Gazdaság

Gond lehet a 2017-es költségvetéssel

MTI
Portfolio
A Költségvetési Tanácsnak a 2017-es költségvetés strukturális hiányával kapcsolatban vannak csak kétségeik, de a többi ponton a büdzsé az uniós elvárásokkal szinkronban van - mondta Kovács Árpád, a KT elnöke az M1 aktuális csatorna szombat délelőtti műsorában.
Kovács Árpád hangsúlyozta, hogy

a strukturális hiánnyal kapcsolatban vannak korlátok, amelyeket be kell tartani, és a kormánytól kérték, hogy mutassa be az ehhez szükséges folyamatokat.

A kormányzat emellett dönthet úgy is, hogy azt mondja, nem tudja tartani a határokat, de vélhetően nem ezt választja - jegyezte meg.


Az EU-ban minden ország esetében érvényben van egy középtávú költségvetési cél (MTO), ami a költségvetés strukturális egyenlegére vonatkozóan állapít meg konkrét számot. Ezt az egyenleget az adott gazdaság potenciális gazdasági növekedésétől, az államadósságtól, a kamatszinttől és az öregedési rátától teszik függővé. Magyarország esetében 1,7% a középtávú költségvetési hiánycél, vagyis a strukturális deficit. Azzal, hogy a kormány 2,4%-os hiánycélt tűzött ki maga elé, várhatóan nem fog közeledni a strukturális egyenleg a középtávú célhoz. Arra elsőként a Portfolio mutatott rá, hogy a kormány megsértheti az MTO-szabályt. Persze ebben az esetben a kormány érvelhet azzal, hogy másképp ítéli meg a potenciális növekedés ütemét, a kibocsátási rést, valamint a gazdaság ciklikusságát, mint ahogyan azt Brüsszelben.

Amennyiben egy euróövezeti tagállam nem teljesíti a középtávú célhoz történő közeledést (vagyis nem tesz lépéseket), akkor annak pénzügyi következményei lehetnek, viszont a nem euróövezeti tagállamok esetében, mint például Magyarország, csak javaslatokat tehet az Európai Bizottság a költségvetés kiigazításra. Vagyis a magyar kormánynak emiatt ténylegesen nem kell aggódnia.
Az MNB szakértője, Tóth G. Csaba épp egy héttel ezelőtt mutatta be a költségvetési szabályrendszereket, amelyeknek Magyarországnak is meg kell felelnie:Beszélt arról is a KT elnöke, hogy a jövő évi adócsökkentéseket a gazdasági termelés növekedéséből és adóbeszedés hatékonyságának növeléséből lehet finanszírozni, utóbbival kapcsolatban megjegyezte, jó az adóbeszedés hatékonysága, de "lenne még mit harkálykodni" a szürkegazdaság csökkentésében.
wall street_shutterstock
Kiadta újabb hard-Brexit felkészítő anyagát Brüsszel: ez vár az emberekre és cégekre
Alteo klub
boeing 737NG
LONDON, ENGLAND - OCTOBER 03: British Prime Minister Boris Johnson leaves 10 Downing Street on October 3, 2019 in London, England.
barcelona katalán tüntetés rendőrség
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Befektetési termékek a magas hozam reményében.
A tőzsdei tankönyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző/elemző

Junior elemző/elemző

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. november 6.
Portfolio Private Health Forum 2019
2019. november 7.
Energy Investment Forum 2019
2019. november 14.
Portfolio Banking Technology 2019
2019. november 20.
Office Stage - Út a hatékony irodához
barcelona katalán tüntetés rendőrség