Előfizetői tartalom

Így keletkezett a magyar államadósság

Szabó Gergely
A magyar bruttó államadósság 2,1 milliárd dollárról 20,4 milliárd dollárra nőtt 1973 és 1989 között. Az általánosan elfogadott nézet szerint az adósság növekedésének oka, hogy az olajárak 1973-as robbanásszerű emelkedése jelentősen rontotta Magyarország külkereskedelmi cserearányait, a Kádár-rendszer el akarta kerülni a kiigazításokat, ezért inkább a külföldi kölcsönök felvételét választotta. 1973 és 1979 között jelentős adósságot halmozott fel az ország, majd átmeneti egyensúlyi éveket követően, újabb eladósodási hullám történt 1985 és 1987 között. A legtöbb közgazdaság-történeti könyv az adósság jelentős növekedését a Kádár-rendszer túlfogyasztásával és túlfogyasztás kamataival magyarázza.

25 évvel az esemény után megvizsgáltuk, hogy helyes-e az általánosan elfogadott narratíva, specifikusabban: hogy pontosan mi okozta a közel 19 milliárd dolláros növekményt. Az államadósság növekedését az alábbi tényezőkre bontottuk szét: Túlfogyasztás (közvetlen és kamatai) Árfolyamveszteség (közvetlen és kamatai) Kezdeti (1973-as) állomány kamatai Hitelkihelyezési...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái