Gazdaság

Lázár: ezek lesznek a CSOK végleges feltételei

Portfolio
A szerdai kormánydöntésekről tájékoztatott ma is a Miniszterelnökséget vezető miniszter, így a CSOK mellett szóba került a közszférában való elbocsátás, az Uber vagy a menekültválság.

Lázár kimondta az őszintét a lakossági energiahatékonysági ügyben

Az Európai Unió támogatási rendszere alapján csak a panelben élők kaphatnának vissza nem térítendő uniós támogatást, miközben a Fidesz a kertes családi házban élők felújítási terveit is támogatná és éppen ezért indult el a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) módosítási folyamata - mondta el a mai Kormányinfón Lázár János. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint voltak, akik próbálták félrevezetni a nyilvánosságot, illetve csak a Kádár-kockás ingatlanoknak adnának pénzt, de a kormány máshogy gondolja és ezért szavai szerint most ki kellett mondani az igazságot. Tovább a cikkhez

A britek is véleményt mondanak hamarosan Paksról

Az Európai Bizottság egy nyilvános fórumot hozott létre, ahol a tagállamok, a civil szervezetek és a cégek elmondhatják a véleményüket a paksi bővítésről. Ennek keretében Ausztria bejelentette, hogy ellenzi a beruházást, a következő napokban Lázár szerint Nagy-Britannia is véleményt fog mondani.

Egyelőre megmenekült az Uber

Február 24-én fog a kormány az Uberről tárgyalni, tegnap erre már nem jutott idő. Előkészítették azt a megállapodást, ami alapján az Uber és a taxisok hasonló elbírálás alá esnek majd, ezt végre is fogják hajtani - mondja Lázár.

15-20 százalékos béremelés következik a pedagógusok követeléseiből

A pedagógusok 25 pontos követeléseiből 15-20 százalékos béremelés következik, pedig még a korábban kezdett többéves béremelési folyamat sem ért véget. Tisztában kell lenni azzal, hogy ez az ország nem bír el minden évben 20%-os béremelést. Ilyen mértékű pedagógus béremelés biztosan nem lesz, de a szakmai kérdések megvitatására készek vagyunk

hangsúlyozta Lázár.

Közmunkásoknak ugrott a CSOK

A közfoglalkoztatottak új lakás építésébe nem tudnak belevágni a jelenlegi anyagi feltételek és hitelezési szabályok szerint. Esélyük sincs arra, hogy egy bank tízmillió forint hitelt nyújtson nekik. A használt lakások esetében viszont ők is élhetnek a kedvezménnyel - mondta Lázár.

Még tíz háttérintézmény sorsa kérdéses

A következő időszakban a kormányzati működés rendező elve az kell, hogy legyen, hogy a kormány minisztériumokban, kormányhivatalokban és járási hivatalokban működik - mondta Lázár a múlt héten belengetett bürokráciacsökkentéssel kapcsolatban. A miniszter kiemelte, hogy a 73 érintett háttérintézmény közül már csak nagyjából tíz sorsa kérdéses, a többit a minisztériumok maguk alá akarják vonni.

Személyesen fogom az érintett intézmények foglalkoztatási listáját áttekinteni, hogy tisztában legyünk, kik és mennyiért dolgoznak ott

emelte ki a miniszter. Mérlegelni kell, hogy az uniós kifizetéseket az átalakítások hogyan fogják befolyásolni, a felsőoktatás milyen feladatokat és hogyan tud átvenni, az intézmények a minisztériumba betagozódva milyen struktúrát fognak követni, hogyan illeszkednek az államtitkár szakmapolitikai elképzeléseihez - mondta a még nyitott kérdésekkel kapcsolatban Lázár. Hozzátette, hogy az átalakítás vezetői létszámcsökkentéssel és bércsökkentéssel biztosan fog járni.

Szélessávot mindenkinek!

2018-ra négymillió háztartásban szeretne 30 Mbit/s sebességű internetet biztosítani a kormány, emellett egy állami gerincvezetéket építenének ki - hangzik el a Digitális Nemzetfejlesztési Koncepció kapcsán. Sokadszor ismétli el Lázár, hogy a fő cél, hogy az állampolgárok az állami ügyeik minél nagyobb részét az interneten intézhessék.

Üzent az elégedetlen tanároknak is

Arra kérem a pedagógusokat, hogy adjanak esélyt a tárgyalásoknak, hallgassák meg a kormányt, illetve hagyják, hogy meghallgassák őket

üzente a pedagógusok szakszervezetének Lázár János. Szerinte ahhoz, hogy jobb irányba haladjanak a dolgok, "tárgyalásra van szükség, nem pedig balhéra". Joguk van a tanároknak sztrájkolni és tüntetni, de nem tudom, hogy azzal megoldódnak-e a problémák - teszi hozzá. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint tisztában kellene lenni azzal, hogy a pedagógusok elégedetlenségéért a magyar állam vagy az illetékes önkormányzat-e a felelős, hiszen ma is több ezer iskolát az önkormányzatok üzemeltetnek úgy, hogy a magyar állam a tulajdonos. Ebben a helyzetben el kell gondolkodni azon, hogy az iskolák üzemeltetését is átvegye-e a magyar állam - ewmeli ki.

Több százmilliárdos program lehet

A személyes tapasztalataim is azt mutatják, hogy óriási az érdeklődés az új lakások építésére és a használt lakások vásárlására és felújítására is. Évek alatt a CSOK akár több százmilliárdos program is lehet - emeli ki Lázár.

Minél hamarabb rohanjanak a CSOK-ért!

Mindenkinek azt javasoljuk, hogy minél előbb igényeljék az új otthonteremtési támogatást - emeli ki a miniszter. Hangsúlyozza, hogy a kormány új konstrukciót dolgozott ki a használt lakások vásárlására vagy felújítására. Összességében a miniszter szerint sokkal könnyebb lett az otthonteremtési támogatáshoz való hozzájutás.

Brüsszeltől védenék meg az országot

A kormány arra számít, hogy meg kell küzdeni Brüsszellel a menekültek kényszer-betelepítésével kapcsolatban

mondja a miniszter. Szerinte a következő hónapok legnagyobb feladata ennek a vitának a lefolytatása lesz. Lázár szerint elképzelhető, hogy a következő években, akár a következő évtizedben sem javul majd a biztonsági helyzet, a veszély növekedni fog 2016-ban tavalyhoz képest. A román határszakasszal kapcsolatban a miniszter úgy fogalmazott, hogy folyamatosan tárgyalnak, hogy elkerülhető legyen a kerítésépítés, de "jelenleg nem túl rózsásak a kilátások ezzel kapcsolatban"

Európa nem adhatja fel a határvédelmet, Görögországnak képesnek kell lennie megvédeni Európa határait

szögezte le.

Pénzt kaphatnak a tejtermelők

Állami intézkedésekre van szükség a tejágazatban, felhatalmazta a kormány a földművelésügyi minisztert, hogy tegyen erre javaslatot. A tejtermelők kiemelt állami támogatásban részesülhetnek már 2016-ban - hangsúlyozza Lázár.

Ez a végleges CSOK

A kormány lezárta a CSOK-kal kapcsolatos törvényalkotást, ennek jegyében tegnap este két új kormányrendelet jelent meg . mondja a miniszter. Vagyis a jelek szerint ezek lesznek az otthonteremtési program végleges feltételei. Lázár szerint a cél az volt, hogy mindenki számára érthető legyen a jogszabály.

Megint előáll Lázár a tegnapi döntésekkel

A mai sajtótájékoztató elsősorban a tegnapi kormányülésen hozott döntésekkel és más aktualitásokkal foglalkozhat, így szerintünk elsősorban az alábbi gazdasági vonatkozású témák lehetnek terítéken:

  • Az Uber szabályozása.
  • Tervezett leépítés a közszférában
  • CSOK-rendeletek és aktualitások.
  • Menekültválság.
Tobias Adrian - IMF
GettyImages-502905714
Pillar_irodaház
GettyImages-500406320
GettyImages-1181803301
D_MTZ20191209005
NYSE, trader, broker, válság
Frankfurti Tőzsde
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Esti szeminárium
A legegyszerűbb módszer, hogy a valószínűségeket saját oldaladra állítsd.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Tobias Adrian - IMF