Varga szerint valamihez gratulálnia kellene az IMF-nek, csak nem világos, hogy mihez
Gazdaság

Varga szerint valamihez gratulálnia kellene az IMF-nek, csak nem világos, hogy mihez

Kicsit túltolta a mai öndicsérő sajtótájékoztatóját a Nemzetgazdasági Minisztérium, így kerülhettek bele olyan mondatok, amelyeken csak mosolyogni lehet. Az ipari adat szokásos hurráoptimista kommentárja szintén nem tanúskodik jó ütemérzékről.
Hozzászokhattunk már, hogy a politikai kommunikációnak van egy olyan ága, ami a "szemérmetlen öndicséret" kategóriájába tartozik, de ma a szokásosnál nagyobbakat pislogtunk az NGM hírein.

Kedvező lenne, ha Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója - Ciprushoz hasonlóan - gratulálna Magyarországnak is a hitelprogram lezárásához

- mondta ma Varga Mihály miniszter.

A kijelentés több szempontból is furcsa. Egyrészt az IMF-nek 2013-ban fizettük vissza a hitelt, valószínűleg az elmúlt két és fél évben ezt már a Valutaalap is észrevette. Ma már csak az utolsó uniós hitelrészletet törlesztettük, talán szerencsésebb lenne Jean-Claude Junckernél kuncsorogni a dicséretért.

Ettől persze még mondhatnánk, hogy az EU-IMF hitelprogram végével az IMF is megerőltethetné magát, de a program múltját figyelve aligha reális ez a kitüntetett figyelem. Miért is? Az IMF-hitelre utoljára 2009-ben tartott igényt a kormány, éppen ezért igazából nemzetközi szervezetekkel egyeztetett kormányprogramunk 2010-től nem is volt. Természetesen ettől függetlenül a Valutaalap folytatott a hitelhez kötődő vizsgálatokat, de az IMF-nek ugyanúgy végig kellett néznie a Mol IMF-hitelből történő megvásárlását, mint a különadók bevezetését vagy az egykulcsos személyi jövedelemadó alkalmazását anélkül, hogy ebbe beleszólhatott volna. Sőt, 2010 közepén látványosan szakítottunk az IMF-fel, hogy aztán 2011 végén bejelentsük a visszahívását, és kezdetét vegye egy olyan színjáték, ahol a Valutaalap hüledezve figyelte, hogy a kormány miként imitálja a lázas tárgyalásokat 2013-ig. (Talán még sokan emlékeznek a szabadságharc és a török kártya kifejezésekre ebből az időből.)

Azon természetesen lehet vitatkozni, hogy IMF-fel, vagy nélküle, de hogy a múlt fényében 2016-ban miért várunk dicséretet a Valutaalaptól, azt talán csak a minisztériumban értik. (Ciprus példája azért is fals, mert ez egy fegyelmezett programország volt, amelyik az IMF-fel és az EU-val végig szorosan együttműködve hajtotta végre a konszolidációt és a reformokat.)

Nem csak ezért, hanem az adósságfinanszírozási alapismeretek okán is érthetetlen, hogy Varga hogyan vezette le azt, hogy

javítja Magyarország hitelminősítői megítélését az IMF-EU hitel utolsó részletének kifizetése.

Ha ezt úgy értik az NGM-ben, hogy milyen szerencse, hogy ki tudjuk fizetni a lejáró hitelt, akkor örvendjünk, hiszen ma sem ment csődbe Magyarország. Ettől azonban aligha vannak elájulva a hitelminősítők, nagyjából erre mindenki számított. Mivel a fentiek alapján az EU és az IMF hitele sok-sok éve semmiben nem különbözik a normál piaci hiteltől (hacsak nem a kedvezőbb kamatozásban), ezért javasoljuk, minden héten tartson az NGM egy sajtótájékoztatót, amelyben az illetékesek beszámolnak arról, hogy a hitelminősítők megítélését javíthatja a három hónapos DKJ visszafizetése.

Az NGM mókázása nem ért itt véget. Ma ugyanis kommentálta a februári ipari statisztikát is, amely szerint éppen a negyedik egymást követő hónapban süllyedt a termelés.

Az ipari termelés 6,3 százalékos februári növekedése teljes mértékben megfelel a várakozásoknak

- mondta erre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Lépjünk elegánsan túl azon, hogy az NGM a termelési indexek közül mindig azt emeli ki, amelyik a legjobban mutat. Most például nem zavarta a szökőnap hagyományosan nagy torzító hatása, amit kiszűrve már éves alapon is nagyon szerény az ipari bővülés, a négy hónapja tartó, havi alapú zsugorodás pedig szóba sem került.

Ehelyett vessük össze ezt az angyali nyugalmat azzal, hogy a januári adatok kapcsán egy hónapja az NGM nagy bizonyossággal jelentette ki, hogy "a várhatóan átmeneti mérséklődést az év végi autóipari leállások elhúzódása okozta". Valakinek itt nagyon hosszú karácsonya van.

Na de akkor miért nem gondolkodtatta el Lenner Áron Márk helyettes államtitkárt a februári gyenge adat? Hát azért, mert

a januári stagnálás után a februári adatok azt mutatják, hogy a tavalyi évben tapasztalt lendületes ipari termelésnövekedés tovább folytatódik.

Ja, hát ha azt mutatják, akkor tényleg minden rendben van. Mi pedig elvégzünk még pár statisztika kurzust, hogy megértsük, hogy a januári 0,1%-os csökkenés után a februári 0,8%-os esés, miért számít "lendületes növekedésnek".

Az ipari termelést februárban is valószínűsíthetően az autóipar teljesítménye húzta

- folytatta Lenner Áron Márk, ami nem csak azzal áll ellentmondásban, hogy februárban az ipart nem sok minden húzta, hanem azzal is, hogy a KSH szakértője az adat közlésekor azt közölte: a járműgyártásban és az élelmiszeriparban stagnált a termelés.

Félreértés ne essék: semmiképpen sem temetjük a hazai ipart, ahogy azt az adat kapcsán írtuk, az idén továbbra is növekedést várunk a szektortól. De ettől még egy adatról nem kellene gyökeresen az ellenkezőjét állítani annak, amit jelent.

Varga szerint valamihez gratulálnia kellene az IMF-nek, csak nem világos, hogy mihez
Végezetül még egy dologra hívjuk fel a figyelmet. Ahogy arról tegnap írtunk, az Eurostat az Eximbank költségvetési körbe való visszasorolását javasolja. Ennek kapcsán Varga Mihály megjegyezte:

kicsit célzottnak tartjuk az Eurostat felvetését, az elmúlt években ugyanis ezt a problémát nem jelezte az uniós intézmény.

Hadd segítsünk: mint itt olvasható, az Eurostat jelezte már ezt a problémát.

("These kinds of activities could indicate that they are undertaken on the behalf of government in the context of implementation of economic and social policies. It would be important to confirm whether the institution has changed its own activities or taken over new activities from the year 2012, and whether those activities have been directed by the government or not.")

Jó, ez tényleg nem évekkel ezelőtt. Csak 2014 júniusában.

Így a nap közepe felé járva látunk még potenciált a mai napi szórakoztató műsor folytatásában.
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
shutterstock_1100688464_rugalmas
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
lynx ifv