Gazdaság

Nem rengette meg Magyarországot a Brexit-sokk

Ligeti Imre, MNB
Az Egyesült Királyság EU-ból történő kilépését támogató tábor győzelmével záródó brit referendum összességében meglepte a piaci szereplőket és a szavazás másnapján heves turbulenciát idézett elő a pénzügyi piacokon. A magyar eszközök árfolyamai a közép-kelet európai régióban megfigyelttel összhangban, stabilan alakultak. A forint dollárral szembeni leértékelődését nagyrészt a referenciadevizának számító euro gyengülése magyarázza, az euróval szemben minimálisan gyengült a hazai deviza, és a hét egészét tekintve a zlotynál alacsonyabb volatilitást mutatott. A referendum óta megtartott állampapír-aukciók továbbra is stabil finanszírozási környezetről tanúskodnak, ami a csökkenő hozamok mellett abban érhető tetten, hogy az elsődleges kibocsátások lefedettsége megfelelő, sőt a július 7-i aukció bizonyos lejáratain a korábbinál jóval magasabb volt. A befektetési bankok eszközajánlásai alapján újabb negatív sokkra a Brexit kapcsán nem számítanak a piacon. A hazai pénzpiac turbulenciában mutatott ellenálló-képességét az ország külső sérülékenységének elmúlt években végbement csökkenése nagyban támogatta.

A Brexit rövidtávon mérsékelt leértékelődést eredményezett a forint árfolyamában

Az Egyesült Királyság EU tagságáról döntő referendum egyes eszközosztályokban a 2008-as válság óta nem látott, heves turbulenciát idézett elő a pénzügyi piacokon a szavazás másnapján. Bár az előzetes felmérések alapján szoros eredményre lehetett számítani, a kilépést támogató tábor győzelme összességében meglepte a piaci szereplőket, és ennek megfelelően az eszközök átárazódása is azonnal megindult. A tartós reálgazdasági hatásokat egyelőre nehéz pontosan megbecsülni, miután a szigetország és az EU leendő kapcsolata a kilépési folyamat megkezdését követő tárgyalássorozat függvénye lesz. Ami jelenleg biztos tehát, az a bizonytalanság, ami pedig a pénzügyi eszközárak továbbra is magas szintű volatilitásában érhető tetten. Az eszközárak iránykeresését jól tükrözte a szavazás másnapján bekövetkezett széleskörű, hirtelen leértékelődés, majd a még aznap megindult és a következő hetet is jellemző korrekció.

Nem rengette meg Magyarországot a Brexit-sokk
Ami a devizapiacot illeti, a kockázatvállalási kedv érdemi visszaesése a menedékdevizák felértékelődését eredményezte. A referendum másnapján az amerikai dollár a japán yent leszámítva az összes devizával szemben általános erősödét mutatott. A legnagyobb, mintegy 8 százalékos gyengülést nem meglepő módon az angol font szenvedte el, az euro, illetve az Európai Uniós devizák június 24-én, a nap végére 2-4 százalék közötti mértékben értékelődtek le. A forint dollárral szembeni 3,4 százalékos gyengülése egyrészt nem tekinthető kirívónak, másrészt a gyengülés nagy részét az euro leértékelődése magyarázza. A kelet-közép európai devizák stabilitásának értékelésekor sokkal inkább az számít, hogy a referenciadevizának számító euróval szemben hogyan változtak. Ilyen szempontból a forint euróhoz képest mért 1 százalékos gyengülése a zloty 1,8, illetve a román lej 0,5 százalékos értékvesztéséhez képest visszafogottnak mondható. A globális kockázati prémium sokk az Unión kívüli feltörekvő piaci devizákat is érintette, és esetenként az Uniós devizákhoz hasonló mértékű leértékelődést mutattak fel. Ami ugyanakkor érdemi különbség az az, hogy a Brexit utáni héten néhány kivételtől eltekintve a pozitív hangulatban ez utóbbi csoport devizái mind visszaerősödtek a referendum előtti szintjeik környékére. Az euro és az egyéb Uniós devizák azonban egy héttel később is egy enyhe korrekciótól eltekintve a szavazás másnapján megfigyelt záró szintjeik körül mozogtak.

A feltörekvő piaci helyi devizás állampapír hozamok a devizákhoz képest koncentráltabb és kevésbé heves reakciót mutattak. Az Európai Uniós államok (Lengyelország, Magyarország, Románia) mellett Dél-Afrika, Indonézia, Oroszország és Törökország hosszú hozamai emelkedtek meg 10-25 bázispontos mértékben a referendum másnapján, amit a következő héten egy összességében erőteljesebb, mintegy 25-40 bázispontos korrekció követtet. Az 5 és 10 éves hozamgörbe-szakaszokat együttvéve a legnagyobb kilengést a dél-afrikai, valamint a török állampapír-piacon figyelhettük meg, és ha ehhez hozzávesszük a rand és a líra volatilis mozgását, akkor azt mondhatjuk, hogy a Brexittel kapcsolat kockázati prémium sokkokra a legérzékenyebb reakciókat eddig ez a két ország mutatta fel.

Továbbra is stabil az államadósság finanszírozása

Az állampapír aukciók eredményei arról tanúskodnak, hogy sem a referendumot megelőző héten, sem pedig a Brexit győzelmét hozó szavazást követő héten nem ingott meg az államadósság finanszírozása. A DKJ aukciók lefedettsége az elmúlt két hónapban tapasztalt átlagos szintjeik körül alakultak, és a három hónapos futamidőn a szavazást követő mindkét alkalommal meg tudta emelni a kibocsátást az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az átlagos aukciós hozamok pedig mind a három hónapos, mind pedig a 12 hónapos futamidőn csökkentek.

Az éven túli kötvényaukciók ugyancsak stabil finanszírozási környezetre utaltak a kritikus időszakban. A referendum napján a kedvező ajánlatokat látva a 3 és 5 éves futamidőn megemelte a kibocsátást az ÁKK. Két héttel később, július 7-én pedig kifejezetten erős kereslet mutatkozott, ami további hozamcsökkenést és terv feletti kibocsátást tett lehetővé.

Nem rengette meg Magyarországot a Brexit-sokk
Az államadósság finanszírozása tehát továbbra is stabilan alakul, az első hat hónapban az idei évre tervezett piaci értékesítés fele már meg is valósult, sőt a lakossági papírok várakozásokon felüli értékesítésével időarányosan a terv felett zajlik a forrásbevonás.

A szavazás előtt Brexit-függő forint elleni pozíciók felvételét, míg a szavazást követően ezzel ellentétes, a hazai eszközök vételét javasolták a befektetési bankok

A Brexit-tel járó kockázati prémium sokkra előzetesen a befektetési bankok, pozíció felvételre vonatkozó ajánlásaiból is lehetett következtetni. Az általunk elérhető, a referendumot megelőző két hétben készült befektetési banki elemzésekben a 9 forinttal kapcsolatban kiadott ajánlás mindegyike a hazai deviza eladását javasolta, amit három esetben a Brexit esetleges győzelmét hozó végeredmény negatív hatásával indokoltak a befektetési bankok. Továbbá egy olyan ajánlás is megjelent a szavazás előtt, ami a Brexit esetén a forinteszközök várható leértékelődése kapcsán a kedvező belépési szintek kihasználását javasolta.

A referendum után összesen négy új ajánlás látott napvilágot, amelyek mind a forinteszközök vételét javasolják. Ezek közül kettő hosszú forintpozíció felvételét látja indokoltnak, míg két ajánlás a forint állampapírok felülsúlyozását javasolja. A szavazás után megjelent néhány ajánlás alapján tehát az a kép látszik kirajzolódni, hogy a forinteszközöket érintő újabb negatív sokkra nem számítanak a befektetési bankok elemzőházai és a későbbi hatásokat tekintve sem a magyar eszközök vannak a piaci közbeszéd fókuszában.
Kuti Zsolt - Ligeti Imre
Magyar Nemzeti Bank
Csanyi Sandor Prima Primissima dijatado
szergej lavrov oroszorszag
Elkezdődött a visszaszámlálás, május végén jön a Brain Bar
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-al elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A legjobb karácsonyi ajándék
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékpapír üzletkötő

Értékpapír üzletkötő
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. április 7.
Portfolio-MAGE Járműipar 2020
amerikai tozsdek erosodese