Megállt a magyar gazdaság egyik legaggasztóbb folyamata
Gazdaság

Megállt a magyar gazdaság egyik legaggasztóbb folyamata

Másfél év zsugorodás után idén az első negyedévben minimálisan emelkedtek a magánszektor beruházásai. Számításaink szerint a nemzetgazdasági beruházások év eleji nagy visszaesése kizárólag az EU-források elapadásának hatására összezuhanó kormányzati beruházások következménye, a versenyszféra végre nem járult hozzá negatívan a trendhez.
Nagyot fordult a helyzet az idén a tavalyi utolsó negyedévhez képest. Emlékezetes, hogy a magyar gazdaság tavalyi negyedik negyedéves beruházási teljesítménye éves alapon 7%-kal bővült, mégsem bonthattunk rá pezsgőt. A szép beruházási szám ugyanis azért születhetett meg, mert 2015 utolsó hónapjaiban a kormányzat óriási erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy a 2007-2013-as költségvetési ciklus uniós forrásait az utolsó fillérig le tudjuk hívni. Ez pedig még az egyre intenzívebb pénzáramláshoz képest is jelentős megugrást eredményezett. (Az utolsó három hónapban az éves GDP majdnem 3%-át tették ki azok a kifizetések, melyeknek uniós támogatás a forrása.)

Eközben viszont a magánberuházások 10%-kal elmaradtak az egy évvel korábbitól, illetve 15%-kal alulmúlták a két évvel ezelőtti szintet. Vagyis a növekedési szempontból fontos gazdasági trend meglehetősen gyászos volt.

Fordulat vagy megtorpanás?

A 2016 eleji helyzet ellentétes képet fest, mint a 2015 végi. Idén az első negyedévében a nemzetgazdasági beruházások volumene 9,6%-kal elmaradt az előző év azonos időszakitól.

Megállt a magyar gazdaság egyik legaggasztóbb folyamata
A beruházások csökkenésére lehetett számítani, hiszen döntően az európai uniós forrásból finanszírozott fejlesztések befejeződése okozta. Ennek megfelelően a költségvetési szervek beruházásai szinte összeomlottak. Azt azonban egy hónapja nem tudhattuk pontosan, hogy a teljes visszaeséshez milyen mértékben járult hozzá a magánszektor. Tegnap azonban megjelentek a kormányzati szektor részletes első negyedéves adatai, amelyek lehetővé teszik a beruházások pontosabb megbontását.

Így számoltunk A vizsgálódásunkhoz szükséges adatok nem állnak rendelkezésre közvetlenül, némi számolgatást igényelnek. A "kormányzati szektor statisztika" tartalmazza a nemzeti számlák egységes rendszere alapján kimutatott kormányzati beruházási kiadásokat folyó áron. Ezt a nemzetgazdaság teljes állóeszköz-felhalmozásával összevetve maradék elven adódik a magánszektor beruházása. A folyó áras teljesítményt 2005-ös árakra vetítjük vissza úgy, hogy a folyó áras és a 2005-ös árakon bemutatott GDP-statisztikából teljes beruházási árindexet számolunk. Így kapjuk meg az árváltozástól szűrt idősorokat, amelyek a beruházási teljesítményt a két szektorra vonatkozóan mutatják. A módszert először ilyen formában a Budapest Költségvetési Felelősségi Intézet alkalmazta.

Friss számításaink azt mutatják, hogy nem csak a fő beruházási adat és a kormányzati szektor beruházási indexe váltott előjelet, hanem szerencsére a magánszektoré is. Vagyis míg a kormányzat esetében a tavaly év végi 40%-os növekedést ugyanekkor visszaesés követte, addig a magánszektorban a 10%-os visszaesést minimális növekedés váltotta fel. Igaz, a 0,6%-os éves alapú növekedés olyan kicsi, hogy inkább csak stagnálásnak lehet mondani, de mégis csak öt negyedév vaskos mínuszai után jöttek, ami mindenképpen jó hírnek mondható.

Az alábbi ábrán fix bázison látszik a helyzet. (Kis magyarázat: az éven belüli nagy szezonális ingadozások miatt négy negyedéves gördülő számokat használtunk, ami tompítja a változást, de a változás így is szembeötlő.) A kormányzati szektor beruházásainak meredeken emelkedő trendje letört, eközben pedig a versenyszektor beruházásainak csökkenő trendje elakadt.

Megállt a magyar gazdaság egyik legaggasztóbb folyamata

Hogyan tovább?

A kormányzati beruházások éves alapon a következő negyedévekben is zsugorodni fognak. A fő kérdés nem is ez, hanem a magánberuházások jövőbeli alakulása. A lakásépítések várható felpörgése hozhat némi lendületet, ám ennek annyira kicsi a súlya, hogy az irányt úgyis a feldolgozóipar, illetve a nagy szolgáltató ágazatok beruházásai határozzák meg. A tartós növekedéshez a vállalati hitelezés további élénkülésére, illetve a működőtőke-befektetés magára találására lenne szükség.

Érdemes azonban felhívni a figyelmet egy érdekes jelenségre. Az elmúlt másfél évtizedben többször láthattuk, hogy a kormányzati és a magánszektor beruházásai ellentétes irányba mozognak. Lehetséges, hogy ez nem véletlen: a kormányzati megrendelések felfutása kiszoríthatja a magánberuházások egy részét azáltal, hogy a beruházási javakat előállító cégek kapacitásait leköti. Amikor ezek a kapacitások felszabadulnak, a magánszektor irányába mozdulhatnak el.

Mindenesetre a magánszektor beruházásait továbbra is érdemes a teljes beruházási folyamatoktól leválasztva is vizsgálni. Egyrészt azért, mert valószínűleg a jövőbeli fejlődési lehetőségeket sokkal inkább meghatározza, mint az állami állóeszköz-beruházások. Másrészt pedig azért, mert az uniós támogatások látványos cikcakkjai folyamatosan nagy mozgásokat hoznak a nemzetgazdaság teljes beruházási mutatójába.
izernorbert0922
máv0921
Autóbaleset
online bolt_shutter
orvosi kamara0921
palkovicslászló0921
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2019. szeptember 25.
Követeléskezelési trendek 2019
2019. október 1.
Öngondoskodás 2019
2019. október 16.
Budapest Economic Forum 2019
2019. október 17.
Portfolio-MAGE Ipar 4.0 konferencia 2019
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Pénzügyi modellező

Pénzügyi modellező

Szerkesztő-újságíró

Szerkesztő-újságíró
Tőzsdetanfolyam
Légy tudatos a pénzügyeidben, vedd a saját kezedbe az irányítást.
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól.
izernorbert0922