Előfizetői tartalom

A panda esete a dim summal

Sütő Zsanett
Kína fokozatos pénzügyi piaci nyitása nemcsak két devizapiac, hanem két kötvénypiac egymás mellett élését is eredményezte. Az onshore és offshore kötvénypiacok az elmúlt években eltérő módon fejlődtek. A külföldi szereplők eddig főként az offshore piacra tudtak belépni (a Hong Kong-ban renminbiben kibocsátott kötvényeik az ún. dim sum kötvények), ugyanakkor a renminbi (az IMF által nemzetközi elszámolási egységként használt, több devizát tartalmazó) SDR-kosárba kerülése, a változó kínai kamatkörnyezet és a folytatódó pénzügyi liberalizáció egyre több kibocsátó és befektető érdeklődését kelti fel az onshore kínai kötvénypiacok iránt (ahol a külföldi kibocsátók renminbiben denominált kötvényeit nevezik panda kötvényeknek). 2016-tól a kínai kötvénypiacok egyik fő kérdése, hogy megeszi-e a panda a dim sum-ot? A fokozatosság jegyében azt lehet mondani, hogy nemcsak a kását nem eszik olyan forrón, hanem a dim sum-ot sem, így egyelőre a két piac egymás mellett élése várható. A cikk a két piac főbb jellemzőit és a panda piac ébredezésének jeleit vizsgálja.

A panda kötvény az onshore kötvénypiacon külföldi szereplő által onshore renminbiben (CNY) kibocsátott kötvények elnevezése, míg a hongkong-i offshore piacon külföldi szereplők által kibocsátott offshore renminbiben (CNH) denominált kötvények elnevezése a dim sum. Tehát nem minden onshore kötvény panda kötvény, de minden panda kötvény kínai onshore piaci kötvény. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés