Orbán most nyeri meg a háborút
Gazdaság

Orbán most nyeri meg a háborút

Az elmúlt években még döcögött az adósság elleni harc, hiszen decemberben szinte mindig kreatív megoldásokra volt szükség ahhoz, hogy az előző évi szint alá szorítsák le a GDP-arányos adósságot - igaz, évről évre érezhetően egyre kisebb lett a trükközési kényszer. Most azonban ha a tervek megvalósulnak, akkor a következő két évben egyértelműen felülkerekedhet legnagyobb ellenfelén az Orbán-kormány, számításaink szerint 2017 végére akár a 70 százalék körüli adósságráta is elérhető.
Miután kiderült, hogy 2015 végére 75,5 százalékra sikerült leszorítani az adósságrátát, érdemes egy kitekintést tenni a 2016-17-es évekre, hiszen végre pontosabb alapunk van a számításokhoz. Emellett a napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt is bejelentette, hogy a 2017-es költségvetés tervezésekor már a nullás egyenlegre fognak törekedni, így ezt is érdemes beépíteni a modellünkbe. Csütörtökön Lázár János már úgy finomította a tervet, hogy a költségvetés működési oldalát akarják egyensúlyba hozni. A miniszter szavai valószínűleg arra utalnak, hogy a büdzsé pénzforgalmi egynlege lenne nulla, az eredményszemléletű hiány ettől eltérhet. Az adósság szempontjából azonban elsősorban a pénzforgalmi hiánynak van jelentősége, vagyis ha tényleg sikerül elérni a célt, akkor az eddig gondoltnál lényegesen nagyobb ütemben csökkenhet az adósságráta. Nem véletlen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök is az adósságcsökkentési céllal indokolta a nullás költségvetés szükségességét.

2016: játszva teljesülhet a cél

Az alaptörvény szabálya alapján a tavalyi 75,5 százalékos adósságrátát elvileg legalább 75,4 százalékig kellene csökkenteni 2016-ban. Valójában azonban 74,7 százalékig, hiszen az idei évtől Magyarországnak meg kell felelnie az Európai Bizottság úgynevezett egyhuszados szabályának is. A szabály lényege, hogy a tagállamoknak az adósság 60 százalék feletti részét évente az egyhuszadával kell legalább csökkenteni. Esetünkben ez 0,8 százalékot jelent az adósságrátában. (A szabály elvileg annyi könnyebbséget enged, hogy a GDP 0,25 százalékával el lehet térni a céltól, azonban a bizonytalan makrogazdasági körülmények miatt egyébként sem lehet hajszálpontosan a 74,7 százalékra lőni, így számításainkban ezt nem vettük figyelembe.)

Az adósság alakulása szempontjából az egyik fontos változó a finanszírozási szükséglet. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) tavaly decemberben megjelent finanszírozási terve 2016-ra 762 milliárd forintos nettó finanszírozási igénnyel és 1008 milliárd forintos nettó kibocsátással számolt. Ez azonban a valóságban akár lényegesen alacsonyabb is lehet, hiszen az Európai Bizottság a 2015-ös évről késlekedik mintegy 600 milliárd forintnyi megelőlegezett uniós forrás kifizetésével. Emellett más egyszeri bevételei is lehetnek az államnak. A finanszírozás bizonytalansága miatt három lehetséges forgatókönyvet is felvázoltunk:

  • Nulla lesz a nettó kibocsátás


Ez abból indul ki, hogy az elmaradt uniós források és más egyszeri bevételek realizálásával már az idén sem lesz szükség nettó állampapír-kibocsátásra a tervekkel ellentétben. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tavaly év végi 25 393 milliárd forintos szinten stagnál majd az adósság összege. Ezek után pedig már csak az a kérdés, mekkora lesz a nominális GDP-növekedés. Erre pedig szokás szerint egy kétváltozós modellt készítettünk különböző reál növekedési ütemek és GDP-deflátorok mellett. A reál növekedés esetében 1,8-2,5 százalékkal számoltunk, míg a deflátort 1,5-2,5 százalékra becsülhetjük még a visszafogott inflációs várakozások mellett is. Vagyis a nominális növekedés ennek alapján 3,3-5 százalék között lehet a különböző forgatókönyvek alapján.

A fenti forgatókönyvek mentén 71,9-73,1 százalékra eshet a GDP-arányos adósságunk attól függően, hogy melyik felvázolt makropálya valósul meg.

Orbán most nyeri meg a háborút
  • Mérsékelt nettó kibocsátás


A második forgatókönyvünk arra épül, hogy lesz ugyan nettó állampapír-kibocsátás, de az kisebb lesz a tervezettnél. Konkrétan 400 milliárd forinttal számoltunk, ami azt jelenti, hogy ha befolyik a függőben lévő uniós pénz, akkor annyival lehet kevesebb az eredetileg tervezettnél a finanszírozási szükséglet. A nominális GDP-növekedés esetében ugyanazokkal a forgatókönyvekkel számoltunk, mint az előbb. Ebben az esetben 73-74,2 százalék között lehet az adósságunk a GDP arányában az év végén, vagyis még mindig mind a kilenc makrogazdasági forgatókönyv mentén teljesül a 74,7 százalék alatti cél.

Orbán most nyeri meg a háborút
  • Ahol már határeset a dolog


A harmadik esetben azzal számoltunk, hogy a nettó kibocsátás ugyan kisebb lesz az eredetileg tervezettnél, de mindössze 300 milliárd forinttal, így 700 milliárdos összeggel kalkuláltunk. A nominális növekedést az eddigiekhez hasonlóan 3,3-5 százalékra lőttük be. Az ábrán látszik, hogy itt már nem egyértelmű az adósságcél teljesülése, ha a pesszimista, 2,5 százalékos GDP-deflátorral számolunk, akkor nehéz lesz a cél alá szorítani az adósságrátát. Intenzívebb áremelkedés és/vagy reál növekedés mellett azonban ebben az esetben sem lehetetlen elérni a 74,7 százalék alatti rátát.

Orbán most nyeri meg a háborút

2017: akár 70 százalék alá is lemehetünk, ha komolyan gondolja a kormány

A nullás költségvetés belengetett terve kapcsán érdemes egy rövid kitekintést tenni a 2017-es kilátásokra is. Egyelőre nem tudni, mennyire gondolja komolyan a kormány a nullás büdzsé ötletét, erre leghamarabb tavasszal kapunk választ, amikor elkezdődik a költségvetés tervezése. A legfrissebb kormányzati nyilatkozatok szerint "nem eszik olyan forrón a kását", hiszen csak a működési kiadásokat és bevételeket hoznák egyensúlyba, a fejlesztési célú büdzsére nem vonatkozna a szabály. Számításaink szerint a működési költségvetés már most is többletes, vagyis a Lázár János által pontosított nullszaldós költségvetés akár lazítást is jelenthetne. Részben emiatt nagyon nehéz számolni, mi most mindössze egy szélsőségesen optimista finanszírozási forgatókönyv mentén kalkuláltunk.Azt feltételeztük, hogy egyrészt idén nem lesz nettó állampapír-kibocsátás a befolyó egyszeri bevételeknek köszönhetően, jövőre pedig tényleg megvalósul a nullás költségvetés és szintén nem lesz nettó kibocsátás. Mindez azt jelentené, hogy még 2017 végén is 25 393 milliárd forint lenne az adósságunk összege, közben viszont a GDP összege akár 37 700 milliárd forint közelébe is emelkedhet. A makrogazdasági modellben jövőre 2,5-3,5 százalékra gyorsuló reál növekedéssel és 3-4 százalékos GDP-deflátorral számoltunk, mivel az általános vélekedés szerint az uniós források intenzív lehívásának köszönhetően ismét élénkülhet a növekedés, az infláció pedig globálisan felfelé indulhat. Ilyen feltételek mellett pedig szinte biztosan 70 százalék alá csökkenne a GDP-arányos adósságunk 2017 végére.

Orbán most nyeri meg a háborút


Összességében az látszik, hogy nagyon sok még a bizonytalanság az adósságráta idei és 2017-es alakulásával kapcsolatban, de már most megállapítható, hogy 2016-ban viszonylag könnyen teljesülhet a kitűzött cél, főleg akkor, ha a nettó kibocsátás jelentősen elmarad az eredetileg tervezettől. A 2017-es kilátások még bizonytalanabbak, de ha a kormány komolyan gondolja a nullás költségvetés ötletét, akkor a korábban vártnál lényegesen gyorsabban eshet az adósságunk a következő években.
hősök tere_getty
Ipari tartályok
Official Photo 2019 - Emmanuel Babeau (6) (1)
Megint véleményt mond Magyarországról az IMF
GettyImages-1180027214
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
2019. október 17.
Hiventures - Portfolio KKV Tőkefinanszírozás 2019
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Történelmi tett: olyat tud Magyarország, amit utoljára az IMF-hitel előtt