Vajon hogyan döntenek ma a britek?
Gazdaság

Vajon hogyan döntenek ma a britek?

Van egy csomó közvélemény-kutatási adatunk, amik nem érnek semmit. Vagy ha mégis, akkor sem mutatnak semmi olyat, amiből okosabbak lehetnénk. Britannia választ, a tét Európa.
Ma döntenek a britek arról, hogy bent maradjanak az Európai Unióban vagy sem, és fogalmunk sincs arról, mi lesz a szavazás kimenetele. Pedig csak júniusban 30 körüli hivatalos közvélemény-kutatás készült, ami alapján legalább homályos képünk lehetne az esélyekről. Hogy még sincs, annak alapvetően két oka van.

A brit közvélemény-kutatók az utóbbi időben látványosan leszerepeltek. A skót elszakadási törekvést és a legutóbbi választás kimenetelét is rosszul jósolták meg, ami komoly kétséget vet fel azzal kapcsolatban, hogy Nagy-Britanniában képes-e bárki előrejelezni a társadalom kinyilvánított preferenciáit. Érdekes módon még ebből az információból is próbálnak a megfigyelők következtetéseket levonni. Ennek lényege pedig az, hogy ha a skót népszavazáskor a függetlenségi tábort mérték túl, akkor bizonyára most is erre van nagyobb esély, és ezért a britek a - gazdaságilag rövid távon amúgy is racionálisabbnak tűnő - bennmaradást fogják választani. Igaz, egy évvel ezelőtt, az általános választáson pedig éppen azzal égtek meg a közvélemény-kutatók, hogy a konzervatív szavazókat mérték alul - márpedig ők inkább euroszkeptikusak.

A másik ok, amiért fogalmunk sincs, mi történik ma, az amúgy is megbízhatatlan közvélemény-kutatásokolyan döntetlen állást mutatnak, amit tényleg elképzelni is nehéz. Erről az elmúlt két hétben már sokat beszéltünk, így most csak azt jegyezzük meg, hogy tegnap négy felmérés jelent meg, természetesen kettő Brexitet, kettő pedig bennmaradást jósol. Az igazán nagy mintát használó YouGov és Opinium felmérése szépen tükrözi a bizonytalanságot. Előbbi a bizonytalanok kiszűrésével 51-49-es arányban az EU-tagságot választók többségét mérte. Utóbbi szerint viszont 45-44% a Brexit javára, 11% bizonytalan tábor mellett. És ehhez tegyük hozzá, hogy a felmérések megbízhatóság tartománya 10 százalékpont körül van.

Ha egy pillanatra mégis komolyan vesszük a közvélemény-kutatásokat, akkor az alábbi tendenciák rajzolódnak ki. Június elejéig az EU-pártiak voltak többségben, majd viszonylag hirtelen többségbe kerültek az elszakadás hívei. Jo Cox munkáspárti képviselő meggyilkolása után azonban újra inkább a Brexit bukását jósolták a felmérések, míg az utolsó napokban tökéletesen összeért a két tábor. Akár azt is feltételezhetjük, hogy a gyilkosság utáni társadalmi sokk lecsengőben van, és ezért nőttek ismét a Brexit esélyei. Ugyanakkor az ilyen méricskélésnek azért nincs sok értelme, mert olyan, mintha egy 100 méteres síkfutás végeredményét próbálnák megmérni egy olyan órával, amin csak másodpercmutató van.

A mérési pontatlanságot növelheti az is, hogy a felmérések szerint mindkét oldal kampánya hiteltelen volt a britek számára. A túlnyomó többség úgy látta, hogy a kampányok nem őszinték és kizárólag az elitnek szólnak. Sokáig az emberek nem is fogadták el a kilépés gazdasági kockázatait, és csak a legutolsó felmérésekben kezdett el növekedni azok aránya, akik szerint a Brexit az ország és a saját maguk gazdasági helyzetére is rosszul hat majd. Megjegyzendő, hogy még az utolsó felmérés szerint sem rettegtek a britek az EU-ból való kilépéstől. Csak egynegyedük gondolta, hogy személyes pénzügyi helyzetük romlani fog, ötödük viszont éppen az ellenkezőjét állította. Ez azt jelenti, hogy a változatlanságra számítókkal együtt a brit népesség háromnegyede egyáltalán nem hisz azoknak a számításoknak, amelyek a Brexit háztartások szintjére elérő káros hatásairól írtak.
Krones
szijjarto1119
Áder János köztársasági elnök (b), Palkovics László innovációs és technológiai miniszter (b4) és Chikán Attila vezérigazgató MTI/Bruzák Noémi
Brexit_kiszivargott_brit terv_1500
U.S. President Donald Trump looks on as his nominee for the chairman of the Federal Reserve Jerome Powell
shutterstock_611533595
BET
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Kereskedés a Portfolio Online Tőzsdén. Hasznos praktikák.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
szijjarto1119