adódik tehát a kérdés: akkor miért nem láttunk továbbra is óriási beruházási dinamikát 2015-ben a gazdaságban?

Ezért:

Három ábra arról, hogy valami nagyon furcsa történik a magyar beruházásokkal
A fenti ábrán látható, hogy a költségvetési beruházások (az EU-transzferek alakulásával összhangban) tovább száguldottak, eközben azonban a versenyszektor beruházásai csökkenésnek indultak. Az ábra annyiban csalóka, hogy a versenyszektor súlya a beruházásokon belül 2,5-szer nagyobb, mint az állami fejlesztéseké, ezért a teljes nemzetgazdasági beruházási adatra is nagyobb hatást gyakorol. Így aztán a robogó költségvetési beruházások a visszaeső magánberuházások mellett az aggregált adatot csak stagnálásra tudták szépíteni.

Érdemes a jelenséget máshogy is megmutatni, ehhez segítségül hívjuk az OTP elemzőinek ábráját, ami a negyedéves növekedést bontja fel három részre, és így látványosan mutatja az egyes szektorok hozzájárulását a beruházási dinamika alakulásához:

Három ábra arról, hogy valami nagyon furcsa történik a magyar beruházásokkal
Több dologra is érdemes felhívni a figyelmet a grafikonnal kapcsolatban. Egyrészt látható, hogy a 2014-es nagy beruházásnövekedés nem csak az uniós forrásoknak volt köszönhető, hanem a magánszektor is elkezdett kapacitásokat bővíteni. Úgy tűnik azonban, hogy ennek az időszaknak vége, hiszen 2015 első három negyedévének mindegyikében negatívan járult hozzá a beruházási dinamikához a magánszektor. Ezzel szemben az állami szektor (világoszöld oszlop), illetve a kvázi fiskális ágazatok együttes hozzájárulása összességében még mindig pozitív volt. (Utóbbi alatt elsősorban a nagy állami megrendelésekből dolgozó gazdasági területeket értjük.)

A magánberuházások gyengélkedése figyelemfelkeltő és növekedési kockázatokat hordoz az idei évre is. Ugyanakkor a fentiek alapján nagy kíváncsisággal várhatjuk a 2015 utolsó negyedévére vonatkozó adatokat - éppen ellenkező előjellel. Ez az időszak ugyanis nem csak az uniós pénzből finanszírozott projektek finisét jelentette, hanem a kormány közel 300 milliárd forinttal még túl is finanszírozta az EU-pályázatokat, ami akár egy utolsó nagy beruházási rohamot is hozhatott.
wall street_shutterstock
wall street_getty
walmart_getty
facebook_getty
Sundar Pichai, CEO of Google, getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
walmart_getty