Gazdaság

Gond lehet a 2017-es költségvetéssel

MTI
Portfolio
A Költségvetési Tanácsnak a 2017-es költségvetés strukturális hiányával kapcsolatban vannak csak kétségeik, de a többi ponton a büdzsé az uniós elvárásokkal szinkronban van - mondta Kovács Árpád, a KT elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy

a strukturális hiánnyal kapcsolatban vannak korlátok, amelyeket be kell tartani, és a kormánytól kérték, hogy mutassa be az ehhez szükséges folyamatokat.

A kormányzat emellett dönthet úgy is, hogy azt mondja, nem tudja tartani a határokat, de vélhetően nem ezt választja - jegyezte meg.


Az EU-ban minden ország esetében érvényben van egy középtávú költségvetési cél (MTO), ami a költségvetés strukturális egyenlegére vonatkozóan állapít meg konkrét számot. Ezt az egyenleget az adott gazdaság potenciális gazdasági növekedésétől, az államadósságtól, a kamatszinttől és az öregedési rátától teszik függővé. Magyarország esetében 1,7% a középtávú költségvetési hiánycél, vagyis a strukturális deficit. Azzal, hogy a kormány 2,4%-os hiánycélt tűzött ki maga elé, várhatóan nem fog közeledni a strukturális egyenleg a középtávú célhoz. Arra elsőként a Portfolio mutatott rá, hogy a kormány megsértheti az MTO-szabályt. Persze ebben az esetben a kormány érvelhet azzal, hogy másképp ítéli meg a potenciális növekedés ütemét, a kibocsátási rést, valamint a gazdaság ciklikusságát, mint ahogyan azt Brüsszelben.

Amennyiben egy euróövezeti tagállam nem teljesíti a középtávú célhoz történő közeledést (vagyis nem tesz lépéseket), akkor annak pénzügyi következményei lehetnek, viszont a nem euróövezeti tagállamok esetében, mint például Magyarország, csak javaslatokat tehet az Európai Bizottság a költségvetés kiigazításra. Vagyis a magyar kormánynak emiatt ténylegesen nem kell aggódnia.
Az MNB szakértője, Tóth G. Csaba épp egy héttel ezelőtt mutatta be a költségvetési szabályrendszereket, amelyeknek Magyarországnak is meg kell felelnie:Beszélt arról is a KT elnöke, hogy a jövő évi adócsökkentéseket a gazdasági termelés növekedéséből és adóbeszedés hatékonyságának növeléséből lehet finanszírozni, utóbbival kapcsolatban megjegyezte, jó az adóbeszedés hatékonysága, de "lenne még mit harkálykodni" a szürkegazdaság csökkentésében.
Megtudtuk mekkora penzugyi buntetest vallat be a kormany Orban Viktor Jean-Claude Juncker
dohányzás cigaretta
GettyImages-994507602
GettyImages-961179614
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Tőzsdei hullámlovaglás kezdő kereskedőknek.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2019. november 21.
Property Investment Forum 2019
2019. december 4.
Agrárszektor Konferencia 2019
dohányzás cigaretta