Gazdaság

Gond lehet a 2017-es költségvetéssel

MTI
Portfolio
A Költségvetési Tanácsnak a 2017-es költségvetés strukturális hiányával kapcsolatban vannak csak kétségeik, de a többi ponton a büdzsé az uniós elvárásokkal szinkronban van - mondta Kovács Árpád, a KT elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy

a strukturális hiánnyal kapcsolatban vannak korlátok, amelyeket be kell tartani, és a kormánytól kérték, hogy mutassa be az ehhez szükséges folyamatokat.

A kormányzat emellett dönthet úgy is, hogy azt mondja, nem tudja tartani a határokat, de vélhetően nem ezt választja - jegyezte meg.


Az EU-ban minden ország esetében érvényben van egy középtávú költségvetési cél (MTO), ami a költségvetés strukturális egyenlegére vonatkozóan állapít meg konkrét számot. Ezt az egyenleget az adott gazdaság potenciális gazdasági növekedésétől, az államadósságtól, a kamatszinttől és az öregedési rátától teszik függővé. Magyarország esetében 1,7% a középtávú költségvetési hiánycél, vagyis a strukturális deficit. Azzal, hogy a kormány 2,4%-os hiánycélt tűzött ki maga elé, várhatóan nem fog közeledni a strukturális egyenleg a középtávú célhoz. Arra elsőként a Portfolio mutatott rá, hogy a kormány megsértheti az MTO-szabályt. Persze ebben az esetben a kormány érvelhet azzal, hogy másképp ítéli meg a potenciális növekedés ütemét, a kibocsátási rést, valamint a gazdaság ciklikusságát, mint ahogyan azt Brüsszelben.

Amennyiben egy euróövezeti tagállam nem teljesíti a középtávú célhoz történő közeledést (vagyis nem tesz lépéseket), akkor annak pénzügyi következményei lehetnek, viszont a nem euróövezeti tagállamok esetében, mint például Magyarország, csak javaslatokat tehet az Európai Bizottság a költségvetés kiigazításra. Vagyis a magyar kormánynak emiatt ténylegesen nem kell aggódnia.
Az MNB szakértője, Tóth G. Csaba épp egy héttel ezelőtt mutatta be a költségvetési szabályrendszereket, amelyeknek Magyarországnak is meg kell felelnie:Beszélt arról is a KT elnöke, hogy a jövő évi adócsökkentéseket a gazdasági termelés növekedéséből és adóbeszedés hatékonyságának növeléséből lehet finanszírozni, utóbbival kapcsolatban megjegyezte, jó az adóbeszedés hatékonysága, de "lenne még mit harkálykodni" a szürkegazdaság csökkentésében.
zöld környezet levél
DSZZS20200216016
zöld park shutter
orbán viktor évértékelő
koronavirus
BullvsBear
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior portfóliókezelő

Junior portfóliókezelő

Adótanácsadó

Adótanácsadó

Rendezvényszervező

Rendezvényszervező
Tőzsdetanfolyam
Alapoktól a kereskedési, befektetési stratégiákig.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
zöld környezet levél