Itt a bizonyíték: így érvelnek a magyarok az uniós vitában
Gazdaság

Itt a bizonyíték: így érvelnek a magyarok az uniós vitában

Az Eximbank nem sorolható a foglyul ejtett pénzügyi vállalkozások kategóriájába, mivel pénzügyi közvetítést végző önálló intézményi egység - így érvel a KSH az Eurostattal jelenleg is fennálló elszámolási vitában. A magyar statisztikai hivatal szerint ezért nem is szükséges az Eximbankot átsorolni az államháztartáson belülre. Az uniós szakértők más uniós tagállamokban is vizsgálódtak ilyen ügyekben és volt olyan ország, ahol az elmúlt években lezárult ez a folyamat. Többségében az Eurostat álláspontja kerekedett felül. Ezek az eredmények sokat elárulhatnak a magyar vita kimeneteléről is.

Régóta tart a vizsgálat

Nagy port kavart keddi cikkünk, melyben az Eurostat tájékoztatása alapján megírtuk: a magyar hatóságoknak azt javasolták, hogy az Eximbankot sorolják be az államháztartási körön belülre. Az erről szóló egyeztetések jelenleg is zajlanak. Az Eurostat oldalán elérhető nyilvános információk alapján azt is tudjuk: a szakértők idén február 15-16-án jártak Budapesten (ezt megelőzően pedig 2014 júniusában tettek tájékozódó látogatást).

A költségvetésért felelős nemzetgazdasági miniszter is megszólalt az ügyben. Szerdán Varga Mihály szintén elismerte a szakmai vita tényét és azt is hangsúlyozta: a magyar kormány kész bíróság előtt is megvédeni az álláspontját.

Annak érdekében, hogy megismerjük a szakmai vita során felhozott magyar érveket, megkerestük az ügyben illetékes Központi Statisztikai Hivatalt. Válaszában a KSH emlékeztet arra, hogy "az Eurostat rendszeresen - általában két évenként - konzultációs látogatások során is ellenőrzi a tagországokban a Túlzott Hiány Eljárás (Excessive Deficit Procedure - EDP) jelentés összeállítását a 479/2009. Tanácsi Rendeletnek megfelelően és a konzultációkon rendszeresen felmerülnek a jelentés összeállításával kapcsolatos módszertani kérdések is".

Az utóbbi két évben több országban is vizsgálta az Eurostat speciális pénzügyi intézmények (export-import bankok, fejlesztési bankok) statisztikai besorolását. A legutóbbi konzultációs látogatás alkalmával Magyarországon is szóba kerültek ezen pénzügyi intézmények statisztikai besorolásának kérdései - ismeri el a KSH érdeklődésünkre. Vagyis nem csak és kizárólag Magyarországgal szemben vizsgálódnak a luxemburgi szakértők.

A KSH válaszában azt is hangsúlyozza, hogy "az Eurostat egy előzetes véleményt fogalmazott meg az Eximbank statisztikai besorolásáról, amelyet a szokásos egyeztetés keretében elküldött a KSH-nak".

A magyar statisztikai hatóságok másként ítélik meg az Eximbank besorolását, az ezzel kapcsolatos érveiket levélben elküldték az Eurostatnak.

Így érvelnek a magyarok

A KSH válaszából azt is megtudhatjuk, hogy az EU statisztikai hivatala egy speciális kategóriába javasolja besorolni az Eximbankot, a foglyul ejtett (captive) finanszírozók és pénzkölcsönzők (más néven zártkörű pénzügyi közvetítő) szektorába.

"Az unió nemzeti számla statisztikai módszertanát meghatározó ESA 2010 jogszabály hozta létre ezt az új kategóriát a pénzügyi vállalatok szektorban. Ebbe a csoportba azok a pénzügyi vállalkozások tartoznak, amelyek nem végeznek pénzügyi közvetítő tevékenységet és kiegészítő pénzügyi szolgáltatásokat sem nyújtanak. Ide elsősorban holdingok, különleges célú gazdasági egységek tartoznak, amelyek a tulajdonukban lévő vállalkozások tőkéjét birtokolják, de nem nyújtanak szolgáltatásokat a tulajdonolt vállalatoknak vagy forrásokat gyűjtenek a piacon, amit az anyavállalatuk használ fel. Ugyancsak idetartoznak olyan pénzkölcsönzők, amelyek egy szponzor, pl. a kormányzat által rendelkezésre bocsátott forrásokat kölcsönöznek tovább. A hasonló tevékenységet végző és hasonló karakterjegyekkel rendelkező, önálló döntéshozói képességgel nem rendelkező, azaz foglyul ejtett (captive) és egyúttal állami tulajdonú gazdasági egységeket a kormányzati szektorba kell sorolni" - magyarázza a KSH.

A KSH álláspontja szerint az Eximbank nem tartozik a fenti kategóriába, ugyanis pénzügyi közvetítést végző önálló intézményi egység. Azok az önálló intézmények, amelyek pénzügyi közvetítői tevékenységet végeznek, az ESA 2010 szerint kizárólag a pénzügyi vállalati szektorban számolhatók el, nem sorolhatók át másik szektorba.

Nem vagyunk egyedül

A KSH fenti válaszából már kiderült, hogy nem arról van szó, hogy egyedül Magyarországra szállt volna rá az Eurostat az exporttámogatást nyújtó/fejlesztési bankok ügyében és egyáltalán nem előzmények nélküli ügyről van szó. A 2014 júniusi Eurostat-látogatás alkalmával is felmerült ugyanis az Eximbank ügye (sőt a Magyar Fejlesztési Bank, a Magyar Követeléskezelő Zrt., és Mifin Mikrofinanszírozó cégek is) és ezt a magyar hatóságoknak jelezték is az uniós szakértők a 2 évvel ezelőtti Eurostat-küldöttség nyilvánosan elérhető megállapításai között.

Már akkor úgy fogalmaztak az Eximbankról az Eurostat szakértői, hogy 2012 után új céloknak is meg kell felelnie az intézetnek, így a munkahelyek megőrzése, a foglalkoztatás-növelés és a gazdaságpolitika támogatása terén. Ezek a típusú tevékenységek pedig azt jelezhetik, hogy a kormány nevében hajtja végre intézkedéseit az Eximbank a kormány gazdaság- és társadalompolitikájának támogatása érdekében. Az Eurostat szakértői szerint fontos annak megállapítása, hogy az Eximbank új feladatait mennyiben irányítja és felügyeli a magyar kormány. Az akkori látogatás azzal zárult, hogy a KSH-nak részletes jelentést kell tennie arról, hogy az Eximbank milyen szektorba tartozik (államháztartáson belül vagy kívül van-e) az új ESA-2010 szabályok értelmében. Ennek során azt kellett vizsgálniuk a magyar hatóságoknak, hogy milyen szintű függetlenséggel bírnak a kormányzattal való viszonyukban, kimerítik-e a foglyul ejtett pénzügyi intézmény fogalmát és bizonyos tranzakciókat nem kell-e átvezetni a kormányzati szektor adatain, mivel az Eximbank a kormány megbízásából teljesíti azokat.

Az Eurostat szakértőinek 2014-es magyarországi látogatása óta már több tagállamra vonatkozóan hozták nyilvánosságra a misszió jelentéseit és ezek közül 9 másik uniós ország esetében foglalkoztak hasonló (exporttámogató, fejlesztési) bankok szektorba sorolásával.

Ezek alapján a besorolási vizsgálat végeredménye egyáltalán nem egységes:
  • 5 tagállam esetében az államháztartási szektorba sorolták ezeket a pénzintézeteket: Portugália, Csehország, Észtország, Horvátország, Lettország
  • 2 esetben függőben maradt az ügy: Franciaország és Dánia
  • míg 2 ország sikeresen érvelt és itt kimaradtak ezek a bankok az államháztartási körből: Görögország és Spanyolország.

A nyilvános dokumentumokból kiderül, hogy bár minden tagállam exporttámogató, illetve fejlesztési bankja egyedi, az Eurostat hasonló szempontok alapján vizsgálja ezeket a pénzintézeteket és arra kereste a választ minden esetben, hogy az adott intézet megfelel-e a foglyul ejtett pénzügyi vállalkozás kategóriájának. Itt vizsgálták a szervezet döntési folyamatait, a kormány szerepét a döntésekben, az intézmény függetlenségét/kormányzati kontroll mértékét, a nyújtott hitelek megítélésének folyamatát, a pénzügyi kockázatok viselését, valamint az eszközök megtérülési rátáját.
A magyar kormányzati szektor-adatok szempontjából egyáltalán nem mindegy, hogy az elszámolási vita milyen eredménnyel zárul. Ha ugyanis az államháztartáson belülre kerül az Eximbank, akkor az jelentősen átírhatja az államadósság-számokat. Varga Mihály nyilatkozata és a KSH fent bemutatott érvelése alapján nagyon valószínű, hogy a kormány nem hátrál meg az ügyben. A bírósági folyamat azonban évekig is eltarthat, kérdés erre hogyan reagál az Eurostat. Akár azt is megteheti hogy az EU-ban szinte példátlan lépésről dönt és felülírja a magyar adatokat az Eximbank besorolásának hatásával.


Itt a bizonyíték: így érvelnek a magyarok az uniós vitában
City of Tomorrow Malmö
újszülött kisbaba kóráhz
hologram vezető asszisztens
Népszerű
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
brexit nicola sturgeon