Gazdaság

Gond lehet a 2017-es költségvetéssel

MTI, Portfolio
A Költségvetési Tanácsnak a 2017-es költségvetés strukturális hiányával kapcsolatban vannak csak kétségeik, de a többi ponton a büdzsé az uniós elvárásokkal szinkronban van - mondta Kovács Árpád, a KT elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy

a strukturális hiánnyal kapcsolatban vannak korlátok, amelyeket be kell tartani, és a kormánytól kérték, hogy mutassa be az ehhez szükséges folyamatokat.

A kormányzat emellett dönthet úgy is, hogy azt mondja, nem tudja tartani a határokat, de vélhetően nem ezt választja - jegyezte meg.


Az EU-ban minden ország esetében érvényben van egy középtávú költségvetési cél (MTO), ami a költségvetés strukturális egyenlegére vonatkozóan állapít meg konkrét számot. Ezt az egyenleget az adott gazdaság potenciális gazdasági növekedésétől, az államadósságtól, a kamatszinttől és az öregedési rátától teszik függővé. Magyarország esetében 1,7% a középtávú költségvetési hiánycél, vagyis a strukturális deficit. Azzal, hogy a kormány 2,4%-os hiánycélt tűzött ki maga elé, várhatóan nem fog közeledni a strukturális egyenleg a középtávú célhoz. Arra elsőként a Portfolio mutatott rá, hogy a kormány megsértheti az MTO-szabályt. Persze ebben az esetben a kormány érvelhet azzal, hogy másképp ítéli meg a potenciális növekedés ütemét, a kibocsátási rést, valamint a gazdaság ciklikusságát, mint ahogyan azt Brüsszelben.

Amennyiben egy euróövezeti tagállam nem teljesíti a középtávú célhoz történő közeledést (vagyis nem tesz lépéseket), akkor annak pénzügyi következményei lehetnek, viszont a nem euróövezeti tagállamok esetében, mint például Magyarország, csak javaslatokat tehet az Európai Bizottság a költségvetés kiigazításra. Vagyis a magyar kormánynak emiatt ténylegesen nem kell aggódnia.
Az MNB szakértője, Tóth G. Csaba épp egy héttel ezelőtt mutatta be a költségvetési szabályrendszereket, amelyeknek Magyarországnak is meg kell felelnie:Beszélt arról is a KT elnöke, hogy a jövő évi adócsökkentéseket a gazdasági termelés növekedéséből és adóbeszedés hatékonyságának növeléséből lehet finanszírozni, utóbbival kapcsolatban megjegyezte, jó az adóbeszedés hatékonysága, de "lenne még mit harkálykodni" a szürkegazdaság csökkentésében.
Mystery_Hotel_Budapest - 8
IMG_20190910_155319
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Digitalizációs szakértő

Digitalizációs szakértő

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
hkprot5