Előfizetői tartalom

Eurómilliárdokkal zsonglőrködnek Matolcsyék

Beke Károly
Az utóbbi években szinte csak a devizatartalék leváltása okozta az MNB nyereségét, ez tette lehetővé azt is, hogy 260 milliárd forinttal kibélelje a Pallas Athéné-alapítványokat a jegybank. Ha azonban jobban megvizsgáljuk, akkor "nem jön ki a matek", hiszen a nyereség eléréséhez elvileg több devizát kellett leváltania a nemzeti banknak, mint amennyire az államnak szüksége volt. Adódik a következtetés: az MNB devizaműveleteinek egy része öncélú volt, a le- és visszaváltás azt szolgálta, hogy a jegybank az árfolamgyengülésből fakadó árfolyamnyereséget realizálja és elkölthesse. A fő cél valószínűleg a következő években is a nyereséges MNB lesz, de az könnyen lehet, hogy más forrásból jön majd, hiszen a devizatartalék-váltáson egyre kevésbé lehet kaszálni.

Miért nyereséges a jegybank?Tavaly a jegybanknak 94,5 milliárd forintos nyeresége volt, amiből 50 milliárdot befizetett osztalékként a költségvetésbe, a fennmaradó összeget pedig a korábbi évekhez hasonlóan tőketartalékba helyezte. A 2015-ös gazdálkodás kapcsán megint előkerült a kérdés: miért is nyereséges a jegybank? A válasz nem olyan egyértelmű, mint amilyennek látszik.Kapcsolódó...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái